Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14 /12:56

JAV siūlo Rusijai naują susitarimą dėl Sirijos: Pentagono generolai siunta

JAV tikriausiai siūlo Rusijai naują susitarimą dėl kovos su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, rodo vienas nutekintas dokumentas. Skelbiama, kad Pentagono generolai tokiam planui įnirtingai priešinasi.
Bombardavimai Sirijoje
Bombardavimai Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dokumente, kurį paskelbė dienraštis „The Washington Post“, siūloma rengti bendras bombardavimo operacijas, įkurti bendrą operacijų vadavietę ir kitaip koordinuoti veiksmus.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry aptars šį pasiūlymą Maskvoje vėliau ketvirtadienį.

Kaip rašo „The Washingon Post“, J.Kerry ketina pasiūlyti V.Putinui, kad Rusija ir JAV įkurtų „Bendrąją įgyvendinančiąją grupę“ (Joint Implementation Group, JIG), kuri „leistų vykdyti platų koordinavimą“ tarp abiejų šalių karinių pajėgų, veikiančių karo krečiamoje Sirijoje.

Bet koks susitarimas šioje srityje tarp abiejų galingųjų varžovių būtų kontroversiškas, nes daugelis, tarp jų prezidento Baracko Obamos kritikai Vašingtone, tai prilygintų netiesioginiam sutikimui su V.Putino pastangomis sustiprinti B.al Assado režimą.

Visgi tokia partnerystė gali padėti užgesinti oficialiąją JAV kritiką, jau kelis mėnesius reiškiamą dėl Rusijos karinės intervencijos Sirijoje.

Be to, Jungtinės Valstijos taptų vienomis iš pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado tarptautinių rėmėjų, nors pastaraisiais metais amerikiečiai reikalavo, kad tas lyderis pasitrauktų iš valdžios.

Pasak JAV pareigūnų, joks susitarimas su Maskva dar nebuvo sudarytas. Tačiau „The Daily Beast“ jau skelba, kad Gynybos departamente kariniam bendradarbiavimui su Kremliumi karštai priešinamasi.

Portalo šaltinių teigimu, kariškiai tvirtina, kad net sutikus bendradarbiauti rusams turėtų būti perduodama kaip įmanoma mažiau informacijos.

Rusai labiau taikosi ne į „Islamo valstybės“ objektus, o į nuosaikių sukilėlių pozicijas.

„Rusais negalima pasitikėti. Maskva galiausiai panaudotų bet kokį susitarimą režimo Damaske sustiprinimui, o sukilėliams būtų suduotas dar vienas smūgis“, – „The Daily Beast“ teigė vienas Pentagono pareigūnas.

Rusija Sirijoje vykdo aviacijos kampaniją, kuri yra išties negailestinga civiliams. Oro smūgiai nėra tikslūs, o tai reiškia, kad neretai subombarduojami tokie objektai kaip ligoninės.

Šiuo metu Rusijos pajėgos Sirijoje padeda B.al Assado režimui kovoti su įvairiomis sukilėlių grupėmis, o JAV vadovaujama koalicija susitelkusi į kovą su

Daugelio analitikų teigimu, akivaizdu, kad rusai labiau taikosi ne į „Islamo valstybės“ objektus, o į nuosaikių sukilėlių pozicijas.

Negana to, muistosi ir žvalgybininkai, dirbantys su nuosaikiais Sirijos sukilėliais. Pastarieji ir taip vis įtariau žvelgia į amerikiečius, o jei šie sutartų su rusais, apskritai imtų nebepasitikėti JAV atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas