Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 03 /08:54

Centrinėje Japonijos dalyje įvyko stiprus žemės drebėjimas

Centrinėje Japonijos dalyje pirmadienį įvyko 5,9 balo stiprumo žemės drebėjimas, tačiau cunamio grėsmės nėra, pranešė Japonijos meteorologijos agentūra (JMA).
Žemės drebėjimas Japonijoje
Žemės drebėjimas Japonijoje / „AP“/„Scanpix“

Tą patį šalies regioną sausį nuniokojo 260 gyvybių pareikalavęs žemės drebėjimas.

Pirmadienį per 6 val. 31 min. (0 val. 31 min. Lietuvos laiku) įvykusį drebėjimą Noto pusiasalyje sugriuvo trys namai, bet pranešimų apie nukentėjusius žmones nebuvo, pranešė ugniagesių ir nelaimių valdymo agentūra.

Regiono Kašivadzakio–Karivos ir Šikos atominėse elektrinėse prie Japonijos jūros krantų nukrypimų nuo normos nepastebėta, pranešė atominės energetikos priežiūros administracija.

„Šis rajonas jau daugiau kaip treji metai yra seismiškai aktyvus, įskaitant 7,6 balo žemės drebėjimą šių merų sausio 1 dieną. [Aktyvumas] turėtų tęstis“, – nurodė JMA.

Agentūra taip pat perspėjo dėl žemės nuošliaužų ir krintančių akmenų, ypač po lietaus ar kitų galimų požeminių smūgių.

Sausio 1-ąją per drebėjimą ir pakartotinius požeminius smūgius Noto pusiasalyje žuvo mažiausiai 260 žmonių, griuvo daug pastatų, kilo gaisrų, buvo išvesta iš rikiuotės infrastruktūra.

JMA nurodė, kad pirmadienio drebėjimas yra susijęs su įvykusiuoju sausį: panašūs jų epicentrai ir seisminis mechanizmas.

Japonija, kurioje gyvena maždaug 125 mln. žmonių, priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – sričiai, dėl tektoninių plokščių judesių pasižyminčiai dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Salyne įvyksta maždaug 1,5 tūkst. drebėjimų per metus, bet net stiprūs drebėjimai paprastai padaro nedaug žalos dėl šalyje taikomų specialių statybos technologijų ir griežtų taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito