Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hezbollah“ teroristai pripažino, kad gauna karinę paramą iš Rusijos

Teroristine organizacija oficialiai pripažįstamos Libano grupuotės „Hezbollah“ vadai pareiškė, kad gauna sunkiąją ginkluotę iš Rusijos, rašo thedailybeast.com. Viešai savo pavardes minėti atsisakę kovotojai teigė, kad tokiu būdu veiksmai vis dažniau koordinuojami tarp Sirijos režimo, Irano ir Rusijos karinių pajėgų.
„Hezbollah“ rėmėjų mitingas
„Hezbollah“ rėmėjų mitingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV ir Europos Sąjunga yra aiškiai įvardinusios „Hezbollah“ kaip Irano valdžios interesams atstovaujančią teroristų organizaciją. Ši grupuotė iškilo būtent su Teherano ir Damasko pagalba po 1982 metų Izraelio invazijos Libane. Jos nariai treniruojasi ir ginklus gauna būtent iš Irano.

„Hezbollah“ paleistos raketos pražudė 241 JAV karį kareivinėse netoli Beiruto 1983 metais. Per pastaruosius kelis dešimtmečius grupuotė tapo šešėline Libano armija, atstovaujančia nacionalistų interesams.

„Mes esame strateginis partneris Vidurio Rytų regione. Rusai yra mūsų sąjungininkai ir perduoda mums ginklų“, – teigė Bakru prisistatęs „Hezbollah“ vadeiva, Sirijoje vadovaujantis penkiems daliniams, susidedantiems iš 200 karių.

Pasak jo, Rusijos oro smūgiai Sirijoje pakeitė galios pusiausvyrą. „Latakijos regione mums buvo labai sunku. Rusijos įsikišimas mūsų užduotis labai palengvino“, – sakė Bakru prisistatantis libanietis.

„Be jų paramos iš oro, mes negalėtume atsilaikyti kovoje ant žemės, o be mūsų informacijos, jie nežinotų, ką atakuoti“, – pridūrė jis.

Bakras žurnalistams patvirtino, kad Rusijos specialiųjų pajėgų kariai taip pat veikia Latakijoje. Pasak teroristinės organizacijos kovotojo, rusų daugiausiai aplink oro uostą, kuriame dislokuoti jų karo lėktuvai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Su-24 karo lėktuvas kyla iš oro uosto Latakijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Su-24 karo lėktuvas kyla iš oro uosto Latakijoje

Kremlius atsisakė komentuoti tokius „Hezbollah“ lyderio teiginius, tačiau faktai kalba patys už save. 2014 metais Rusijos užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas susitiko su teroristinės grupuotės lyderiu Hassanu Nasrallah ir aptarė santykių plėtojimą.

Po šio susitikimo M.Bogdanovas pareiškė, kad Rusija nelaiko „Hezbollah“ teroristine organizacija, o įsijungus į karo Sirijoje veiksmus Kremlius netgi prabilo apie galimą bendradarbiavimą. Manoma, kad būtent tokiu būdu Basharo al-Assado režimą ginančių libaniečių teroristų rankose atsidūrė rusiška ginkluotė.

„Hezbollah“ karo instruktoriaus Assiro teigimu, rusai vis labiau nusivilia Sirijos vyriausybės pajėgų sugebėjimais ir daugiau iniciatyvos perduoda į drąsių ir gerai treniruotų libaniečių rankas. „Mes patys mokome sirus, kaip naudotis naujausia ginkluote“, – išdidžiai teigė teroristas.

Ekspertai baiminasi, kad Rusijos ginkluotė bet kada gali būti atgręžta prieš didžiausią „Hezbollah“ priešą – Izraelį. „Kai kalba sukasi apie Izraelį, mes neklausome kitų įsakymų“, – griežtai nukirto Assiras.

2006 metais vykusio Izraelio-Libano ginkluoto konflikto metu žuvo 1250 žmonių. Daugiausiai aukų pareikalavo „Hezbollah“ „gyvųjų skydų“ taktika, kai teroristai prisidengdavo civiliais Libano gyventojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas