Sportas gyvai
2015 08 23 /14:56

Italija jūroje išgelbėjo dar 2 200 pabėgėlių, įtampa didėja

Italijos pakrančių apsaugos pareigūnai šeštadienį koordinavo 2 200 pabėgėlių išgelbėjimą Viduržemio jūroje, gavę nelaimės signalus iš daugiau kaip 20-ies perpildytų laivų, kurie dreifavo prie Libijos.
Prie Italijos gelbėjami pabėgėliai
Prie Italijos gelbėjami pabėgėliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Gelbėjimas, kuris buvo viena didžiausių tokių vienos dienos operacijų, tęsėsi ir temstant.

Neaišku, kiek žmonių dar buvo likę pavojuje. Pradiniais apskaičiavimais, tuose laivuose iš viso buvo iki 3 000 žmonių.

Du karinio jūrų laivyno laivai, „Cigala Fulgosi“ ir „Vega“, paėmė atitinkamai 507 ir 432 migrantus iš dviejų medinių laivų, kuriems grėsė nuskęsti prie pat Libijos krantų, pranešė karinis jūrų laivynas. Pakrančių apsaugos tarnyba paskelbė, kad jos patruliniai laivai iš trijų pripučiamų valčių paėmė beveik 300 žmonių.

Pranešta, kad dar 1 003 išgelbėti migrantai ir pabėgėliai į Italijos uostus plukdomi kitais laivais.

Nauja atvykėlių banga provokuoja vis piktesnius komentarus dėl to, kaip Italijos premjeras Matteo Renzi sprendžia šią migracijos krizę.

„Tai turbūt pokštas. Mes savo pačių pajėgas naudojame tam, kad dirbtume darbą už žmonių kontrabandininkus ir užtikrintume įsiveržimą į mūsų šalį“, – sakė Maurizio Gasparri, senatorius iš Silvio Berlusconi centro dešinės partijos „Forza Italia“.

Antiimigracinės Šiaurės lygos lyderis Matteo Salvini paragino vyriausybę išlaipinti tuos migrantus ant nebenaudojamų Italijos naftos gavybos platformų prie Libijos krantų.

„Padėkit jiems, išgelbėkit juos ir pasirūpinkit jais, bet neleiskit jiems išsilaipinti čia“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė jis.

Tarp išgelbėtų migrantų yra 311 žmonių grupė, kurioje yra naujagimis ir kuri humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) laivu turėtų atplaukti į Vibo Valentiją Kalabrijoje, sakė tenykščio uosto pareigūnai.

2015 metais jų jau buvo daugiau kaip 104 000.

370 migrantų paėmė Italijos muitinės policija; jie vyksta į Mesiną Sicilijoje. Italijos žiniasklaida pranešė, kad 322 migrantai yra norvegų laive „Siem Pilot“, dalyvaujančiame Europos Sąjungos (ES) misijoje „Triton“.

2014 metais Viduržemio jūroje buvo išgelbėta ir Pietų Italijos uostuose išsilaipino kiek daugiau nei 170 000 migrantų ir pabėgėlių iš Afrikos, Artimųjų Rytų ir Pietų Azijos. 2015 metais jų jau buvo daugiau kaip 104 000.

Dar daugiau kaip 135 000 migrantų nuo sausio išsilaipino Graikijoje, o daugiau kaip 2 300 žmonių žuvo jūroje su kontrabandininkų pagalba bandydami pasiekti Europą.

Palermo Sicilijoje policija šeštadienį paskelbė, kad po rugpjūčio 19 dienos incidento, kai buvo išgelbėtas pavojuje atsidūręs laivas, areštavo šešis Egipto piliečius, įtariamus žmonių kontrabanda.

432 tame laive buvusių migrantų liudijimai rodo, kad laivas buvo perkrautas daugiau kaip dešimteriopai, kalbant apie juo keliauti galinčių žmonių skaičių, ir kad daug keleivių, tarp jų – moterys ir vaikai, buvo užrakinti triume.

Kiekvienas jų kontrabandininkams sumokėjo po 2 000 eurų už kelionę iš Egipto į Italiją, rodo policijai pateikti pareiškimai.

Jau laive įgula, kaip pranešta, pareikalavo daugiau pinigų už tai, kad užrakintiesiems triume būtų galima laikinai išeiti pakvėpuoti grynu oru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius