Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 26 /20:58

E. Macronas atvyko į Vokietiją valstybinio vizito

Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) sekmadienį atvyko į Berlyną pirmojo per ketvirtį amžiaus Prancūzijos prezidento valstybinio vizito į Vokietiją.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

E. Macrono lėktuvas sekmadienio popietę nusileido Berlyno oro uoste, pranešė naujienų agentūra AFP.

Prancūzų lyderis pradėjo trijų dienų trukmės vizitą.

Jo metu bus siekiama pabrėžti pokario santykių tarp dviejų didžiųjų Europos valstybių svarbą, Prancūzijai kitą mėnesį minėsiant 80-ąsias išsilaipinimo Normandijoje, kuris tapo karo su nacistine Vokietija pabaigos pradžia, metines.

Pirmoji E. Macrono stotelė buvo demokratijos festivalis Berlyne, kur jis perspėjo dėl „augančio susižavėjimo autoritarizmu“ abiejose ES šalyse.

„Pernelyg dažnai pamirštame, kad tai yra kova“ už demokratijos apsaugą, sakė E. Macronas.

Jei pastaraisiais metais Europoje valdžioje būtų buvę nacionalistai, „istorija nebūtų buvusi tokia pati“, sakė jis, paminėdamas sprendimus dėl koronaviruso pandemijos ar Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tuo metu Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sakė: “Mums reikia demokratų aljanso Europoje.“

E. Macronas „teisingai pažymėjo, kad šiandien prieš Europos Parlamento rinkimus sąlygos skiriasi nuo ankstesnių rinkimų, daug kas įvyko“, pridūrė jis.

„Europa yra mirtinga“

Ši kelionė vyksta likus dviem savaitėms iki Europos Parlamento rinkimų, kuriuose, kaip rodo apklausos, E. Macrono koalicijos rezultatai gali būti prasti: ji smarkiai atsilieka nuo kraštutinių dešiniųjų ir gali susidurti su sunkumais užsitikrinti net trečią vietą.

Vokietijoje visos trys kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) koalicijos partijos apklausose atsilieka nuo kraštutinių dešiniųjų „Alternatyvos Vokietijai“ (AfD), nors prieš imigraciją nusistačiusią partiją krečia daugybė skandalų.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje E. Macronas sakė, kad sieks „demaskuoti“ Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinį sambūrį (RN), perspėdamas, kad „niekas jų retorikoje nėra pagrįsta“.

„Skirtingai nei daugelis, aš nesusitaikau su mintimi, kad Nacionalinis sambūris yra tik dar viena partija. Ir todėl, kai ji yra apklausų viršūnėse, šią partiją ir jos idėjas vertinu kaip grėsmę Europai“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį sakydamas svarbią kalbą apie užsienio politiką, E. Macronas paskelbė perspėjimą dėl grėsmių Europai besikeičiančiame pasaulyje po 2022 metais Rusijos surengtos invazijos į Ukrainą.

„Mūsų Europa šiandien yra mirtinga ir gali mirti, – tada kalbėjo Prancūzijos prezidentas. – Ji gali mirti, ir tai priklauso tik nuo mūsų pasirinkimo.“

Berlyne E. Macronas pakartojo savo perspėjimą ir paragino europiečius „eiti balsuoti už partiją, kurią mes palaikome, ir partiją, kuri gina Europą“.

E. Macronas turėjo į Vokietiją atvykti dar pernai liepą, tačiau tąkart vizitą teko atidėti dėl Prancūzijoje kilusių riaušių, kurias sukėlė policininko įvykdytas 17-mečio nužudymas.

Nors E. Macronas dažnai lankosi Vokietijoje, Paryžiui ir Berlynui stengiantis suderinti savo pozicijas ES ir užsienio politikos klausimais, tai pirmas valstybinis vizitas nuo 2000 metų, kai atvyko Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas). E. Macroną ir jo žmoną Brigitte (Brižit) priima Vokietijos prezidentas.

Be to, vizitas vyksta Vokietijai švenčiant 75-ąsias po Antrojo pasaulinio karo priimtos konstitucijos metines.

F.-W. Steinmeieris sekmadienį vakare surengs valstybinį banketą E. Macronui Berlyne, o pirmadienį abu prezidentai vyks į rytinį Drezdeno miestą, kur E. Macronas pasakys kalbą. Antradienį planuojama kelionė į Miunsterį Vakarų Vokietijoje. Vėliau antradienį įvyks E. Macrono, Vokietijos kanclerio O. Scholzo ir abiejų šalių ministrų susitikimas vyriausybiniuose svečių namuose prie Berlyno.

Vokietija ir Prancūzija, kurių ekonomikos yra didžiausios ES, jau seniai laikomos Europos integracijos varikliu, nors abiejų kaimynių politika ir akcentai įvairiais klausimais dažnai skyrėsi.

Tai išryškėjo ir anksčiau šiemet, kai išsiskyrė pozicijos dėl idėjos Vakarų šalims siųsti sausumos pajėgas į Ukrainą. 

E. Macronas neatmetė galimybės siųsti karius į Ukrainą, o Vokietijos pareigūnai sakė, kad kartais jaučia nerimą dėl jo dažnai teatrališko užsienio politikos stiliaus.

Vis dėlto abi šalys tvirtai remia Kyjivą, jau trečius metus tęsiantis plataus masto karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus