-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo nutildymas: ar apie G.Orwellą šaukiantys JAV dešinieji patys nesielgia orveliškai?

Donaldas Trumpas tikrai padeda George'o Orwello populiarumui. Pastarojo knygų pardavimai išaugo ir D.Trumpui laimėjus rinkimus, auga jie ir dabar, kai pirmąją ir paskutinę kadenciją baigiantis JAV prezidentas kartu su šalininkais skundžiasi didžiausių socialinių tinklų sprendimu įšaldyti pavojingą dezinformaciją skleidžiančias ir smurtą kurstančias jo paskyras. Tačiau priekaištai ir šūkaliojimai apie pavojų žodžio laisvę nepagrįsti, rašo „The Washington Post“ literatūros kritikas Ronas Charlesas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Knygos „1984“ pardavimai D.Trumpui – realybės šou žvaigždei, apie save kalbėjusiai kaip apie finansų genijų – tapus JAV prezidentu išaugo net 9500 proc.

Nuo pat pradžių D.Trumpo administracijos darbas priminė brangiausią pasaulyje G.Orwello palikimo pamoką. Pačią pirmąją prezidento darbo dieną Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris tikino, kad D.Trumpo inauguracija pritraukė didžiausią žmonių minią JAV istorijoje.

Kadangi tokį teiginį buvo galima lengvai paneigti tiesiog nuotraukomis, S.Spicerio pasisakymas išpildė Vinstono Smito prognozę knygoje „1984“: „Galiausiai Partija paskelbs, kad du plius du yra penki, ir turėsite tuo tikėti.“

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Orwellas
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Orwellas

Leidykla atšaukė kontraktą

Anuomet, tomis ankstyvosiomis dienomis, dabar jau buvusi D.Trumpo patarėja Kellyanne Conway skambėjo kaip tikra Tiesos ministerijos parodija, kai skelbė, kad prezidento administracija remiasi „alternatyviais faktais“.

Bet po kelių mėnesių pats D.Trumpas įvardijo turbūt pagrindinę savo komandos savybę: „Tai, ką matote ir tai, ką skaitote, nėra tai, kas vyksta. Tiesiog būkite su mumis.“ Būtent tada jo kadencija tapo orveliška.

Tiesa, po ketverių metų G.Orwellas jau tapo visai kitokiu įrankiu. Jo knyga, kurioje skelbta, kad „karas yra taika, laisvė yra vergystė, o nežinojimas – jėga“, jau laikytina ne distopiniu perspėjimu, o vėliava, kuria energingai mojuoja JAV konservatoriai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“

„Šiandien jau žinome, kad Amerikos ryžtas kalbėti apie istoriją ir ja grasinti 2017 metais tik prasidėjo. D.Trumpo pranašai šiandien naudoja ne tik Didžiojo brolio metodus, bet ir patį G.Orwello vardą“, – pastebi R.Charlesas.

„Tai, ką matote ir tai, ką skaitote, nėra tai, kas vyksta. Tiesiog būkite su mumis.“

Apie G.Orwellą bene uoliausiai kalba respublikonas senatorius Joshas Hawley, vienas darbščiausių D.Trumpo kartojamo melo skleidėjų. Ketvirtadienį garsi leidykla „Simon & Schuster“ paskelbė atšaukianti būsimą J.Hawley knygą „The Tyranny of Big Tech“.

„Sprendimą priėmėme nelengvai. Mūsų misija visada bus garsinti balsų ir požiūrių įvairovę. Bet tuo pat metu rimtai vertiname ir savo kaip piliečių atsakomybę bei negalime remti senatoriaus Hawley, suvaidinusio vaidmenį tame, kas sukėlė grėsmė mūsų demokratijai ir laisvei“, – paaiškino leidykla.

„Scanpix“/AP nuotr./Joshas Hawley
„Scanpix“/AP nuotr./Joshas Hawley

J.Hawley išsyk tviteryje atšovė: „Tai negalėtų būti labiau orveliška. „Simon & Schuster“ atšaukia kontraktą su manimi, nes aš atstovavau savo rinkėjams ir vadovavau debatams apie sąžiningą balsavimą Senate.

Dabar nuspręsta, kad tai maištavimas. <...> Tai tiesioginis Konstitucijos 1-osios pataisos puolimas.“

VIDEO: Paviešinta, kaip šturmas atrodė JAV Kapitolijaus viduje – FTB prašo visuomenės padėti atpažinti riaušininkus

Ir vis dėlto G.Orwellas kaip tik yra šaipęsis iš tokios retorikos, kokią pasitelkė J.Hawley, – esą „beveik visiškai išsiskiria žodžiai ir reikšmė. G.Orwellas ypač peikia anglišką frazę „let me be clear“ („leiskite man aiškiai pasakyti“), kurią J.Hawey naudoja siekdamas suklaidinti.

T.Cruzo ir kitų veidmainiavimas

Juk JAV senatorius tikrai žino, kad „Simon & Schuster“ sutartį su juo nutraukė ne dėl atstovavimo rinkėjams. Kontraktas buvo nutrauktas, nes J.Hawley tapo smurtinio ekstremizmo ir sukilimo prieš demokratiją simboliu – nė viena save gerbianti kompanija nenori sąsajų su tokiais asmenimis.

„Tai nėra tiesioginis išpuolis prieš Konstitucijos 1-ąją pataisą. Tai tiesioginis verslininkų pasirinkimas, kaip jie nori elgtis“, – pažymima komentare „The Washington Post“.

Be to, J.Hawley istorija tarsi liudija, kad būtent jo knygos atšaukimas, o ne Kapitolijaus puolimas, yra pagrindinė Vašingtoną šį sausį ištikusi tragedija. Tai irgi orveliška – rašytojo sukurtoje distopijoje svarbu neigti, apgaudinėti ir trikdyti.

„Tai nėra tiesioginis išpuolis prieš Konstitucijos 1-ąją pataisą. Tai tiesioginis verslininkų pasirinkimas, kaip jie nori elgtis“

Po to, kai D.Trumpo paskyros buvo neribotam laikui įšaldytos socialiniuose tinkluose, jo sūnus, jaunesnysis Donaldas, irgi apsigaubė G.Orwellu ir visiškai laisvai kreipėsi į 6,5 mln. savo sekėjų tviteryje: „Gyvename Orwello 1984-aisiais. Žodžio laisvė Amerikoje nebeegzistuoja.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis

Toks retorikos atitaikymas pagal kontekstą – senas triukas. Bet R.Charlesas mano, kad Kapitolijaus, kuriame dirba JAV Kongresas, šturmas dar labiau įkaitino Amerikos konservatorių nuotaikas.

„Jie mėnesius atvirai nuodijo politiką melais, dėl kurių minia puolė Kapitolijų, bet dabar jie giliai susirūpinę... dėl savo galimybės toliau nuodyti politiką melais“, – pabrėžė R.Charlesas.

Antai įtakingas senatorius iš Teksaso, Tedas Cruzas, tviteryje griaudėjo: „Didžiųjų technologinių kompanijų cenzūra ir piktnaudžiavimas galia yra absurdiškas ir be galo pavojingas. Jei sutinkate su jų šališkumu, paklauskite savęs, kas bus, jei nesutiksite?“

T.Cruzas dar pasiskundė, esą grupelė Silicio slėnio milijardierių turi politinių diskusijų monopolį. Bet tai netiesa – nėra nieko pavojingo, jei kvėštelėjusiems fanatikams apribojama galimybė organizuoti išpuolius prieš vyriausybės institucijas ir pareigūnus.

„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas
„Scanpix“ nuotr./Tedas Cruzas

Save konstitucinės teisės ekspertu vadinantis T.Cruzas taip pat puikiai žino, kad privačios kompanijos pačios priima bei nustato naudojimosi platformomis taisykles ir kad tai nereiškia cenzūros.

Galiausiai T.Cruzas patogiai pamiršta nepatogų faktą, kad Amerikoje niekas neturi politinių diskusijų monopolio – juk ir „Fox News“, populiariausią ir daugiausia dezinformacijos transliuojančią JAV televiziją, kontroliuoja milijardierius Rupertas Murdochas, įsikūręs Jungtinėje Karalystėje.

„Didysis nutildymas, apie kurį šaukia dešinieji demagogai milijonams savo sekėjų socialiniuose tinkluose, radijuje, televizijoje ir laikraščiuose, nėra orveliškų represijų pavyzdys. Kuriamas orveliškų manipuliacijų miražas“, – rašo R.Charlesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius