Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijoje atidaryta paroda apie Holokaustą su įspėjimu: tai gali užgauti jūsų jausmus

Estijos Tartu dailės muziejuje atidaryta paroda „Mano Lenkija, prisimenant ir pamirštant“ sukėlė gana nemenką ažiotažą. Šios parodos pristatyme muziejaus tinklalapyje įterpti ir tokie žodžiai: „Įspėjame – paroda gali užgauti jūsų jausmus“. O newsru.com ekspoziciją įvardija kaip norą pasijuokti iš Holokausto.
Parodos iliustracija
Parodos iliustracija / tartmus.ee nuotr.
Temos: 3 Paroda Tartu Estija

Tartu muziejaus interneto svetainėje rašoma, kad tai šiuolaikinio meno kūriniai, kuriuose koncentruojamasi į Holokausto temą šių dienų Lenkijoje. „Atrodytų, Antrasis pasaulinis karas ir Lenkija yra toli, bet šiomis temomis svarbu kalbėti vien todėl, kad geriau suprastume savo pačių istoriją, atkreiptume dėmesį į tarp mūsų gyvenančias mažumas ir susitvarkytume su augančia ksenofobija bei ekstremizmu“, – rašoma pristatyme.

Į istoriją žvelgia su humoru

Ši paroda tęsia Tartu muziejaus tradiciją pristatinėti kaimynių šalių šiuolaikinį meną. „Eksponuojamus darbus vienija žodžiai „prisiminti“ ir „trauma“. Parodai atrinkta dešimt darbų, kurie yra tarsi būdai, kaip menine kalba kalbėti apie skausmingą praeitį ir kaip susidoroti su praeities traumomis. Prisiminimai apie žuvusius tragiškomis aplinkybėmis, požiūris į istoriją su humoru, kompensavimas už neteisybę, prekyba istorija, prisiminimų gaivinimas – tai strategijos, dailininkų naudotos tam, kad pavyktų susidoroti su netolimos praeities skausmu ir nemaloniomis temomis“, – rašo parodos rengėjai.

Anotacija baigiama įspėjimu, kad paroda gali užgauti lankytojų jausmus.

Portalas newsru.com visa tai vadina kiek kitaip – bandymu pasijuokti iš Holokausto. Cituojamas yra „NEWSru Israel“, kur teigiama, kad Antrojo pasaulinio karo metais Estijoje buvo išžudyti beveik visi nespėję iš šalies pabėgti žydai. Be tūkstančių Estijos žydų čia mirė ir apie 10 tūkst. šios tautybės žmonių iš kitų šalių. „Bet parodos organizatoriai neturi tikslo papasakoti, kas vyko Estijoje XX amžiaus penktojo dešimtmečio pirmojoje pusėje“, – rašoma publikacijoje.

Kaltina šaipymusi

Kaip teigia newsru.com, parodos kuratorius Raelis Artelis siūlo šiuolaikinių Lenkijos dailininkų parodą, kurios autoriai mano, kad „geriausias būdas papasakoti apie tragediją – pasijuokti iš jos aukų“. Esą šią mintį iliustruoja ir prie informacinio pranešimo apie parodą prisegta nuotrauka, kurioje linksmi, besišypsantys žmonės žiūri iš už spygliuotos vielos.

Šiomis temomis svarbu kalbėti vien todėl, kad geriau suprastume savo pačių istoriją, atkreiptume dėmesį į tarp mūsų gyvenančias mažumas ir susitvarkytume su augančia ksenofobija bei ekstremizmu, – rašoma parodos pristatyme.

Rusijos naujienų tinklalapio teigimu, tarp eksponatų yra ir kūrinys, kuriame – viena didžiausių Los Andželo įžymybių, Holivudo kalva su garsiuoju užrašu, šįkart pakeistu į „Holocaust“.

Tarp eksponatų – ir menininko Arturo Żmijewskio vaizdo įrašas, kuriame nuogi žmonės žaidžia gaudynių dujų kameroje prieš pat savo mirtį. Šis filmukas jau uždraustas Vokietijoje.

Newsru.com teigimu, ši paroda sukėlė Estijos žydų bendruomenės pasipiktinimą.

„Aš manau, kad Holokauste nėra nieko linksmo ir nieko ironiško. Tai tragiška tema, todėl šis vaizdo filmukas, mano manymu, visiškai neadekvatus ir rodomas ne laiku. Į tai, kad rodomas žaidimas kameroje, neįmanoma žiūrėti – tai šlykštu“, – pasakė Tartu žydų bendruomenės vadovybės narys Romanas Smuškinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai