Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 23 /16:32

J.Bidenas trečiadienį sakys kalbą: paaiškins sprendimą nesiekti antros prezidento kadencijos

Po JAV prezidento Joe Bideno pasitraukimo iš prezidento rinkimų kampanijos, į jo vietą stojo viceprezidentė Kamala Harris. Iki rinkimų liko šalyje liko vos keturi mėnesiai. Naujausias naujienas apie JAV prezidento rinkimus skaitykite žemiau.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „IMAGO“/„Scanpix“
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kaip K.Harris bandys parklupdyti D.Trumpą

15:16

Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.
Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.

Demokratai iš Joe Bideno vietą rinkimuose užėmusios viceprezidentės Kamalos Haris tikisi, kad ji panaudos tokias puolimo strategijas, kurios jai yra kur kas natūralesnės nei prezidentui J.Bidenui, įskaitant tokius klausimus kaip teisė į abortus ar teisinė valstybė, rašo amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Nuo pat perrinkimo kampanijos pradžios demokratai varžybas dėl posto Ovaliajame kabinete stengėsi pateikti kaip pasirinkimą tarp dviejų radikaliai skirtingų vizijų, o ne kaip referendumą dėl J.Bideno amžiaus ir gebėjimų.

Tačiau dabar, kai jis pasitraukė, o viceprezidentė K.Harris drąsiu žingsniu eina nominacijos link, jos partija mato naujų galimybių, kaip nukreipti visuomenės dėmesį į buvusio prezidento Donaldo Trumpo pažeidžiamumą svarbiausiais rinkėjams klausimais: teisės į abortą, demokratijos principų ir ekonominio teisingumo.

Pasak straipsnio, palaikymą jai išreiškę partijos atstovai viliasi, kad buvusi prokurorė, beveik dviem dešimtmečiais jaunesnė už D.Trumpą, gali sudaryti naują aštrų kontrastą ir pasinaudoti argumentais, kurie 81 metų J.Bidenui buvo neprieinami, pradedant nuo amžiaus klausimo ir baigiant politikos bei asmenybės klausimais.

Tai ypač akivaizdu kalbant apie teises į abortus.

„J.Bidenas, praktikuojantis katalikas, ilgą laiką nejaukiai jautėsi diskutuodamas šiuo klausimu ar net ištardamas žodį „abortas“. K.Harris, priešingai, lengvai ir atvirai kalba apie reprodukcinę sveikatą ir yra surengusi kampanijos renginių, kuriuose moterys dalijosi savo istorijomis apie persileidimus, abortus ir vaisingumo problemas“, – pastebėjo „The New York Times“.

Apklausos parodė, kad D.Trumpas turi didelį pranašumą daugeliu rinkėjams svarbiausių klausimų, išskyrus teisę į abortus.

Nurodoma, kad respublikonai savo ruožtu greičiausiai bandys įrodinėti, kad K.Harris vis dar priklauso nepopuliarioji J.Bideno biografijos dalis, teigdami, kad ji yra tokia pat silpna tokiais klausimais kaip infliacija ir imigracija.

Panašu, kad demokratai siekia, jog varžybose dėl prezidento posto būtų kalbama apie asmenybę, charakterį ir patirtį, atkreipdami dėmesį į K.Harris patirtį kaip teisėsaugos pareigūnės ir D.Trumpo teisinių problemų pundą.

„Ji yra buvusi prokurorė, o jis – nuteistas nusikaltėlis“, – pabrėžė Marcia L.Fudge, buvusi J.Bideno administracijos būsto reikalų sekretorė, kuri sakė, kad sekmadienį kalbėjosi su K.Harris. „Jei kada nors ir buvo didžiulis pasirinkimas, tai būtent dabar.“

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas

Praėjusio mėnesio pabaigoje prastas J.Bideno pasirodymas debatuose nukreipė žiniasklaidos dėmesį nuo D.Trumpo nuteisimo už 34 nusikaltimus Manhatane. Daugelis demokratų tikėjosi, kad D.Trumpo kriminalinis statusas gali būti panaudotas jų naudai, tačiau ši puolimo kryptis buvo pristabdyta, nes J.Bidenas stengėsi numalšinti demokratų maištą prieš jo kandidatūrą.

Dabar demokratai siekia jį atnaujinti, pateikdami viceprezidentę kaip „teisinės valstybės“ kandidatę ir pabrėždami faktą, kad dukart apkaltintas D.Trumpas siekė panaikinti laisvų rinkimų rezultatus.

„Nepaprastai svarbu, ypač šiuo atveju, yra jos, kaip prokurorės, istorija – žmogaus, kuris pasisakė už teisę ir tvarką“, – komentavo atstovė Veronika Eskobar, Teksaso demokratė, dirbusi viena iš J.Bideno kampanijos pirmininkių.

Ji pridūrė, kad D.Trumpas yra „nuteistas nusikaltėlis, kuris ne tik pažeidžia įstatymus, bet ir tvirtai tiki, kad įstatymai jam ir jo šalininkams negalioja“.

Prieš 2016 m. išrinkimą į Senatą K.Harris dirbo San Francisko apygardos prokurore ir Kalifornijos generaline prokurore. Per 2020 m. prezidento rinkimų kampaniją, kai daugelis demokratų siekė apriboti policijos galias, jai kartais sunkiai sekėsi aptarti savo istoriją teisėsaugos srityje ir baudžiamojo teisingumo klausimus.
Tačiau dabar ji su malonumu mini šiuos vaidmenis kampanijos metu, o jos sąjungininkai sako, kad ji bandys juos panaudoti prieš D.Trumpą, kai įrodinės, kad jis netinkamas grįžti į Baltuosius rūmus.

„Kaip daugelis jūsų žino, esu buvusi prokurorė, todėl sakau: „Pažvelkime į faktus“ – praėjusią savaitę Šiaurės Karolinoje susirinkusiai miniai pareiškė K.Harris.

K.Harris kampanijos atstovas spaudai Ammaras Moussa sakė, kad viceprezidentės kampanija bandys pademonstruoti kontrastą su D.Trumpu.

„Viceprezidentė Kamala Harris visą savo karjerą laikė nusikaltėlius atsakingais – ir Donaldas Trumpas bus ne kitoks, – sakoma A.Moussa'os pareiškime. – K.Harris savo karjerą paskyrė tam, kad pagerintų darbo žmonių gyvenimą – o D.Trumpui rūpi tik jis pats“.

„Gavau kulką už demokratiją“: D. Trumpas grįžo į rinkimų kampanijos mitingų maratoną / Tom Brenner / REUTERS
„Gavau kulką už demokratiją“: D. Trumpas grįžo į rinkimų kampanijos mitingų maratoną / Tom Brenner / REUTERS

Tuo tarpu D.Trumpo atstovas spaudai Stevenas Cheungas savo pareiškime bandė sumenkinti K.Harris įgaliojimus, kaltindamas ją „nusikaltėliams palankios ir nusikaltimus švelninančios politikos“ palaikymu.

Pasak „The New York Times“ joks kitas klausimas nesukėlė tokio energijos antplūdžio amerikiečių visuomenėje kaip teisė į abortus.

„Šis klausimas pastaraisiais metais lėmė daugybę demokratų pergalių ir padėjo K.Harris atgauti politinę jėgą po nedrąsios jos, kaip viceprezidentės, kadencijos pradžios." 

K.Harris teigė, kad nuo tada, kai prieš dvejus metus Aukščiausiasis Teismas panaikino svarbų sprendimą byloje Roe prieš Wade, ji dalyvavo beveik 100 renginių reprodukcinių teisių tema.

„Šie rinkimai bus laimėti dėl teisių į abortus, ir rinkėjams nėra geresnio žmogaus, kuris galėtų tai padaryti“, – pažymėjo Jessica Mackler, organizacijos „Emily's List“, remiančios demokratų kandidates, kurios palaiko teises į abortus, prezidentė.

Grupė įnirtingai gynė K.Harris ir naudojo apklausas, kad patikrintų jos politines stipriąsias ir silpnąsias puses.

Anot J.Mackler, jos atliktas tyrimas parodė, jog akcentuojant K.Harris darbą abortų teisių srityje „bus pritraukti rinkėjai, kurių mums reikia, kad laimėtume lapkritį, – jauni rinkėjai, moterys ir spalvotieji rinkėjai“.

Sekmadienį, kai viceprezidentė ir jos štabas aiškino kitiems demokratams, kad jie turėtų ją paremti, abortų prieinamumas buvo svarbiausias klausimas, kaip matyti iš „The New York Times“ peržiūrėto pokalbių punktų sąrašo.

Pasak dokumento, ponia K.Harris yra „pagrindinė partijos pasiuntinė“ teisių į abortus klausimais ir sieks užtikrinti, kad D. Trumpo vaidmuo atšaukiant Roe „šiuose rinkimuose būtų pirmoje vietoje“.

Abortų apribojimus raudonosiose valstijose ji pavadino „Trumpo abortų draudimais“.

„Mes tikime laisve, – kalbėjo ji praėjusią savaitę Mičigane vykusiame renginyje. – Laisvę nuo valdžios nurodinėjimo, ką mums daryti širdies ir namų klausimais. Tikime žmonių teise priimti pagrindinius sprendimus, pavyzdžiui, kada ir ar jie sukurs šeimą.“

Jos pozicija abortų klausimu buvo daug aiškesnė nei J.Bideno, kuris remia teisę į abortus, tačiau praėjusį mėnesį vykusiuose debatuose sunkiai suformulavo savo poziciją.

Respublikonai savo ruožtu tikisi užglaistyti bet kokius politinius skirtumus tarp K.Harris ir J.Bideno.

Ponios K.Harris „liūdna biografija – tai visiška nesėkmė ir visiška nekompetencija, – tikino sakė S.Cheungas. – Jos politika yra J.Bideno politika, ir atvirkščiai“.

Dar prieš J.Bidenui pasitraukiant, D.Trumpo kampanija turėjo planą, kaip pulti K.Harris, jei ji taptų kandidate: susieti ją su nepopuliariausiomis prezidento veiklos sritimis.

Praėjusią savaitę vykusiame respublikonų nacionaliniame suvažiavime kalbėtojas po kalbėtojo klaidinančiai vadino K.Harris J.Bideno administracijos „pasienio reikalų patikėtine“.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

Apklausos parodė, kad rinkėjai prastai vertina J.Bideno susidorojimą su pasienio krize, nors demokratai kritikavo D.Trumpą už tai, kad jis įtikino respublikonų įstatymų leidėjus atsisakyti dvipartinio imigracijos susitarimo.

Infliacija taip pat kėlė rūpesčių J.Bidenui. Nors išlaidų augimas sulėtėjo, o infliacijos priežastys yra sudėtingos, respublikonai atvirai kaltino prezidentą ir jo politiką dėl kylančių kainų.

„Per ateinančias tris savaites aš norėčiau, kad J.Bideno Baltųjų rūmų nesėkmės būtų užverstos ant jos“, – nurodė Ajovoje dirbantis respublikonų strategas Davidas Kochelis. – Dauguma žmonių mano, kad šalis eina ne ta kryptimi. Jiems reikia ją pastatyti tiesiai į vidurį.“

Respublikonai negailėjo laiko pradėti atakas. Pirmadienį D.Trumpo kampanija elektroniniame laiške teigė, kad „Kamala Harris yra Joe Biden 2.0“.

Nauja apklausa rodo, kad K.Harris pirmauja prieš D.Trumpą JAV prezidento rinkimuose

22:22

„Reuters“ apklausa parodė, kad Kamala Harris JAV prezidento rinkimuose nežymiai dviem punktais lenkia Donaldą Trumpą.

Sekmadienį Joe Bidenas, nusprendęs pasitraukti iš rinkimų varžybų, perdavė estafetę K.Harris.

Nacionalinėje apklausoje K.Harris pirmavo prieš D.Trumpą 44 proc. prieš 42 proc. ir šis skirtumas neviršijo 3 procentinių punktų paklaidos. 

D.Trumpas sako, kad debatuos su K.Harris

22:13

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas

Donaldas Trumpas sako, kad norėtų debatuoti su Kamala Harris.

Viceprezidentė pelnė pakankamai delegatų palaikymą, kad užsitikrintų demokratų kandidato į prezidentus nominaciją.

„Manau, kad tai svarbu“, – sakė jis per šiandieninį pokalbį su spaudos atstovais. 

„Būčiau pasirengęs surengti daugiau nei vienus debatus, žinoma“.

Ar tikrai „Simpsonai“ dar 2000 m. išpranašavo Kamalos Harris dalyvavimą rinkimuose?

21:51

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą Kamalos Harris dalyvavimas prezidento rinkimuose dar 2000 m. buvo išpranašautas seriale „Simpsonai“

Animacinio serialo „Simpsonai“ kūrėjai tariamų savo pranašysčių sąrašą papildė dar viena – jie esą dar 2000-aisiais nuspėjo, kad Kamala Harris kandidatuos į JAV prezidentus. Bet tai tebuvo sutapimas – ji tik buvo apsirengusi tokios pačios spalvos švarką kaip Lisa Simpson, sėdėdama Ovaliniame kabinete.

Dėmesį patraukė drabužiai

Vos JAV lyderiui Joe Bidenui pranešus sprendimą nebesiekti perrinkimo ir paaiškėjus, kad tai bandys padaryti viceprezidentė K.Harris, socialiniuose tinkluose ėmė plisti jos portreto ir Lisos – vienos iš „Simpsonų“ herojės – koliažas.

Kažkas sugretino nuotraukas, nes galima demokratų kandidatė į prezidentus pasirodė panaši į Lisą, kuri ateityje – būdama 38-erių – tampa pirma JAV vadove moterimi. Seriale ji rodoma Ovaliniame kabinete, kuris formaliai yra prezidento darbo erdvė Baltuosiuose Rūmuose.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

„Mes laimėsime šiuos rinkimus“ – Kamala Harris ant scenos Viskonsine

21:49

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Viceprezidentė Kamala Harris dabar yra Viskonsino scenoje, kurioje ji sulaukė audringų minios šūksnių.

Ji dėkoja ankstesniems kalbėtojams, įskaitant savo „brangią draugę“ Tammy Baldwin.

K.Harris sako, kad „kelias į Baltuosius rūmus eina per Viskonsiną“ ir ši valstija padės jai laimėti šių metų prezidento rinkimus.

Kalbėdama apie Joe Bideną, ji sako, kad tarnauti J.Bidenui viceprezidente buvo viena iš „didžiausių garbių“ jos gyvenime.

„Joe palikimas, kurį jis pasiekė per visą savo karjerą ir per pastaruosius trejus su puse metų, yra neprilygstamas istorijoje“, – sako ji.

Ji sako, kad jai yra „didelė garbė“ turėti prezidento palaikymą šiose lenktynėse dėl prezidento posto.

Po to K.Harris sulaukia audringų aplodismentų, kai sako, kad užsitikrino pakankamą delegatų palaikymą, kad užsitikrintų demokratų nominaciją.

„Mes laimėsime šiuos rinkimus, taip, mes laimėsime“, – sako ji miniai.

„Daug neigimo, slaptumo ir arogancijos“: priežastys, paskatinusios J.Bideną atsitraukti

21:43

„Shutterstock“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Shutterstock“/JAV prezidentas Joe Bidenas

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienio popietę vietos laiku paskelbė, kad perduoda estafetę ir nebekandidatuos antrai kadencijai. Demokratų partijos lyderis pagaliau padarė tai, ko kai kurie jo partijos kolegos ir partijos rėmėjai laukė pastarąsias tris savaites. Leidinys „Postimees“ savo apžvalgoje aiškina, kodėl J.Bidenas iš tiesų atsitraukė.

„Manau, kad mano partijos ir šalies interesams bus geriau, jei atsitrauksiu ir iki kadencijos pabaigos susitelksiu į savo pareigų vykdymą“, – teigė artimiausia prezidento komanda nušlifuotame istoriniame kampanijos sustabdymo pranešime.

Jau praėjusios savaitės penktadienį visi ženklai rodė, kad J.Bidenas įvarė save į kampą.

Tarptautinę žiniasklaidą apskriejo spekuliacijos apie jo neišvengiamą atsistatydinimą, nutekėjus informacijai apie sukilusių demokratų iš Atstovų Rūmų ir Senato spaudimą.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Joe Bidenas išskrenda į Vašingtoną

21:09

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Joe Bidenas ką tik įlipo į „Air Force One“ lėktuvą Delavere ir grįžo į Vašingtoną.

Prezidentas, nešinas kauke, žengė lėktuvo laipteliais, o tada atsisukęs pasisveikino su žemiau sėdinčiaisiais.

Žiūrovai klausė, kaip jis jaučiasi po to, kai pasitraukė iš lenktynių, ir ar Kamala Harris galėtų įveikti Donaldą Trumpą JAV rinkimuose.

J.Bidenas sakė, kad „jaučiasi gerai“, tačiau į kitus klausimus apie pasitraukimą iš lenktynių ar apie K.Harris galimybes kovoti su D.Trumpu neatsakė.

Prezidentas rytoj turėtų kreiptis į tautą iš Ovaliojo kabineto po laikotarpio, kurį praleido savo atostogų namuose COVID-19 izoliacijoje.

Jo gydytojas šiandien sakė, kad jo simptomai jau išnyko ir viruso testai neigiami.

JAV Kongreso demokratų lyderiai išreiškė paramą K.Harris

20:59

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Du JAV Kongreso demokratų lyderiai antradienį išreiškė paramą Kamalai Harris, kuri užsitikrino daugumos savo partijos narių palaikymą, kad lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose galėtų susirungti su Donaldu Trumpu.

„... šiandien esame čia, kad išreikštume savo paramą viceprezidentei Kamalai Harris“, – per bendrą spaudos konferenciją su Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderiu Hakeemu Jeffriesu pareiškė Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris.

Sekmadienį, po tris savaites trukusio spaudimo, kurį nulėmė prastas jo pasirodymas debatuose su D.Trumpu, Joe Bidenas pasitraukė iš rinkimų kovos ir parėmė K.Harris.

Siekianti tapti pirmąja moterimi prezidente JAV istorijoje 59 metų K. Harris sulaukė, atrodytų, neabejotinos demokratų paramos.

JAV žiniasklaida pranešė, jog demokratų delegatų palaikymas jau pakankamas, kad K.Harris taptų savo partijos kandidate į prezidentus.

Tarp parėmusiųjų yra ir įtakinga buvusi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Ji sakė, kad remia K.Harris „su didžiuliu pasididžiavimu ir beribiu optimizmu“.

Pirmadienį K. Harris oficialiai parėmė ir pagrindinė profesinių sąjungų federacija AFL-CIO.

Per 24 valandas po to, kai J.Bidenas paskelbė nebekandidatuosiantis rinkimuose, rėmėjai K. arris kampanijai skyrė rekordinę 81 mln. dolerių (74,39 mln. eurų) sumą.

Stulbinantis J.Bideno pasitraukimas visiškai pakeitė 2024 metų rinkimų eigą, paversdamas užsitęsusią sunkią kovą tarp dviejų nepopuliarių vyresnio amžiaus vyrų vienomis įdomiausių varžybų šiuolaikinėje JAV istorijoje.

Šis žingsnis supurtė demoralizuotą Demokratų partiją, kurią dabar K. Harris gali suvienyti, ir galbūt nulems pirmos moters iškilimą į JAV prezidento postą.

J.Bideno sprendimas smarkiai paveikė ir respublikonus. 78 metų buvęs prezidentas D. Trumpas, kuris iš J.Bideno perima vyriausio kandidato į JAV prezidento postą per visą šalies istoriją statusą, turi visiškai pertvarkyti savo strategiją. Iki šiol ji buvo paremta J.Bideno puolimu dėl jo amžiaus ir fizinio trapumo.

Dėl K.Harris įsijungimo į kovą aukštyn kojomis – jos naudai – apverčiamas amžiaus klausimas. Tačiau svarbu ne vien tai. D.Trumpas – nuteistas nusikaltėlis, taip pat pripažintas atsakingu už seksualinę prievartą – stoja prieš moterį ir buvusią prokurorę.

J.Bidenas rytoj sakys kalbą: paaiškins sprendimą nesiekti antros prezidento kadencijos

18:33

„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Joe Bidenas rytoj pasakys kalbą apie savo sprendimą nesiekti antros prezidento kadencijos.

Kalbai ruošiamasi nuo sekmadienio. 

Prezidentas kalbės iš Baltųjų rūmų Ovalinio kabineto 20 val. vietos laiku.

J.Bidenas sakė, kad jo kalboje bus kalbama apie tai, „kas laukia ateityje ir kaip aš užbaigsiu darbą Amerikos žmonėms“.

Tikimasi, kad jis šiandien grįš į Baltuosius rūmus, nes buvo savarankiškai izoliuotas Delavere su COVID 19.

 

Laimantas Jonušys: JAV politinės sistemos nuosmukis

16:30

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Laimantas Jonušys
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Laimantas Jonušys

Joe Bidenas per vėlai pasitraukė iš rinkimų kovos, nors jau seniai apklausos rodė, kad dauguma amerikiečių nepatenkinti abiem kandidatais į prezidentus ir norėtų ko nors kito. Bet dvipartinėje sistemoje, nepajudinamai remiamoje milžiniškų piniginių įnašų, ko nors kito neleista tikėtis.

Abi pusės yra aršiai susipriešinusios, abi radikalizavosi, o vidurio kelio ir jokios alternatyvos nėra – sustabarėjusi dvipartinė sistema jokių kitų galimybių nepalieka.

Pažvelgus iš šalies JAV prezidento rinkimai atrodo savotiškai. 2016 m., šiek tiek suapvalinus, Donaldas Trumpas gavo 63 milijonus piliečių balsų, Hillary Clinton – 65,9 milijono, t.y. beveik trimis milijonais daugiau. Bet Clinton rinkimus pralaimėjo. Jokioje Europos valstybėje toks laimėtojo ir pralaimėtojo santykis neįsivaizduojamas. Antra vertus, formaliai jokios neteisybės čia nėra – viskas vyko pagal visiems iš anksto žinomas ir visų pripažįstamas taisykles, ir niekas neginčijo ir negalėjo ginčyti rinkimų rezultatų būtent dėl tokios disproporcijos.

Plačiau skaitykite ČIA.

G.Clooney reiškia palaikymą K.Harris ir giria J.Bideno sprendimą trauktis iš rinkimų

16:18

G.Clooney / Evan Agostini / AP
G.Clooney / Evan Agostini / AP

Holivudo žvaigždė George'as Clooney, vienas iš pirmųjų garsių demokratų aktyvistų, paraginusių Joe Bideną nesiekti perrinkimo, antradienį paskelbė, kad remia Kamalos Harris kandidatūrą.

Jis taip pat gyrė J.Bideno sprendimą trauktis iš JAV prezidento rinkimų.

„Prezidentas Bidenas parodė, kas yra tikroji lyderystė. Jis vėl gelbsti demokratiją. Mes visi labai džiaugiamės galėdami padaryti viską, ką galime, kad paremtume viceprezidentę K.Harris jos istoriniame žygyje“, – sakoma G.Clooney pareiškime CNN.

Sekmadienį prezidentas J.Bidenas pasitraukė iš rinkimų kovos ir parėmė K.Harris.

J.Bideno ir respublikono Donaldo Trumpo debatai prieš kelias savaites sukėlė rimtų abejonių dėl demokrato amžiaus ir jo galimybių eiti prezidento pareigas.

G.Clooney prisijungė prie gausaus visuomenės veikėjų, raginusių 81 metų J.Bideną pasitraukti, rato.

G.Clooney yra vienas pagrindinių Demokratų partijos lėšų rinkimo renginių organizatorių.

Kaip K.Harris bandys parklupdyti D.Trumpą

15:16

Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.
Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.

Demokratai iš Joe Bideno vietą rinkimuose užėmusios viceprezidentės Kamalos Haris tikisi, kad ji panaudos tokias puolimo strategijas, kurios jai yra kur kas natūralesnės nei prezidentui J.Bidenui, įskaitant tokius klausimus kaip teisė į abortus ar teisinė valstybė, rašo amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Nuo pat perrinkimo kampanijos pradžios demokratai varžybas dėl posto Ovaliajame kabinete stengėsi pateikti kaip pasirinkimą tarp dviejų radikaliai skirtingų vizijų, o ne kaip referendumą dėl J.Bideno amžiaus ir gebėjimų.

Tačiau dabar, kai jis pasitraukė, o viceprezidentė K.Harris drąsiu žingsniu eina nominacijos link, jos partija mato naujų galimybių, kaip nukreipti visuomenės dėmesį į buvusio prezidento Donaldo Trumpo pažeidžiamumą svarbiausiais rinkėjams klausimais: teisės į abortą, demokratijos principų ir ekonominio teisingumo.

Pasak straipsnio, palaikymą jai išreiškę partijos atstovai viliasi, kad buvusi prokurorė, beveik dviem dešimtmečiais jaunesnė už D.Trumpą, gali sudaryti naują aštrų kontrastą ir pasinaudoti argumentais, kurie 81 metų J.Bidenui buvo neprieinami, pradedant nuo amžiaus klausimo ir baigiant politikos bei asmenybės klausimais.

Tai ypač akivaizdu kalbant apie teises į abortus.

„J.Bidenas, praktikuojantis katalikas, ilgą laiką nejaukiai jautėsi diskutuodamas šiuo klausimu ar net ištardamas žodį „abortas“. K.Harris, priešingai, lengvai ir atvirai kalba apie reprodukcinę sveikatą ir yra surengusi kampanijos renginių, kuriuose moterys dalijosi savo istorijomis apie persileidimus, abortus ir vaisingumo problemas“, – pastebėjo „The New York Times“.

Apklausos parodė, kad D.Trumpas turi didelį pranašumą daugeliu rinkėjams svarbiausių klausimų, išskyrus teisę į abortus.

Nurodoma, kad respublikonai savo ruožtu greičiausiai bandys įrodinėti, kad K.Harris vis dar priklauso nepopuliarioji J.Bideno biografijos dalis, teigdami, kad ji yra tokia pat silpna tokiais klausimais kaip infliacija ir imigracija.

Panašu, kad demokratai siekia, jog varžybose dėl prezidento posto būtų kalbama apie asmenybę, charakterį ir patirtį, atkreipdami dėmesį į K.Harris patirtį kaip teisėsaugos pareigūnės ir D.Trumpo teisinių problemų pundą.

„Ji yra buvusi prokurorė, o jis – nuteistas nusikaltėlis“, – pabrėžė Marcia L.Fudge, buvusi J.Bideno administracijos būsto reikalų sekretorė, kuri sakė, kad sekmadienį kalbėjosi su K.Harris. „Jei kada nors ir buvo didžiulis pasirinkimas, tai būtent dabar.“

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris ir Donaldas Trumpas

Praėjusio mėnesio pabaigoje prastas J.Bideno pasirodymas debatuose nukreipė žiniasklaidos dėmesį nuo D.Trumpo nuteisimo už 34 nusikaltimus Manhatane. Daugelis demokratų tikėjosi, kad D.Trumpo kriminalinis statusas gali būti panaudotas jų naudai, tačiau ši puolimo kryptis buvo pristabdyta, nes J.Bidenas stengėsi numalšinti demokratų maištą prieš jo kandidatūrą.

Dabar demokratai siekia jį atnaujinti, pateikdami viceprezidentę kaip „teisinės valstybės“ kandidatę ir pabrėždami faktą, kad dukart apkaltintas D.Trumpas siekė panaikinti laisvų rinkimų rezultatus.

„Nepaprastai svarbu, ypač šiuo atveju, yra jos, kaip prokurorės, istorija – žmogaus, kuris pasisakė už teisę ir tvarką“, – komentavo atstovė Veronika Eskobar, Teksaso demokratė, dirbusi viena iš J.Bideno kampanijos pirmininkių.

Ji pridūrė, kad D.Trumpas yra „nuteistas nusikaltėlis, kuris ne tik pažeidžia įstatymus, bet ir tvirtai tiki, kad įstatymai jam ir jo šalininkams negalioja“.

Prieš 2016 m. išrinkimą į Senatą K.Harris dirbo San Francisko apygardos prokurore ir Kalifornijos generaline prokurore. Per 2020 m. prezidento rinkimų kampaniją, kai daugelis demokratų siekė apriboti policijos galias, jai kartais sunkiai sekėsi aptarti savo istoriją teisėsaugos srityje ir baudžiamojo teisingumo klausimus.
Tačiau dabar ji su malonumu mini šiuos vaidmenis kampanijos metu, o jos sąjungininkai sako, kad ji bandys juos panaudoti prieš D.Trumpą, kai įrodinės, kad jis netinkamas grįžti į Baltuosius rūmus.

„Kaip daugelis jūsų žino, esu buvusi prokurorė, todėl sakau: „Pažvelkime į faktus“ – praėjusią savaitę Šiaurės Karolinoje susirinkusiai miniai pareiškė K.Harris.

K.Harris kampanijos atstovas spaudai Ammaras Moussa sakė, kad viceprezidentės kampanija bandys pademonstruoti kontrastą su D.Trumpu.

„Viceprezidentė Kamala Harris visą savo karjerą laikė nusikaltėlius atsakingais – ir Donaldas Trumpas bus ne kitoks, – sakoma A.Moussa'os pareiškime. – K.Harris savo karjerą paskyrė tam, kad pagerintų darbo žmonių gyvenimą – o D.Trumpui rūpi tik jis pats“.

„Gavau kulką už demokratiją“: D. Trumpas grįžo į rinkimų kampanijos mitingų maratoną / Tom Brenner / REUTERS
„Gavau kulką už demokratiją“: D. Trumpas grįžo į rinkimų kampanijos mitingų maratoną / Tom Brenner / REUTERS

Tuo tarpu D.Trumpo atstovas spaudai Stevenas Cheungas savo pareiškime bandė sumenkinti K.Harris įgaliojimus, kaltindamas ją „nusikaltėliams palankios ir nusikaltimus švelninančios politikos“ palaikymu.

Pasak „The New York Times“ joks kitas klausimas nesukėlė tokio energijos antplūdžio amerikiečių visuomenėje kaip teisė į abortus.

„Šis klausimas pastaraisiais metais lėmė daugybę demokratų pergalių ir padėjo K.Harris atgauti politinę jėgą po nedrąsios jos, kaip viceprezidentės, kadencijos pradžios." 

K.Harris teigė, kad nuo tada, kai prieš dvejus metus Aukščiausiasis Teismas panaikino svarbų sprendimą byloje Roe prieš Wade, ji dalyvavo beveik 100 renginių reprodukcinių teisių tema.

„Šie rinkimai bus laimėti dėl teisių į abortus, ir rinkėjams nėra geresnio žmogaus, kuris galėtų tai padaryti“, – pažymėjo Jessica Mackler, organizacijos „Emily's List“, remiančios demokratų kandidates, kurios palaiko teises į abortus, prezidentė.

Grupė įnirtingai gynė K.Harris ir naudojo apklausas, kad patikrintų jos politines stipriąsias ir silpnąsias puses.

Anot J.Mackler, jos atliktas tyrimas parodė, jog akcentuojant K.Harris darbą abortų teisių srityje „bus pritraukti rinkėjai, kurių mums reikia, kad laimėtume lapkritį, – jauni rinkėjai, moterys ir spalvotieji rinkėjai“.

Sekmadienį, kai viceprezidentė ir jos štabas aiškino kitiems demokratams, kad jie turėtų ją paremti, abortų prieinamumas buvo svarbiausias klausimas, kaip matyti iš „The New York Times“ peržiūrėto pokalbių punktų sąrašo.

Pasak dokumento, ponia K.Harris yra „pagrindinė partijos pasiuntinė“ teisių į abortus klausimais ir sieks užtikrinti, kad D. Trumpo vaidmuo atšaukiant Roe „šiuose rinkimuose būtų pirmoje vietoje“.

Abortų apribojimus raudonosiose valstijose ji pavadino „Trumpo abortų draudimais“.

„Mes tikime laisve, – kalbėjo ji praėjusią savaitę Mičigane vykusiame renginyje. – Laisvę nuo valdžios nurodinėjimo, ką mums daryti širdies ir namų klausimais. Tikime žmonių teise priimti pagrindinius sprendimus, pavyzdžiui, kada ir ar jie sukurs šeimą.“

Jos pozicija abortų klausimu buvo daug aiškesnė nei J.Bideno, kuris remia teisę į abortus, tačiau praėjusį mėnesį vykusiuose debatuose sunkiai suformulavo savo poziciją.

Respublikonai savo ruožtu tikisi užglaistyti bet kokius politinius skirtumus tarp K.Harris ir J.Bideno.

Ponios K.Harris „liūdna biografija – tai visiška nesėkmė ir visiška nekompetencija, – tikino sakė S.Cheungas. – Jos politika yra J.Bideno politika, ir atvirkščiai“.

Dar prieš J.Bidenui pasitraukiant, D.Trumpo kampanija turėjo planą, kaip pulti K.Harris, jei ji taptų kandidate: susieti ją su nepopuliariausiomis prezidento veiklos sritimis.

Praėjusią savaitę vykusiame respublikonų nacionaliniame suvažiavime kalbėtojas po kalbėtojo klaidinančiai vadino K.Harris J.Bideno administracijos „pasienio reikalų patikėtine“.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

Apklausos parodė, kad rinkėjai prastai vertina J.Bideno susidorojimą su pasienio krize, nors demokratai kritikavo D.Trumpą už tai, kad jis įtikino respublikonų įstatymų leidėjus atsisakyti dvipartinio imigracijos susitarimo.

Infliacija taip pat kėlė rūpesčių J.Bidenui. Nors išlaidų augimas sulėtėjo, o infliacijos priežastys yra sudėtingos, respublikonai atvirai kaltino prezidentą ir jo politiką dėl kylančių kainų.

„Per ateinančias tris savaites aš norėčiau, kad J.Bideno Baltųjų rūmų nesėkmės būtų užverstos ant jos“, – nurodė Ajovoje dirbantis respublikonų strategas Davidas Kochelis. – Dauguma žmonių mano, kad šalis eina ne ta kryptimi. Jiems reikia ją pastatyti tiesiai į vidurį.“

Respublikonai negailėjo laiko pradėti atakas. Pirmadienį D.Trumpo kampanija elektroniniame laiške teigė, kad „Kamala Harris yra Joe Biden 2.0“.

Kamala Harris suteikė demokratams naują viltį: Donaldo Trumpo komanda – sutrikusi

13:03

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris

JAV prezidento Joe Bideno sprendimas atsisakyti savo kandidatūros antrai kadencijai atnaujino demokratų partijos pergalės viltis ir sukėlė sumaištį Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos komandoje.

J.Bidenas paskelbė, kad remia K.Harris kaip kandidatę į prezidentus.

„Man didelė garbė, kad mane remia prezidentas, ir aš ketinu užsitarnauti šią nominaciją ir ją laimėti“, – sakė K.Harris po to, kai 81-erių metų J.Bidenas paskelbė, kad nekandidatuos antrai prezidento kadencijai.

„Padarysiu viską, ką galiu, kad suvienyčiau Demokratų partiją ir suvienyčiau mūsų šalį, kad nugalėtume Donaldą Trumpą. Kartu mes kovosime. Ir kartu mes laimėsime“, – kalbėjo K.Harris.

J.Bideno pritarimas nereiškia, kad K.Harris automatiškai taps Demokratų partijos kandidate į prezidentus, tačiau buvusios Kalifornijos senatorės šansai laimėti kitą mėnesį vyksiančiame partijos suvažiavime atrodo labai geri.

„Nė iš vieno delegato negirdėjau, kad jis nepalaikytų viceprezidentės Harris“, – laikraščiui „Philadelphia Inquirer“ sakė Pensilvanijos valstijos partijos lyderis Sharifas Streetas.

Plačiau skaitykite ČIA.

12:30

VIDEO: K.Harris pažadėjo laimėti ir rėžė D.Trumpui: „Pažįstu tokius tipus“

 

J.Bidenas tampa „raiša antimi“: ką jis dar gali nuveikti Ovaliajame kabinete?

11:27

„Zuma press“/„Scanpix“/Amerikiečių laikraščių antraštės apie J.Bideną
„Zuma press“/„Scanpix“/Amerikiečių laikraščių antraštės apie J.Bideną

JAV prezidentas Joe Bidenas, antradienį grįžęs į Baltuosius rūmus po beveik savaitę trukusio gydymosi nuo COVID-19, per likusį kadencijos pusmetį rizikuoja būti „raiša antimi“.

Tačiau 81-erių prezidentas, sekmadienį paskelbęs, kad nebesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, vis dar gali turėti įtakos viceprezidentės Kamalos Harris prezidentinės kampanijos sėkmei ir siekiui spręsti svarbiausius užsienio politikos klausimus.

„Tai ne visai raiša antis. Tai sužeista antis“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė George'o Washingtono universiteto Žiniasklaidos ir viešųjų reikalų mokyklos direktorius Peteris Loge'as, pavartodamas terminą, kuriuo vadinami savo kadencijos pabaigoje įtaką prarandantys politikai.

Visi kadenciją baigiantys JAV prezidentai nuo rinkimų lapkričio mėnesį iki naujo šalies vadovo inauguracijos sausį susiduria su netikrumo laikotarpiu.

Bet J.Bideno laukia neįprastas daugiau nei 100 dienų laikotarpis, kai rinkėjų, politikų ir užsienio lyderių dėmesys bus sutelktas ne į jį, o į kitus veikėjus. 

Sekmadienį J.Bidenas socialiniame tinkle „X“ paskelbęs apie savo sprendimą nedalyvauti rinkimuose, pažadėjo „likusį kadencijos laiką sutelkti dėmesį tik į savo, kaip prezidento, pareigų vykdymą“. 

Šis pažadas nebūtinai turi būti tuščias.

Pirmadienį paskambinęs savo rinkimų kampanijos štabui, kuris nuo šiol rems K.Harris, prezidentas pažadėjo ir toliau visapusiškai dalyvauti.

„Man liko šeši prezidentavimo mėnesiai, todėl esu pasiryžęs nuveikti kuo daugiau tiek užsienio, tiek vidaus politikos srityje“, – nurodė J.Bidenas. 

Jis pažadėjo ir toliau stengtis „mažinti išlaidas šeimoms, toliau kalbėti apie ginklus ir vaikų priežiūrą, pagyvenusių žmonių priežiūrą, receptinius vaistus ir klimatą“.

„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

P.Loge'o nuomone, J.Bidenas ne tik eis prezidento pareigas, bet ir dės visas pastangas, kad padėtų K.Harris sėkmingai varžytis dėl Baltųjų rūmų. 

Be to, J.Bidenas vis dar gali skirti teisėjus, kurie galėtų dirbti dešimtmečius.

Tai tebėra pagrindinis galios svertas smarkiai susiskaldžiusioje šalyje, kurioje vis labiau politizuoti teismai sprendžia moterų teisių ir abortų klausimus.

Pasak J.Loge'o, J.Bidenas turi realią paskatą baigti savo kadenciją tvirta nata, taip parodydamas K.Harris pranašumą prieš respublikonų kandidatą į prezidentus Donaldą Trumpą.

Užsienio politika 

Tęsiantis karams Ukrainoje ir Gazos Ruože, J.Bidenas paskutiniais savo darbo Ovaliajame kabinete mėnesiais taip pat gali sutelkti dėmesį į užsienio politiką. 

Pirmadienį J.Bidenas, susisiekęs su kolegomis, pažadėjo „toliau siekti, kad karas Gazoje būtų nutrauktas“.

„Labai glaudžiai bendradarbiausiu su izraeliečiais ir palestiniečiais bandydamas išsiaiškinti, kaip užbaigti karą Gazoje, užtikrinti taiką Artimuosiuose Rytuose ir sugrąžinti visus įkaitus namo“, – nurodė J.Bidenas. 

Merilendo universiteto vyriausybės ir politikos profesorius Davidas Karolis AFP sakė, kad tikisi, jog likusią kadencijos dalį prezidentas daugiausia dėmesio skirs užsienio politikai. 

Izraelis vykdo atsakomuosius smūgius prieš Gazos Ruožo / Rizek Abdeljawad / ZUMAPRESS.com
Izraelis vykdo atsakomuosius smūgius prieš Gazos Ruožo / Rizek Abdeljawad / ZUMAPRESS.com

„Prezidentai yra padarę svarbių žingsnių užsienio politikoje, kai buvo „raišos anties“ etape“, – nurodė jis, paminėdamas buvusio JAV prezidento George'o H.W.Busho sprendimą išvesti Jungtinių Valstijų karius iš Somalio paskutinėmis jo vienos kadencijos prezidentavimo dienomis.

Manoma, kad didžiausias proveržis būtų paliaubos Gazos Ruože, kur nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotė „Hamas“ surengė išpuolį Pietų Izraelyje, vyksta niokojantis karas.

Prieš šią savaitę vyksiantį susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu J.Bidenas rizikuoja atskleisti savo „raišos anties“ statusą. 

Abiejų lyderių santykiai yra įtempti dėl B.Netanyahu vadovavimo karo veiksmams palestiniečių anklave.

D.Karolis nurodė, kad susitarimas dėl paliaubų būtų naudingas K.Harris kandidatūrai, kadangi, kaip paaiškėjo, šis klausimas skaldo Demokratų partiją. 

Kalbant apie Ukrainą, J.Bidenas gali norėti užtikrinti daugiamilijardinį pagalbos paketą Kyjivo kovai su Rusija, baiminantis, kad D.Trumpas, tapęs prezidentu, gali nutraukti pagalbą ukrainiečiams. 

Paskutinioji galia, kuria kadenciją baigiantis prezidentas dar gali pasinaudoti, yra malonės suteikimas. 

Vida Press nuotr./Barackas Obama, Joe Bidenas, Hunteris Bidenas
Vida Press nuotr./Barackas Obama, Joe Bidenas, Hunteris Bidenas

JAV prisiekusieji birželį pripažino prezidento sūnų Hunterį Bideną kaltu dėl federalinių kaltinimų, susijusių su šaunamojo ginklo įsigijimu.

Bausmė H.Bidenui dar nepaskirta. Jam galėtų grėsti įkalinimas iki 25 metų, bet tai mažai tikėtina, nes jis nuteistas pirmą kartą.

Tačiau J.Bidenas yra sakęs, kad nesuteiks malonės savo nuteistam sūnui ir nesušvelnins jokios jam paskirtos bausmės. Tačiau jo nuomonė po pasitraukimo iš rinkimų gali pasikeisti, o šioje kampanijoje, regis, viskas įmanoma.

J.Bidenas antradienį grįžta į Baltuosius rūmus

10:14

„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį grįžta į Baltuosius rūmus po beveik savaitės, praleistos savo asmeninėje rezidencijoje gydantis dėl COVID-19, rodo jo oficiali darbotvarkė.

Į Baltuosius rūmus J.Bidenas atvyks pirmą kartą po to, kai paskelbė savo sprendimą nebesiekti perrinkimo lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Iš savo paplūdimio namo Delavere J.Bidenas turi išvykti antradienį popiet, o į Baltuosius rūmus atvyks 14 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku, rodo darbotvarkė.

Rinkėjai vardija, kas jiems kliūva: ar amerikiečiai pasirengę Kamalai Harris?

10:12

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

JAV demokratai labai rizikuotų, jei savo kandidate į prezidentus paskirtų 59 metų viceprezidentę Kamalą Harris, nes, be politinių klausimų, jai, kaip juodaodei moteriai, tektų įtikinti JAV rinkėjus įveikti rasistinius ir seksistinius įsitikinimus.

Tačiau, kaip pastebi JAV žiniasklaida, K.Harris taip pat žavi, kaip ir kelia abejonių, ar patys amerikiečiai yra pasirengęs jos atėjimui į Baltuosius rūmus.

Per daugiau nei du šimtmečius JAV rinkėjai tik kartą išrinko juodaodį prezidentą, o moteris dar niekada nesulaukė visuotinio palaikymo rinkimuose, todėl net juodaodžiai rinkėjai baiminasi, kad K.Harris siekia nepasiekiamo tikslo.

Plačiau skaitykite ČIA.

„The New York Times“ atskleidė, kada demokratai išsirinks savo kandidatą

10:00

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

Demokratų partija planuoja išrinkti savo kandidatą į prezidentus iki rugpjūčio 7 d., skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Teigiama, kad iki to laiko bus vykdomas virtualus balsavimas.

Pasak straipsnio, kuriame cituojamas Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkas Jamie Harisonas, balsavimo data dar nėra nustatyta.

Telefoniniame pokalbyje dalyvavusių politinės jėgos atstovų tvirtinimu, kandidatas arba kandidatė į viceprezidentus taip pat gali būti iškeltas iki nustatyto termino.

Šiuo metu labiausiai tikėtinas demokratų pasirinkimas – dabartinė viceprezidentė Kamala Harris. Ji taip pat turės teisę daryti įtaką, kai delegatai rinks ir balsuos dėl nominacijos.

„The New York Times“ pridūrė, kad kandidato į prezidentus nominavimas virtualaus balsavimo būdu vyks likus kelioms savaitėms iki rugpjūčio 19 d. Čikagoje susirinksiančių delegatų. Taip būsimasis suvažiavimas taps tik ceremoninio pobūdžio.

Didelės dalies demokratų palaikymo sulaukusi K.Harris pirmadienį JAV (antradienį Lietuvos) laiku pareiškime sakė, kad didžiuojasi gavusi pakankamai demokratų delegatų palaikymą.

„Tikiuosi netrukus oficialiai priimti nominaciją“, – pažymėjo K.Harris ir pridūrė, kad „šį vakarą didžiuojuosi užsitikrinusi plačią paramą, kurios reikia, kad tapčiau mūsų partijos kandidate“.

Pirmadienį paskelbtas naujausių CNN apklausų vidurkis parodė, kad šiuo metu nėra aiškaus lyderio lenktynėse tarp pagrindinių numatomų kandidatų – Donaldo Trumpo ir K.Harris. Šešių apklausų duomenys rodo, kad hiptotetiniuose rinkimuose šiuo metu rinkėjai pasiskirstytų taip: 48 proc. palaikymas tektų D.Trumpui, o K. Harris – 47 proc.

Vygaudas Ušackas. Turime ruošti Europos kontraktą su Donaldo Trumpo Amerika

09:38

Donaldas Trumpas ir Vygaudas Ušackas
Donaldas Trumpas ir Vygaudas Ušackas

Pastaruosius keturis savaitgalius praleidau skirtingose Senojo žemyno sostinėse su Europos, JAV ir Ukrainos užsienio politikos, žvalgybos bei gynybos ekspertais. Dalyvavau simuliacinėse pratybose, kaip Donaldas Trumpas keistų JAV politiką ir kokių preventyvių veiksmų turėtų imtis europiečiai ir ukrainiečiai.

Tikiuosi, Lietuvos politikos formuotojai organizuoja panašius smegenų šturmus, o ką tik įvykęs ambasadorių suvažiavimas tam tik ir buvo skirtas. O aš pasidalinsiu signalais, kuriuos gavau šiuos susitikimuose.

Ar JAV atsitraukia?

D.Trumpo sprendimas viceprezidentu pasirinkti Jamesą Davidą Vance‘ą sukėlė sąjungininkų nerimą, kad JAV gali nutraukti pagalbą Ukrainai ir nusišalinti nuo kitų transatlantinių prioritetų.

39 metų senatorius iš Ohajo yra vienas iš labiausiai izoliacionistiškai nusiteikusių Respublikonų partijos narių. Jis atvirai nepritaria planams labiau finansuoti Ukrainą ir kritikuoja tai, kad Europa, jo galva, pernelyg kliaujasi Jungtinėmis Valstijomis karinių investicijų srityje.

Plačiau skaitykite ČIA.

K.Harris užsitikrino pakankamai delegatų paramos, kad taptų demokratų kandidate

09:31

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris

JAV Viceprezidentė Kamala Harris užsitikrino pakankamą Demokratų partijos delegatų palaikymą, kad taptų partijos kandidate, rodo naujienų agentūros „Associated Press“ (AP) apklausa.

Kelių valstijų delegacijos, įskaitant Teksaso ir jos gimtosios Kalifornijos valstijas, susitiko vėlai pirmadienį, kad patvirtintų savo paramą K.Harris.

AP duomenimis, iki pirmadienio vakaro K.Harris palaikė gerokai daugiau nei 1 976 delegatai, kurių jai reikės, kad laimėtų per pirmąjį balsavimą. Delegatai naujienų agentūrai neįvardijo nė vieno kito galimo kandidato.

Apklausa rodo, kad po to, kai sekmadienį iš lenktynių pasitraukė JAV prezidentas Joe Bidenas, K.Harris sulaukė didelio palaikymo.

AP apklausos rezultatai pagal valstijas gyvai.

Pagal dabartines Demokratijos partijos taisykles, kad kandidatas laimėtų nominaciją, jam reikės 1 976 delegatų paramos per pirmąjį balsavimo biuletenį.

Apklausoje atskleidžiami patvirtinimai nėra įpareigojantys, tačiau jei nuo dabar iki rugpjūčio 1-7 d. vyksiančio delegatų balsavimo, kurį planuojama surengti rugpjūčio 1-7 d., bendras balsų skaičius išliks nepakitęs, K.Harris oficialiai užsitikrins partijos nominaciją.

Greitas susivienijimas už K.Harris pažymėjo partijos bandymą pamiršti savaites trukusią tarpusavio dramą dėl J.Bideno politinės ateities ir susivienyti siekiant nugalėti D.Trumpą, iki rinkimų dienos likus kiek daugiau nei 100 dienų, teigiama AP pranešime.

Žymūs demokratų išrinkti pareigūnai, partijos lyderiai ir politinės organizacijos greitai išreiškė savo palaikymą K.Harris kitą dieną po J.Bideno pasitraukimo iš lenktynių, o jos kampanija pirmadienį pasiekė naują 24 valandų aukų rekordą.

Ką K.Harris pasirinktų savo viceprezidentu?

09:30

VIDEO: Buvusi J.Bideno palydovė, dabar – galima D.Trumpo varžovė: kas yra Kamala Harris?

Jungtinių Valstijų viceprezidentė ir numanoma demokratų kandidatė į Baltuosius rūmus Kamala Harris kalbėjosi su mažiausiai trimis demokratų gubernatoriais, kurie buvo minimi kaip potencialūs jos bendražygiai galimoje kovoje prieš buvusį prezidentą Donaldą Trumpą ir kandidatai į viceprezidentus, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis savo šaltiniais.

Pasak straipsnio, K.Harris telefonu kalbėjosi su Pensilvanijos gubernatoriumi Joshua Shapiro, Šiaurės Karolinos gubernatoriumi Roy Cooperiu ir Kentukio gubernatoriumi Andrew Beshearu.

„J.Shapiro ir R.Cooperis, kurie sekmadienį viešai parėmė K.Harris kandidatūrą į prezidentes, vadovauja dviem svarbiausioms šalies valstijoms ir buvo prezidento Joe Bideno bei kampanijos sąjungininkai. ... A.Beshearas pasveikino J Bideno sprendimą atsistatydinti savo paties sekmadienį paskelbtame pareiškime, kuriame nenurodė, ar remia K.Harris kaip jo įpėdinę“, – rašo leidinys.

Tuo pat metu, pasak naujienų „Reuters“, kiti kandidatai į viceprezidentus yra senatorius Markas Kelly, milijardierius ir Ilinojaus valstijos gubernatorius J.B.Pritzkeris, Mičigano valstijos gubernatorė Gretchen Whitmer ir JAV transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas.

Pastarasis, pasak „Newsweek“, yra lažybininkų favoritas į JAV viceprezidento postą. Svetainė „Oddschecker“ jo galimybes vertina 39/5.

Tačiau tikėtina, kad K.Harris bus iškelta kandidate į JAV prezidentės postą. Sekmadienį ji pati patvirtino savo ryžtą įveikti D.Trumpą rinkimuose.

Tai įvyko po to, kai dabartinis Baltųjų rūmų vadovas ir buvęs kandidatas į prezidentus J.Bidenas pareiškė, kad pasitraukia iš lenktynių dėl posto.

K.Harris pabrėžė, kad jai didelė garbė gauti prezidento palaikymą ir kad ji „ketina pelnyti ir laimėti šią [demokratų kandidato į prezidentus] nominaciją“.

Kas gaus prieigą prie J.Bideno 96 mln. dolerių kampanijos lėšų?

09:29

J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

Prieš pasitraukdamas iš rinkimų kovos, Joe Bidenas birželio pabaigoje, Federalinės rinkimų komisijos (FRK) duomenimis, Bideno-Harris kampanijos sąskaitoje turėjo beveik 96 mln. dolerių, rašo BBC.

Kampanija buvo pervadinta į „Harris į prezidento postą“, oficialiai įvardijant viceprezidentę K.Harris kandidate į prezidentus. Tai reiškia, kad ji gali toliau naudoti J.Bideno kampanijos jau surinktas lėšas.

Tačiau dabar, kai J.Bideno nėra rinkimų sąraše, gali kilti klausimų dėl šių pinigų.

Cituodamas kampanijų finansavimo reglamentą, FRK pirmininkas ir respublikonų partijos paskirtas Seanas Cooksey sako, kad jei kandidato nebėra visuotinių rinkimų sąraše, įnašus gali tekti grąžinti arba kompensuoti – tačiau tai netaikytina K.Harris, kurios pavardė jau yra susieta su kampanijos sąskaita.

K.Harris gali naudotis J.Bideno kampanijos lėšomis, nes jie turi bendrą kampanijos komitetą, tačiau, anot Kampanijų teisės centro, jei naujame rinkimų sąraše nebūtų K.Harris, būtų taikomos kitokios taisyklės.

K.Harris pirmoje kampanijos kalboje užsipuolė D.Trumpą

09:28

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris pirmadienį pradėjo savo rinkimų kampaniją aštriu asmeniniu išpuoliu prieš respublikoną Donaldą Trumpą ir pažadėjo laimėti lapkritį.

Jau surinktos didžiulės sumos jos rinkimų kampanijai, o JAV žiniasklaidos priemonės pranešė, kad K.Harris sulaukė pakankamo demokratų delegatų palaikymo, kad laimėtų nominaciją kandidatuoti į prezidentus.

K.Harris savo pirmojoje po Joe Bideno sekmadienio pranešimo apie pasitraukimą iš rinkimų kalboje, pasakytoje kampanijos darbuotojams Vilmingtone, Delavere, teigė: „Lapkritį mes laimėsime.“

„Per ateinančias 106 dienas mes ketiname kreiptis į Amerikos žmones ir ketiname laimėti, – sakė ji.

Tuo tarpu 81 metų J.Bidenas pirmą kartą po beveik savaitės pasisakė viešai, kol atsigauna po COVID-19.

Jis paskambino į kampanijos susitikimą ir pasakė, kad pasitraukimas buvo teisingas sprendimas, o K.Harris pavadino geriausia.

J.Bidenas iš rinkimų kovos pasitraukė po to, kai partija ir rinkėjai ėmė nerimauti dėl jo sveikatos ir proto aštrumo, ir spaudė apsvarstyti galimybę nebekandidatuoti.

K.Harris teigė, kad po pastarųjų kelių dienų „amerikietiškų kalnelių“ nuvyko į rinkimų štabą Vilmingtone asmeniškai kreiptis į kampanijos darbuotojus.

Užsipuldama D.Trumpą, K.Harris užsiminė apie savo ankstesnį, kaip Kalifornijos vyriausiosios prokurorės, vaidmenį, sakydama, kad „ėmėsi visų rūšių nusikaltėlių“.

„Grobuonys, kurie smurtavo prieš moteris. Apgavikai, apgaudinėjantys vartotojus. Sukčiai, kurie pažeidė taisykles siekdami naudos sau. Taigi išgirskite mane, kai sakau, kad pažįstu Donaldo Trumpo tipą“, – teigė ji ir sulaukė plojimų.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

K.Harris taip pat pažadėjo sutelkti dėmesį į politiškai opų abortų klausimą, žinodama, kad D.Trumpas pasveikino 2022-aisiais priimtą Aukščiausiojo Teismo sprendimą panaikinti ilgai galiojusią federalinę teisę į šią procedūrą.

„Beribis optimizmas“

Sekmadienį, po tris savaites trukusio spaudimo, kurį nulėmė prastas jo pasirodymas debatuose su D.Trumpu, J.Bidenas pasitraukė iš rinkimų kovos ir parėmė K.Harris.

Siekianti tapti pirmąja moterimi prezidente JAV istorijoje 59 metų K.Harris sulaukė, atrodytų, neabejotinos demokratų paramos.

JAV žiniasklaida pranešė, jog demokratų delegatų palaikymas jau pakankamas, kad K.Harris taptų savo partijos kandidate į prezidentus.

Tarp parėmusiųjų yra ir įtakinga buvusi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Ji sakė, kad remia K.Harris „su didžiuliu pasididžiavimu ir beribiu optimizmu“.

Pirmadienį K.Harris oficialiai parėmė ir pagrindinė profesinių sąjungų federacija AFL-CIO.

Per 24 valandas po to, kai J.Bidenas paskelbė nebekandidatuosiantis rinkimuose, rėmėjai K.Harris kampanijai skyrė rekordinę 81 mln. dolerių (74,39 mln. eurų) sumą.

Jos atstovai teigė, kad tai didžiausia vienos dienos suma prezidento rinkimų istorijoje, o iš 888 tūkst. paprastų aukotojų apie 60 proc. šiais metais apskritai paaukojo pirmą kartą.

„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

J.Bidenas pažadėjo tęsti darbą svarbiausiais klausimais, įskaitant karo Gazos Ruože nutraukimą.

Kreipdamasis į K.Harris, jis pridūrė: „Stebiu tave, vaike. Aš tave myliu.“

Vėliau K.Harris padėjėjas sakė, kad šią savaitę ji susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu jo vizito Vašingtone metu. Tai bus atskiras susitikimas nuo planuojamo J.Bideno ir B.Netanyahu pokalbio.

K.Harris nedalyvaus B.Netanyahu kreipiantis į Kongresą dėl vieno anksčiau suplanuoto renginio, teigė padėjėjas.

Pirmadienio rytą K.Harris Baltuosiuose rūmuose surengė ceremoniją koledžų sportininkams, o J.Bidenas dėl COVID-19 toliau izoliavosi savo paplūdimio name Delavere.

Prezidentas į Baltuosius rūmus grįš antradienį, nurodoma jo oficialioje darbotvarkėje. Ši buvo atnaujinta po to, kai gydytojas pranešė, kad J.Bideno simptomai beveik visiškai išnyko.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito