Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų kainos Europoje lipa į viršų: priežasčių daug, nagus prikišęs ir Kremlius

Gamtinių dujų kainų kilimas prieš pat žiemos sezoną negali nekelti galvos skausmo. O šį rudenį Europa ne juokais gūžiasi ir kone meldžiasi, kad šalčiai kandžiotųsi švelniau nei įprasta – priešingu atveju patogus ir šiltas gyvenimas kainuos gerokai daugiau. Kas dėl to kaltas? Priežasčių – ne viena, bet bene daugiausia dabar kalbama apie Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ manevrus, primenančius šantažą.
„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris
„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Grupė Europos Parlamento deputatų dar praėjusią savaitę kreipėsi į Europos Komisiją su raginimu ištirti „Gazprom“ veiksmus. Esą Rusija riboja dujų tiekimą į ES, taip siekdama suformuoti jų deficitą ir pastūmėti kainų augimą.

„Gazprom“ atstovai, žinoma, dievagojasi, kad laikomasi visų sutarčių. Vis dėlto tikrai keista tai, kad, kaip pirmadienį pranešė „Interfax“, visą rusiškų dujų eksportą valdanti kompanija atsisakė didinti jų tranzitą per Ukrainą.

Be to, įmonė rezervavo tik trečdalį jai numatytų tiekimo vamzdynu Jamalas-Europa apimčių. Dėl tokių sprendimų dujų kainos Europoje tik dar labiau padidėjo, o per pastaruosius du mėnesius yra padvigubėjusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius