Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 10 /00:46

Ispanijoje rinkimus į EP laimėjo dešinieji

Ispanijos dešinioji Liaudies partija (PP) laimėjo sekmadienį vykusius rinkimus į Europos Parlamentą, nežymiai aplenkusi ministro pirmininko Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) socialistus, rodo oficialūs rezultatai.
Europos Parlamento rinkimai Ispanijoje. / JAIME REINA / AFP
Europos Parlamento rinkimai Ispanijoje. / JAIME REINA / AFP

Suskaičiavus 99 proc. balsalapių, pergalė atiteko opozicinei PP, kuri, surinkusi 34,2 proc. balsų, turėtų gauti 22 mandatus. Socialistai su 30,2 proc. balsų turėtų turėti 20 mandatų, o kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“ liko trečia su 9,6 proc. balsų ir šešiais mandatais.

Per ankstesnius 2019 metų Europos Parlamento rinkimus Ispanijos socialistai užėmė pirmąją vietą su didele persvara ir gavo 21 vietą, o PP turėjo 13 mandatų.

Nauja kraštutinių dešiniųjų frakcija „Se Acabo la Fiesta“ („Vakarėlis baigėsi“), kurią įkūrė prieštaringai vertinamas „YouTube“ turinio kūrėjas, debiutavo tvirtai – surinko apie 4,6 proc. balsų ir pateks į Europos Parlamentą su trimis vietomis.

Sekmadienio balsavimas įvyko praėjus beveik metams po to, kai Ispanijoje įvyko aiškaus nugalėtojo neišaiškinę rinkimai.

Nors PP juose užėmė pirmąją vietą, ji neužsitikrino parlamentinės paramos vyriausybei suformuoti, todėl P. Sanchesui liko atviras kelias į valdžią. Jis užsitikrino daugumą, remiamas kraštutinių kairiųjų ir regioninių partijų, įskaitant Katalonijos separatistus.

Kampaniją prieš Europos Parlamento rinkimus aptemdė kaltinimai P. Sancheso žmonai. Teismas pradėjo preliminarų tyrimą dėl kyšininkavimo, o praėjusią savaitę pranešė, kad kito mėnesio pradžioje iškvies ją liudyti.

Dešinioji opozicija pareikalavo, kad ministras pirmininkas atsistatydintų, tačiau jis pats tvirtino, kad tyrimas nepagrįstas ir yra tik politinis bandymas jį nušalinti.

Tyrimas buvo pradėtas gavus skundą, kurį pateikė su kraštutiniais dešiniaisiais susijusi grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito