Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J. Borrellis paragino Izraelį negrasinti TBT teisėjams

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį paragino Izraelį nebauginti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) teisėjų ir jiems negrasinti.
FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Izraelis labai pasipiktino, kai TBT prokuroras paprašė išduoti Izraelio ministro pirmininko ir gynybos ministro arešto orderius.

„Prašau visų, pradedant Izraelio vyriausybe, taip pat kai kurių Europos vyriausybių, nebauginti teisėjų, negrasinti jiems“, – duodamas interviu Ispanijos visuomeninei televizijai TVE pareiškė J. Borrellis.

Jis paragino „gerbti Tarptautinį baudžiamąjį teismą“.

Buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras pridūrė, kad tai, ką „padarė teismo prokuroras, pateikdamas bylą, neturėtų būti laikoma antisemitizmu“.

TBT vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) pirmadienį pareiškė siekiantis, kad būtų išduoti palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ bei Izraelio vadovų, įskaitant žydų valstybės ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir gynybos ministrą Yoavą Gallantą (Joavą Galantą), arešto orderiai.

K. Khano nuomone, B. Netanyahu, jo gynybos ministras ir trys „Hamas“ lyderiai – Yehya Sinwaras (Jehja Sinvaras), Mohammedas Deifas (Mohamedas Deifas) bei Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) – yra atsakingi už karo žiaurumus ir nusikaltimus žmoniškumui Gazos Ruože bei Izraelyje.

Jis teigė, kad palestiniečių kovotojų vadai gali būti kalti dėl naikinimo, žaginimo ir kitų seksualinio smurto veiksmų bei „įkaitų paėmimo kaip karo nusikaltimo“, o izraeliečius kaltino bado kėlimu, sąmoningu žudymu ir naikinimu.

B. Netanyahu sakė, kad su pasibjaurėjimu atmeta Hagos prokuroro bandymą prilyginti demokratinį Izraelį grupuotei „Hamas“, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pabrėžė, kad Izraelis ir „Hamas“ nėra lygiaverčiai.

Bet kuri iš 124 TBT valstybių narių techniškai privalo vykdyti arešto orderius, ir, jei asmenys, kuriems jie išduoti, atsidurtų jų teritorijoje, jos privalėtų juos perduoti šiam teismui. Tačiau TBT neturi mechanizmo, kaip užtikrinti savo nutarčių vykdymą.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją „Hamas“ prieš Pietų Izraelį surengė išpuolį, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė 252 įkaitus, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 35,8 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų, nurodo „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito