Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 18 /20:07

Izraelio parlamentas nubalsavo prieš palestiniečių valstybės sukūrimą 

Izraelio parlamentas trečiadienį, likus kelioms dienoms iki ministro pirmininko Benjamino „Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vizito Vašingtone, nubalsavo prieš palestiniečių valstybės sukūrimą kaip „egzistencinę grėsmę“. 
KEMAL ASLAN / AFP
KEMAL ASLAN / AFP
Temos: 2 Izraelis Palestina

Vėlų trečiadienį 120 narių Knesetas 68 balsais „prieš“ ir 9 balsais „už“ priėmė rezoliuciją, kurioje teigiama, kad palestiniečių valstybė Izraelio okupuotoje teritorijoje „įamžintų Izraelio ir palestiniečių konfliktą ir destabilizuotų regioną“.

Ši rezoliucija yra daugiau simbolinė, tačiau ji siunčia aiškius signalus prieš B. Netanyahu kelionę į Vašingtoną ir prieštarauja Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) nuomonei dėl Izraelio vykdomos Vakarų Kranto okupacijos neteisėtumo. 

„Knesetas griežtai nepritaria palestiniečių valstybės kūrimui [teritorijoje] į vakarus nuo Jordanijos“, – sakoma rezoliucijoje, turint omenyje okupuotą Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą. 

„Palestiniečių valstybės sukūrimas pačioje Izraelio žemės širdyje keltų egzistencinį pavojų Izraelio valstybei ir jos piliečiams, įtvirtintų Izraelio ir palestiniečių konfliktą ir destabilizuotų regioną“, – priduriama joje. 

Rezoliucijoje numatoma, kad islamistų kovotojų grupuotė „Hamas“ užvaldys šalį ir pavers ją „radikalių islamo teroristų“, siekiančių sunaikinti Izraelį, baze.

Priduriama, kad palestiniečių valstybės pripažinimas po spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolio Pietų Izraelyje, yra „atlygis už terorizmą ir taip tik paskatins „Hamas“ bei jos rėmėjus“.

Tuo metu palestiniečių savivalda tikina, kad nekurs savo valstybės, kol nebus užtikrintas teritorijos saugumas ir taika. Ji taip pat pareiškė, kad Izraelio valdančioji koalicija stumia regioną į bedugnę. 

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išreiškė susirūpinimą dėl rezoliucijos, kuri, pasak jos, prieštarauja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nutarimams. 

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį pareiškė nusivylęs Izraelio parlamento balsavimu prieš palestiniečių valstybės sukūrimą, ketvirtadienį pareiškė jo atstovas spaudai.

„Negalima balsuoti už dviejų valstybių sprendimą, todėl generalinis sekretorius labai nusivylęs Kneseto sprendimu“, – sakė jo atstovas Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas), pavadinęs tokį projektą vieninteliu perspektyviu keliu į tvarią Izraelio ir palestiniečių taiką.

Vasarį Knesetas dar didesne balsų dauguma pasisakė prieš tai, kad šalys remtų palestiniečių valstybę. Nuo to laiko Ispanija, Airija, Norvegija ir Armėnija pripažino Palestinos valstybingumą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus