-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 03 04 /2022 03 05

Karas Ukrainoje. V.Zelenskis kritikavo NATO: viskas, ką jums pavyko padaryti, tai perduoti 50 tonų dyzelinio kuro

Rusijos kariai naktį atakavo Zaporižios atominę elektrinę, kilęs gaisras užgesintas, energijos blokai nepažeisti, saugai svarbios sistemos ir elementai veikia. „Jokia šalis, išskyrus Rusiją, niekada nėra šaudžiusi į atominės elektrinės blokus. Tai pirmasis kartas mūsų istorijoje. Žmonijos istorijoje. Teroristinė valstybė dabar griebėsi branduolinio teroro“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Dėl Rusijos pradėto karo iš Ukrainos jau išvyko 1,2 mln. žmonių.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš ukrainos

  • Rusijos kariai naktį atakavo Zaporižios atominę elektrinę, kilęs gaisras užgesintas, energijos blokai nepažeisti, saugai svarbios sistemos ir elementai veikia
  • Užimtas strategiškai svarbus Chersono miestas
  • Įvyko antras derybų etapas: sutarta dėl humanitarinių koridorių ir paliaubų ten, kur jie bus
  • Ukrainos pajėgų generalinis štabas pranešė, kad Baltarusijos kariams duotas įsakymas kirsti Ukrainos sieną
  • Dėl Rusijos pradėto karo iš Ukrainos jau išvyko 1,2 mln. žmonių
  • Penktadienio vakarą visoje Rusijoje užblokuota prieeiga prie „Facebook“ ir „Twitter“

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

02:50

Sumuose žmonės renka tirpstančio sniego vandenį

02:06

Sumuose, kur dėl Rusijos kariuomenės apšaudymo neveikia vandentiekis, žmonės renka tirpstančio sniego vandenį.

Tai socialiniuose tinkluose skelbia Sumų srities vadovas Dmytro Živickij.

„Ačiū jums, orai, už palaikymą! Nepalieki Sumų miesto sunkiais laikais be vandens. Sninga, nuo stogų tirpsta ir bėga vanduo. Mes jį renkame į kibirus. Kovas, 2022 metai“, – konstatuoja jis.

Sumai šiuo metu yra viena karščiausių krypčių karo apimtoje Ukrainoje. Tiek šiame mieste, tiek kitose srities gyvenvietėse kasdien vyksta susirėmimai gatvėse.

Ukrainos premjeras paragino ukrainiečius masiškai priešintis okupantams

01:43

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis ukrainiečius paragino masiškai priešintis okupantams. Jo teigimu, „40 mln. žmonių, suvienytų bendros pergalės idėjos, neįmanoma sustabdyti ir neįmanoma nugalėti“.

Taip premjeras kalbėjo išplatintame vaizdo įraše.

„Mūsų masinis pasipriešinimas priešui turi vykti visais frontais – pagrindinėje fronto linijoje, fronto užnugaryje, laikinai priešo okupuotose teritorijose. Laikas kiekvienam suimti save į rankas ir šalta galva pagalvoti, kur jis gali būti naudingiausias.

Jeigu turite patirties ir noro – stokite į teritorinės gynybos gretas, padėkite savanoriams, palaikykite vienas kitą. Suraskite sau vietos ir įneškite savo indėlį“, – teigė jis.

VIDEO: Ukrainos premjero Denyso Šmyhalio pasisakymas kovo 4 d.

„Ukrainiečiai, mūsų vienintelis tikslas – išlaisvinti Ukrainą nuo Rusijos užpuolikų. Ir mes būtinai laimėsime“, – pridėjo D.Šmyhalis.

V.Zelenskis už drąsą apdovanojo karius

00:44

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis medaliais ir ordinais apdovanojo 76 karius.

Kaip rašo UNIAN, kariai apdovanoti už asmeninę drąsą ir nesavanaudiškus veiksmus ginant šalį.

37 apdovanojimai kariams paskirti po mirties.

Į Ukrainą nori atvykti 200 nigeriečių

00:35

Kaip pranešė Turkijos naujienų agentūra „Anadola“, apie 200 Nigerijos gyventojų kreipėsi į Ukrainos ambasadą šioje šalyje, norėdami vykti kariauti prieš Rusijos pajėgas, o jų skaičius dar auga.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad bus formuojamas Tarptautinis teritorinės gynybos legionas iš užsieniečių, pasirengusių kartu su ukrainiečiais duoti atkirtį Rusijos įsibrovėliams.

Nori, kad „įsiklausytų į V.Putino reikalavimus“

00:35

Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienio vakarą papasakojo apie Maskvos norus – esą Rusijos valdžia norėtų, kad Kyjivas vis dėlto „įsiklausytų į V.Putino reikalavimus“.

Tai, remdamasi agentūra TASS, praneša pravda.com.

Kaip teigiama, Rusija laukia trečiojo derybų raundo su Ukrainos valdžios atstovais ir „tikisi“, kad Kyjivas įsiklausys į Maskvos reikalavimus.

D.Peskovas pakomentavo ir įvykius Zaporižios AE kovo 4-osios naktį, esą tai buvusi „Ukrainos nacionalistų“ kaltė: „Tai, kas ten nutiko, buvo Ukrainos nacionalistų ir ekstremistų provokacija, jie užpuolė Rusijos kariškius.“

Charkive suniokotas zoologijos sodas

00:23

BBC rašo, kad Charkive suniokotas zoologijos sodas, kuris buvo statomas 10 metų.

Zoologijos sode buvo laikomi apie 2000 gyvūnų.

Į pastatų kompleksą pataikė 5 rusų paleistos raketos.

V.Zelenskis sukritikavo NATO: viskas, ką jums pavyko padaryti, tai perduoti Ukrainai 50 tonų dyzelinio kuro

23:50

V.Zelenskis griežtai sukritikavo NATO atsisakymą uždaryti oro erdvę virš Ukrainos bei pasišaipė, kad mainais už „šimtų ukrainiečių žūtį NATO suteiks keliasdešimt tonų dyzelinio kuro.”

„Visa NATO žvalgyba puikiai žino priešo planus. Ji patvirtino, kad Rusija nori tęsti puolimą. Kaip tai įmanoma?! Žinodama, kad nauji smūgiai ir aukos neišvengiamos NATO sąmoningai nusprendė neuždaryti dangaus virš Ukrainos”, – kalbėjo V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Pasak jo, NATO šalys sukūrė naratyvą, kad „oro erdvės virš Ukrainos uždarymas išprovokuos tiesioginę Rusijos agresiją prieš Aljansą.”

„Tai yra savihipnozė tų, kurie yra silpni, nesaugūs viduje, nors jie gali turėti daug kartų galingesnius ginklus nei turime mes”, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Jis teigė, kad NATO šalys turėtų „galvoti apie žmones ir žmogiškumą.“

„Visi žmonės, kurie nuo šios dienos mirs, taip pat mirs dėl jūsų ir jūsų silpnumo, susiskaldymo. Viskas, ką Aljansui iki šiol pavyko padaryti, tai per savo viešųjų pirkimų sistemą perduoti Ukrainai 50 tonų dyzelinio kuro. Galbūt tam, kad galėtume sudeginti Budapešto memorandumą? Bet mums jis jau sudegė Rusijos kariuomenės ugnyje”, – tęsė V.Zelenskis.

„Jūs negalėsite atsilyginti litrais degalų už litrus mūsų kraujo, pralieto už mūsų bendrą Europą, mūsų bendrą laisvę, bendrą ateitį”, – pridūrė Ukrainos prezidentas. 

V.Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kad neišvyko iš Kyjivo

23:29

Ukrainos prezidentas penktadienį paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame teigė, kad jis niekur nepabėgo ir yra sostinėje Kyjive.

„Kas dvi dienas pasirodo informacija, kad aš kažkur išvykau iš Ukrainos, iš Kyivo.. Kaip matote, aš esu vietoje“, – instagrame paskelbtame vaizdo įrašą sako Volodymyras Zelenskis.

 

„Booking.com“ ir „Airbnb“ stabdo veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje

23:10

Trumpalaikės būsto nuomos platforma „Airbnb“ bei apgyvendinimo įstaigų užsakymo internetu svetainė „Booking.com“ stabdo veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje. 

Apie tai penktadienį pranešė „Airbnb” vykdomasis direktorius Brianas Chesky.

Paslaugas Rusijoje ir Baltarusijoje tai pat sustabdė ir „Booking.com“

„Sulig kiekviena diena, kai šis niokojantis karas Ukrainoje vis intensyvėja, sudėtingėja ir verslo vykdymo regione klausimai", – penktadienį „LinkedIn“ paskyroje rašė „Booking” generalinis direktorius Glennas Fogelis.

JAV ir Rusijos kariuomenės įsteigė „dekonfliktavimo liniją“

23:02

JAV ir Rusijos kariuomenės įsteigė tiesioginę telefono liniją, kad sumažintų „apsiskaičiavimo“ rizikas, Maskvai tęsiant invaziją į Ukrainą, penktadienį pranešė Pentagonas.

„Dekonfliktavimo linija“ tarp JAV karinių pajėgų vadovybės Europoje ir Rusijos gynybos ministerijos buvo įkurta anksčiau šią savaitę, sakė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Neturiu jokios informacijos apie tai, ar ji buvo panaudota, – žurnalistams sakė jis. – Ji veikia keletą dienų“.

Su linija dirba „štabo lygio pareigūnai“ iš JAV pusės.

„Mes žinome, kad ji veikia, – kalbėjo J.Kirby. – Kai ją testavome, jie pakėlė ragelį kitoje pusėje ir patvirtino, kad sulaukė skambučio“.

Jis pabrėžė, jog tokią liniją Rusija ir JAV anksčiau naudojo, kad išvengtų incidentų Sirijoje.

„Norime turėti galimybę operaciniu lygiu tiesiogiai kalbėtis su Rusijos gynybos ministerija“, – sakė Pentagono atstovas.

„Manome, kad naudinga turėti tiesioginį komunikacijos kanalą, (...) kad sumažintume apsiskaičiavimo rizikas ir galėtume bendrauti realiu laiku, jeigu to prireiktų“, – pridūrė jis.

J.Kirby teigė, kad tai ypač svarbu, nes dėl Ukrainos oro erdvės kontrolės šiandien tęsiasi mūšiai tarp Ukrainos ir Rusijos, jie vyksta visai šalia NATO šalių.

Charkivo regione ukrainiečiai kontratakuoja

22:54

Naujienų agentūra UNIAN, remdamasis Charkivo karinės administracijos vadovo Oleho Sinegubovo paskelbta informacija, rašo, kad ukrainiečių kariai regione kontratakuoja rusus.

„Kariai atlaikė agresoriaus pradėtą puolimą ir dabar ne tik duoda atkirtį, bet jau pradėjo ir kontratakuoti“, – sako Charkivo karinės administracijos vadovas.

„Draugiška ugnis“ ir sutaupyti „Javelin“

22:49

Penktadienį ties Severynivka Kyjivo srityje Rusijos kariuomenė stojo į mūšį su... Rusijos kariuomene, pranešama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Sausumos kariuomenės feisbuko paskyroje. Dėl vadinamosios „draugiškos ugnies“ buvo sunaikinti 9 tankai ir 4 šarvuočiai.

„Atitinkamai mums tai sutaupė 13 „Javelin“. Ukrainos ginkluotosios pajėgos su supratimu vertina tokias okupantų polinkio į suicidą apraiškas ir prašo jų tęsti tai ir toliau“, – ironiškai pastebima įraše.

Kaip atrodė Rusijos įsiveržimas į Ukrainą

22:40

VIDEO: Kaip atrodė Rusijos įsiveržimas į Ukrainą žemėlapiuose – svarbiausi faktai ir karinių veiksmų seka

 

Hostomelyje nukauta pusšimtis įsibrovėlių

22:21

Per pastarąsias dvi dienas Hostomelyje netoli Kyjivo buvo nukauta apie 50 Rusijos karių, priklausiusių 31-ajai atskirajai gvardijos brigadai, penktadienį vakare pranešė Ukrainos gynybos ministerijos vyriausioji žvalgybos valdyba (VŽV). Su jais kovėsi Gynybos ministerijos VŽV specialiosios paskirties pajėgos ir vietinė pasipriešinimo grupė.

Feisbuke paskelbtame pranešime tvirtinama, kad per kautynes Ukrainos kariai paėmė daugybę karo trofėjų: ginklų, karinės technikos, štabo dokumentų.

Pažymima, kad nukauti Rusijos kariai neturėjo jokių asmeninių žetonų ar dokumentų, pagal kuriuos būtų galima identifikuoti tapatybes. Pas nukautuosius aptikti tik vakcinacijos sertifikatai ir neužpildytos medicininės knygelės.

Hostomelį, kuris yra vienas iš strateginių Kyjivo priemiesčių ir kuriame yra svarbus oro uostas, toliau kontroliuoja Ukrainos pajėgos.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos prie Odesos atakavo Rusijos desantinį laivą

22:18

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atakavo Rusijos desantinį laivą netoli Odesos, remdamasi nepatvirtintais duomenimis rašo naujienų agentūra UNIAN.

Anksčiau buvo pranešta, kad į Juodąją jūrą įplaukė maždaug 11 Rusijos laivų.

Apie tai, kad rusų laivas buvo atakuotas, savo „Telegram” kanale pranešė parlamento narys Oleksijus Gončarenko.

„Mūsų laivas ką tik pataikė į vieną iš didžiųjų desantinių laivų, kurie pastarosiomis dienomis sukinėjosi netoli Odesos. Šlovė Odesai! Šlovė Ukrainai!”, – rašė O.Gončarenko.

Oficialiai institucijos šios žinios dar nėra patvirtinusios.

Anksčiau Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius teigė, kad, kaip manoma, 11 didelių Rusijos desantinių laivų išplaukė į jūrą ir „ieško nuotykių” kažkur netoli Odesos.

V.Zelenskis kreipėsi į protestuotojus prieš karą Ukrainoje: jei mes krisime, jūs krisite

22:17

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Europos šalis palaikyti jo valstybės kovą prieš Rusijos invaziją.

Jo kalba penktadienį buvo transliuota protestuotojams prieš karą įvairiuose Europos miestuose, įskaitant Paryžių, Prahą, Lioną, Frankfurtą, Vilnių ir kitus.

Prezidentas paprašė minių netylėti dėl to, kas darosi jo šalyje.

„Neužmerkite prieš tai akių, – sakė V.Zelenskis. – Išeikite į gatves ir palaikykite Ukrainą tiek, kiek galite“.

„Jeigu mes krisime, jūs krisite“, – pridūrė jis.

„Tačiau jeigu mes laimėsime, o aš esu tikras, kad laimėsime, tai bus viso demokratinio pasaulio pergalė, tai bus mūsų laisvės pergalė, tai bus šviesos pergalė prieš tamsą, laisvės prieš vergovę. Ir jei laimėsime, tapsime tokie pat klestintys kaip Europa. Ir Europa klestės labiau nei bet kada“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Visi jūs šiandien esate ukrainiečiai, ačiū jums už tai“.

Rusija užblokavo ir „Twitter“

21:57

Penktadienio vakarą Rusijoje užblokuotas ir socialinis tinklas „Twitter“.

Apie tai paskelbė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Anksčiau penktadienį buvo paskelbta, kad šalyje užblokuota prieeiga prie „Facebook“.

Pentagonas: ukrainiečių veiksmai „sustabdė” didelį Rusijos karinį konvojų, vykusį Kyjivo link

21:54

Ukrainiečiai „sustabdė” didelį Rusijos karinį konvojų, judėjusį Kyjivo kryptimi, penktadienį pareiškė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.  

„Turime pranešimų, kad buvo susprogdintas tiltas, kuris, mūsų manymu, buvo tame kelyje. Taip pat turime duomenų, kad ukrainiečiai smogė konvojui kitose vietose, taip pat buvo smogta transporto priemonėms", – sakė J. Kirby.

„Tikrai manome, kad ukrainiečių veiksmai sustabdė tą konvojų, jį sulėtino, o kai kur sustabdė", – pridūrė jis.

V.Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį įkalinimą už „melagienas“ apie kariuomenę

21:30

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė įstatymą, leidžiantį įkalinimą iki 15 metų už „melagienas“ apie kariuomenę, antrą savaitę tęsiantis Maskvos puolimui prieš Ukrainą.

V.Putinas taip pat pasirašė kitą įstatymą, kuris numato baudas arba įkalinimą už raginimą įvesti Rusijai sankcijas.

Šalis pastaruoju metu patiria precedento neturinčius ekonominius suvaržymus, kuriuos Vakarų šalys įvedė dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Per dvi dienas Ukraina gavo tūkstantį tonų humanitarinės pagalbos

20:18

Kovo 2 ir 3 dienomis Ukraina gavo beveik 1000 tonų humanitarinės pagalbos iš 12 šalių, „Facebook“ pranešė Ukrainos ministrų kabinetas.

Pasak socialinės politikos ministrės Marinos Lazebos, šalis gavo 375 tonas maisto, 147 tonas drabužių, 90 tonų asmens higienos priemonių, 35 tonas vaistų.

Taip pat gautos 324 tonos kitų prekių, reikalingų patenkinti žmonių, nukentėjusių nuo karinių veiksmų ir prisijungusių prie teritorinės gynybos, poreikius.

Rusija užblokavo „Facebook“

20:15 Atnaujinta 21:24

Rusija šalyje užblokavo socialinį tinklą „Facebook“, penktadienį pranešė žiniasklaidą reguliuojanti institucija, antrą savaitę tęsiantis Maskvos puolimui prieš Ukrainą.

„2022 metų kovo 4 dieną nuspręsta blokuoti prieigą prie „Facebook“ (...) Rusijos Federacijos teritorijoje“, – nurodė „Roskomnadzor“.

123RF.com nuotr./Meta
123RF.com nuotr./Meta

Įstaiga tvirtina tokį sprendimą nurodė dėl fiksuotų 26 Rusijos žiniasklaidos diskriminacijos feisbuke atvejų.

AFP žurnalistas Maskvoje patvirtino, kad jam nepavyko prisijungti prie „Facebook“, tačiau kitas „Facebook“ valdomas socialinis tinklas „Instagram“ buvo pasiekiamas.

Šis sprendimas – dalis precedento neturinčio Rusijos vyriausybės susidorojimo su nepriklausoma žiniasklaida ir aktyvistais nuo Maskvos invazijos Ukrainoje pradžios.

„Facebook“ valdanti įmonė pareiškė, kad socialinio tinklo blokavimas užvers kelią į patikimą informaciją ir diskusijas milijonams žmonių.

„Netrukus milijonai eilinių rusų bus atjungti nuo patikimos informacijos (...) ir nutildyti“, – teigė „Meta“ viceprezidentas Nick Cleggas.

Svarbiausios Rusijoje laisvos žiniasklaidos priemonės per pastarąsias dienas buvo išjungtos.

Rusijoje taip pat buvo priimtas įstatymas, numatantis laisvės atėmimą už „melagienų“ skelbimą apie karą Ukrainoje.

Ukrainiečiai atkovojo oro uostą

18:44

Ukrainos sausumo pajėgos atkovojo oro uostą, esantį Mikolajive. Apie tai buvo pranešta feisbuke.

„Ukrainos kariai atkovojo Kulbakino oro uostą ir jame iškėlė valstybinę vėliavą“, – skelbiama išplatintame pranešime.

V.Putinas: dialogas su Kyjivu įmanomas, jei Ukraina sutiks su visais reikalavimais

18:31 Atnaujinta 18:32

Ukrainą užpuolęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui per pokalbį  telefonu pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi dialogui su Kyjivu, bet tik tuo atveju, jei Ukraina sutiks su visais Rusijos reikalavimais.

„V.Putinas patvirtino atvirumą dialogui su Ukrainą kaip ir su bet kuo, kas nori taikos Ukrainoje. Bet su sąlyga, kad visi Rusijos reikalavimai bus patenkinti“, – paskelbė Kremlius.

Anot Kremliaus, Rusija reikalauja Ukrainos neutralumo, jos „demilitarizacijos ir denacifikacijos“, Krymo pripažinimo Rusijai ir separatistinių Donecko ir Luhansko respublikų suvereniteto Donecko ir Luhansko administracinių sričių ribose. 

Rusijos agresiją patirianti Ukraina teigia, kad trečias derybų su Rusija raundas numatomas savaitgalį.

Ukraina reikalauja, kad Rusija išvestų savo karius iš jos teritorijos. 

Rusija pastaruoju metu smarkiai apšaudo Ukrainos miestus, dėl to žūva šimtai nekaltų žmonių.

Ukraina ir Vakarai perspėja, kad Rusija siekia sunaikinti Ukrainos valstybingumą. Vakarai tiekia ginklus Ukrainai ir įvedė sankcijas Rusijai, bet atsisako siųsti karių ir naikintuvų ginti Ukrainos. 

Ukraina kaltina Rusijos karius žaginimais

18:17

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba penktadienį apkaltino Rusijos karius žaginant moteris ir išreiškė paramą raginimui įkurti specialų tribunolą bausti už Maskvos agresiją.

„Deja, yra daug atvejų, kai rusų kariai žagina moteris Ukrainos miestuose“, – sakė D.Kuleba per trumpą spaudos konferenciją Londono strateginių studijų centre „Chatham House“.

Jis detalių nepateikė, bet parėmė buvusio britų ministro pirmininko Gordono Browno ir tarptautinės teisės ekspertų grupės kreipimąsi dėl specialaus tribunolo.

Tarptautinė teisė „yra vienintelis mūsų turimas civilizacijos įrankis užtikrinti, kad galiausiai visi, dėl kurių galėjo kilti šis karas, būtų patraukti atsakomybėn“, sakė D.Kuleba, Ukrainoje augant žuvusių civilių skaičiui.

„Kovojame su priešu, kuris daug stipresnis už mus, – sakė Ukrainos diplomatijos vadovas. – Tačiau tarptautinė teisė yra mūsų pusėje ir, tikimės, padės mums laimėti.“

Garsūs asmenys, tarp jų G.Brownas, buvę teisėjai ir teisės ekspertai, trečiadienį paragino įkurti specialų tribunolą, Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) aiškinantis, ar persekioti baudžiamąja tvarka už įtariamus karo nusikaltimus Ukrainoje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino „sprendimas pulti Ukrainą kelia rimtą iššūkį tarptautinei tvarkai po 1945 metų“, sakoma jų pareiškime.

„Jis siekia pakeisti teisinę valstybę ir visų tautų apsisprendimo principus jėgos naudojimu. Visam pasauliui reikia pranešti apie jo pradėtą agresijos aktą ir jo įsakytus žiaurius nusikaltimus“, – sakoma pareiškime.

„Dėsime visas pastangas, kad nutrauktume baisius įvykius, kuriuos dabar matome, sykiu užtikrindami, kad tie, kas sukėlė šį siaubą, būtų asmeniškai patraukti baudžiamojon atsakomybėn, kad būtų įvykdytas teisingumas“, – pareiškė grupė.

Rusijos senatorė per posėdį užsiminė apie nuostolius Ukrainoje: „Išgyveno 4 iš 100“

17:18 Atnaujinta 17:20

Nors Rusija gniaužia tiesą apie invaziją į Ukrainą, šalies Federacijos Taryboje dirbanti senatorė Liudmila Narusova prabilo apie karo nuostolius Rusijos pusėje.

Ji per komiteto posėdį pacitavo nepatvirtintus pranešimus apie į Ukrainą nusiųstą šauktinių kuopą – esą iš šimto karių išgyveno tik keturi.

„Vakar šauktiniai, kurie buvo priversti pasirašyti kontraktus – arba jie buvo suklastoti, buvo patraukti iš karo zonos Ukrainoje. Bet iš šimto vyrų kuopos gyvi liko tik keturi“, – pareiškė L.Narusova.

Ji yra žinomos aktyvistės, iš Rusijos jau pasitraukusios Ksenijos Sobčak motina, ir buvusio Vladimiro Putino mentoriaus, Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčako našlė.

Trečiosios derybos tarp Rusijos ir Ukrainos gali įvykti artimiausiomis dienomis

16:41

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad trečiasis Ukrainos ir Rusijos derybų ratas gali įvykti kovo 5 arba 6 dieną.

Tai jis pareiškė penktadienį spaudos konferencijoje Lvive.

M.Podoliakas aiškino, kad derybos vyksta Baltarusijoje, nes Rusijos pusė atsisako bet kokių kitų tarpininkaujančių šalių.

„Gal vėliau atsiras kita šalis, pavyzdžiui, Turkija, Vengrija ar Lenkija... nes Baltarusija naudojama kaip tramplinas atakuoti mūsų miestus“, – sakė jis.

Ukrainos artileristai sunaikino rusų desantininkų bazę Kyjivo regione

16:23

Ukrainos artileristai sunaikino rusų desantininkų bazę netoli Kozarovicų kaimo, esančio Kyjivo srityje, telegram kanale pranešė vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka.

„Prieš kelias valandas ukrainiečių artilerija smogė desantininkų bazei“, – rašė jis ir pasidalijo vaizdo įrašu. 

Vidaus reikalų ministro patarėjo teigimu, bazė buvo įrengta įmonės teritorijoje.

„Filigraninis preciziškas darbas. Kairėje pusėje matyti, kaip dega ir sprogsta šaudmenys“, – savo paskelbtą vaizdo įrašą komentavo A.Heraščenka.

 

Chersono meras: Rusijos kariai neįleidžia humanitarinės pagalbos

15:30

Chersono meras Ihoris Kolihajevas skelbia, kad Rusijos kariai neįleidžia humanitarinės pagalbos sunkvežimių į miestą. Anot jo, sunkvežimiai su maisto atsargomis ir humanitarine pagalba galėtų tuoj pat atvažiuoti, tačiau miestas apsuptas ir kariai neleidžia pravažiuoti. 

„Gerieji išvaduotojai“ ruošiasi atnešti savo „išganymą“ į Chersoną“, – feisbuke rašė jis. 

Jis taip pat pasakojo, kad buvo trikdomas mobiliojo ryšio paslaugų teikimas, o vietos televizijos centras buvo užimtas.

Mobiliojo ryšio operatorius „Kyivstar“ pranešė, kad šiuo metu mobilusis ryšys Chersono mieste ir kai kuriose kitose regiono vietovėse neveikia dėl tinklo gedimų.

Žiniasklaida: Kremlius atsisako pokalbio su V.Zelenskiu

15:03

Rusijos leidinys „Meduza“, įsikūręs Latvijoje, teigia, kad Kremlius atsisakė tiesioginio pokalbio tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio.

„Meduza“ remiasi V.Putino atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu.

Peskovas taip pat sakė, kad Rusija neatsisako Ukrainos „denacifikavimo“ reikalavimų, apie ką anksčiau pranešė Ukrainos pusė.

 

Dėl karo iš Ukrainos jau išvyko 1,2 mln. žmonių

15:02 Atnaujinta 15:13

Dėl Rusijos pradėto karo iš Ukrainos jau išvyko 1,2 mln. žmonių, skelbia, Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra. 

Didžioji dalis pabėgėlių – beveik 650 tūkst. – išvyko į Lenkiją, kiek daugiau kaip 144 tūkst. pasirinko Vengriją.

Jungtinių Tautų vaikų fondo UNICEF duomenimis, maždaug pusė milijono iš jų yra nepilnamečiai.

JT pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR prognozavo, kad ilgainiui apsaugos ir pagalbos gali prireikti daugiau nei 4 mln. nuo karo bėgančių ukrainiečių.

„Scanpix“/AP nuotr./Kijevas
„Scanpix“/AP nuotr./Kijevas

„Šio masinio išvykimo tempai yra gana fenomenalūs“, – sakė UNHCR komunikacijos vadovė Joung-ah Ghedini-Williams.

„Žinome, kad judančiųjų yra gerokai daugiau. Be to, šalyje gali būti tiek pat viduje perkeltų asmenų“, – pridūrė ji.

JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) pranešė, kad per invaziją išvyko žmonės iš maždaug 138 valstybių. TMO duomenimis, Ukrainos sienas kirto 78,8 tūkst. trečiųjų šalių piliečių, tarp jų – migrantai darbuotojai ir studentai.

VIDEO: Pėsčiomis su vaikais ant rankų arba atgal į Ukrainą kariauti – sieną kirtusių žmonių istorijos

 

Ukrainą užpuolęs Kremlius kviečia rusus telktis aplink V.Putiną

14:32

Ukrainą užpuolęs Kremlius ragina rusus telktis apie prezidentą Vladimirą Putiną. Taip valdžia reaguoja į raginimus nutraukti agresiją, per kurią žūva šimtai nekaltų žmonių.

„Dabar ne metas būti susiskaldžiusiems. Dabar metas susivienyti aplink mūsų prezidentą“, – sakė prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dėl agresijos prieš Ukrainą Rusija sulaukė tarptautinių sankcijų ir pasmerkimo, prieš karą pasisakė ir kai kurie rusai, nors masinių didelių protestų šalyje kol kas neįvyko.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Kremlius uždarė paskutinę nepriklausomą žiniasklaidą, o valdžia įvedė griežtas bausmes jos kritikams.

V.Peskovas, komentuodamas Baltarusijoje vykusias rusų ir ukrainiečių derybas, teigė, kad šiuo metu per anksti pateikti kitus vertinimus, o tokios derybos turėtų vykti tyliai.

Kremlius taip pat pranešė, kad V.Putinas telefonu pasikalbėjo su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka.

Anot Kremliaus, A.Lukašenka išsakė paramą Rusijos veiksmams.

A.Lukašenka tapo agresijos bendrininku, nes Ukrainos apšaudymas vyksta iš Baltarusijos teritorijos. Pasak ekspertų, A.Lukašenka praktiškai neturi jokio balso, o rusų pajėgos šalyje veikia taip, kaip sumano Kremlius.

M.Podoliakas: O.Scholzas kalbasi su V.Putinu dėl humanitarinių koridorių

14:22

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas pranešė, kad penktadienio popietę Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kalbėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl humanitarinių koridorių užtikrinimo Ukrainoje. 

„Pasaulis pagaliau suvokė katastrofą, kurią sukėlė rusai“, – tviteryje rašė M.Podoliakas. 

Žytomyre Rusijos kariuomenė sunaikino mokyklos pastatą

14:05

Kovo 4-osios rytą Rusijos kariai paleido raketą į mokyklą Žytomyre. Pastatas visiškai sugriautas. 

Apie tai pranešė Žytomyro meras Serhijus Suchomlynas „Facebook“ socialiniame tinkle.

„Į 25-ąją mokyklą ką tik buvo paleista raketa ar bomba. Pusė mokyklos buvo sunaikinta“, – teigiama pranešime. 

Kol kas informacijos apie aukas nėra.

„Facebook“ nuotr./Mokykla Žytomyre
„Facebook“ nuotr./Mokykla Žytomyre

 

Dujos netiekiamos tūkstančiams žmonių

13:44

Dėl Rusijos kariuomenės apšaudymų buvo atjungta 13 Ukrainos dujų skirstymo stočių, feisbuke pranešė už dujų tiekimą atsakinga bendrovė. 

Šiuo metu dujos netiekiamos tūkstančiams žmonių dešimtyje šalies miestų ir miestelių, tarp jų – Irpinas, Borodjanka, Hostomelis, Stojanka, Voznesenskas, dalis Černihivo ir daugybė kitų. Kritinė padėtis Ščastijos mieste. 

„Praėjusią naktį sviedinys pataikė į dujotiekį netoli Severodonecko ir kepyklos. Dėl išpuolio prieš svarbią energetikos įmonę taip pat nutrūko dujų tiekimas miestui. Tęsiami išpuoliai prieš Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūrą“, – skelbiama feisbuke.

 

Rada pritaria taikos palaikymo pajėgų įvedimui

13:29

Aukščiausioji Rada pritaria taikos palaikymo pajėgų įvedimui Ukrainoje, rašo portalas pravda.com.ua, remdamasis oficialia informacija – pirmininko pirmojo pavaduotojo Oleksandro Kornienko pareiškimu.

Rados nariai taip pat ragina nedelsiant įvesti virš Ukrainos teritorijos neskraidymo zoną, kad būtų apsaugoti civiliai gyventojai, pasaulio kultūros paveldo objektai bei ypatingos svarbos infrastruktūra.

Parlamentas taip pat paragino atidaryti „žaliąjį koridorių“, kad būtų galima saugiai evakuoti moteris ir vaikus, teikti humanitarinę pagalbą civiliams gyventojams.

Kovo 3 d. Ukrainos parlamentas patvirtino prezidento dekretą dėl visuotinės mobilizacijos, taip pat kelis įstatymus, susijusius su griežtesnės atsakomybės už kolaboravimą, antivyriausybinius nusikaltimus ir agresoriaus propagandą, nustatymu.

Enerhodare įvyko galingas sprogimas

13:11

Apie tai „Telegram“ kanale pranešė „Energoatom“.

„Enerhodare ką tik nugriaudėjo labai stiprus sprogimas“, – sakoma pranešime.

Įvykio detalės tikslinamos.

O.Danilovas: Rusija patyrė didelių nuostolių visuose kovos apimtuose rajonuose

13:11

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas skelbia, kad Rusija jau yra dislokavusi apie 95 proc. apmokytų taktinių grupių karių ir reikalauja pastiprinimo iš rezervo.

Pasak jo, Rusija patyrė didelių nuostolių visuose kovos apimtuose rajonuose – Polisijoje, Siveroje, Slabožanske, Tavrijoje bei Suvienytųjų pajėgų operacijos zonoje. 

„Priešas neatsisakė planų apsupti Kyjivo ir Charkivo miestų bei įžengti į Luhansko ir Donecko sričių administracines ribas“, – feisbuke rašo jis ir priduria: „Suprasdamas savo pozicijų silpnumą ir siekdamas laimėti laiko persidislokavimui ir atsinaujinimui, priešas intensyviai vykdo oro bei raketų atakas prieš karinius ir civilinius taikinius.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

O.Danilovo teigimu, Rusija amuniciją bei šaudmenis gabena net Raudonojo Kryžiaus simbolika pažymėtomis transporto priemonėmis. 

„Rytinė kryptis tebėra karšta, ten okupantas telkia išteklius aktyviems veiksmams, kuriais bandoma užimti Odesą“, – teigia Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius. 

Ukraina ragina skelbti daugiau sankcijų Rusijai po atakos prieš Zaporižios AE

12:47

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paragino tarptautinę bendruomenę įvesti dar griežtesnes sankcijas Maskvai, į jo šalį įsiveržusioms Rusijos pajėgoms užpuolus ir užėmus didžiausią Europoje atominę elektrinę.

„Būtina nedelsiant sugriežtinti sankcijas branduolinio terorizmo valstybei“, – pareiškė jis, kilus nerimui, kad kautynės prie Zaporižios jėgainės galėtų sukelti branduolinę avariją.

VIDEO: Išpuolis prie Zaporižios atominės elektrinės – jėgainėje kilo gaisras, teritoriją užėmė Rusijos kariai

 

Rusijos kariuomenė įžengė į Mykolajivą, yra aukų tarp civilių

12:46

Mykolajivo apskrities karinės administracijos vadovas Vitalijus Klimas pranešė, kad okupantai įžengė į miestą. 

Pasak jo, dėl apšaudymo jau yra aukų tarp civilių gyventojų.

„Ramiai, be panikos, nereikia lipt ant kiekvienos technikos, einančios per miestą. Dabar mūsų technika važiuoja. Pranešiu, ar bus proveržis ir reikės šaudyti. Dabar priešas artėja iš Balabanovkos ir Halycynovo gatvių, ruošiamės gynybai“, – vaizdo žinutėje sakė V.Klimas.

Jis paskelbė garso įrašą, kuriame pranešama apie mokyklos direktoriaus sušaudymą Baštankoje.

„Kai išvažiavome iš Baštankos, kolona įvažiavo į šią gyvenvietę, įsiveržė į mokyklą, užgrobė mokyklą ir nušovė mokyklos direktorių“, – tikino V.Klimas. 

Likite namuose: ukrainiečiai sukūrė interneto svetainę, kurioje baltarusiai raginami nekariauti su Ukraina

12:45

Ukrainiečiai sukūrė interneto svetainę, kurioje baltarusiai raginami nekariauti su Ukraina. 

Tinklapyje zastansyadoma.com skelbiama apie Rusijos karių vykdomą terorizmą, pateikiami statistiniai karo aukų duomenys ir kita informacija, kuria siekiama baltarusius paskatinti nepulti Ukrainos. 

„Prieš dvejus metus Ukrainoje apsigyveno daugiau nei 5000 baltarusių, kurie rado jėgų pasipriešinti diktatūrai ir melui. Šiandien Baltarusijos valdžia siunčia savo kariuomenę žudyti tų, kurie jus palaikė sunkiais laikais“, – rašoma tituliniame puslapyje. Tiesa, šiuo metu svetainė neprieinama. 

Panaši interneto svetainė sukurta ir siekiant apie padėtį Ukrainoje informuoti Rusijos piliečius. Tinklalapyje russkiykorabl.info  pateikiami duomenys apie Rusijos karinius veiksmus šalyje. 

Ukraina prašo Raudonojo Kryžiaus padėti skubiai kurti humanitarinius koridorius

12:25

Ukraina prašo Raudonojo Kryžiaus skubiai padėti sukurti humanitarinius koridorius, kaip buvo sutarta per derybas su Rusija.

Tai pranešė Prezidento kanceliarijos spaudos tarnyba. 

„Ukrainos valstybė prašo Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto skubiai inicijuoti būtinus veiksmus humanitariniams koridoriams organizuoti ir yra pasirengusi padaryti viską, kas būtina civilių gyventojų evakuacijai ir humanitarinės pagalbos pristatymui“, – sakoma pareiškime. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Situacija Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Situacija Ukrainoje

Keletas Ukrainos miestų ir kaimų atsidūrė ant humanitarinės katastrofos slenksčio. Šiose gyvenvietėse trūksta maisto, vandens, vaistų, šviesos ir centralizuoto vandens tiekimo. Tūkstančiams žmonių reikia evakuotis. 

Humanitariniai koridoriai reikalingi Sumuose, Černihove, Charkive, Kyjive. Taip pat Nikolajevsko ir Zaporižios, Chersono, Luhansko, Donecko ir kt. Ukrainos srityse. 

Vaizdo įraše – Enerhodaro apšaudymas

11:45

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Rusijos pajėgos naktį apšaudė Enerhodaro miestą. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad apšaudomi miesto gyvenamieji rajonai.

Vaizdo įrašas pasirodė agentūros „Telegram“ kanale. 

Skelbiama, kad dėl apšaudymų miestas Enerhodaras liko be šildymo. 

DOWNLOAD FOR MAC CONTEXT EMBED VIEW IN CHANNEL COPY

 

V.Zelenskis rusams: radiacija nežino, kur yra jūsų šalies sienos

11:36

„Išgyvenome naktį, kuri galėjo sustabdyti istoriją, Ukrainos istoriją, Europos istoriją“, – penktadienį sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Jis teigė, kad Rusijos tankistai žinojo kur taikosi, kai apšaudė Zaporižios atominę elektrinę. Pasak Ukrainos prezidento, Rusijos kariuomenė pamiršo apie Černobylio katastrofą. 

V.Zelenskis kreipėsi į Rusijos gyventojus, primindamas, kad 1986 m. jie kartu likvidavo sprogimo Černobylio atominėje elektrinėje pasekmes. 

„Kaip galima pamiršti švytėjimą virš Černobylio atominės elektrinės, evakuaciją ir pažeistos zonos paskelbimą. Jei jūs nepamiršote, negalite tylėti.

Turite išeiti į gatves ir pasakyti savo valdžiai, kad norite gyventi. Norite gyventi be radiacijos. Radiacija nežino, kur yra Rusija. Radiacija nežino, kur yra jūsų šalies siena“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas. 

V.Zelenskis teigė kalbėjęs su užsienio partneriais apie Zaporižios atominės elektrinės apšaudymą. Pasak jo, jie yra šokiruoti. 

VIDEO: V.Zelenskio kreipimasis Zaporižios atominės elektrinės išpuolio metu: tai branduolinis teroras

Ukrainos prezidentas dar kartą paragino Vakarus uždaryti oro erdvę virš jo šalies. 

Žemėlapis: Rusija tęsia Ukrainos puolimą keliais frontais

11:35

Rusijos pajėgos puola Ukrainą keliais frontais, o svarbiausias tikslas išlieka sostinė Kyjivas.

Rusijos invazija į Ukrainą
Rusijos invazija į Ukrainą

Rusijos kariai, verždamiesi į šiaurę iš Krymo, užėmė strategiškai svarbų Chersono uostamiestį. Rusai toliau veržiasi į vakarus iki kito uostamiesčio Mykolajivo, o tada tikriausiai taikysis į Odesą.

Per intensyvias kovas kilo gaisras Zaporižios atominėje elektrinėje. Jėgainė yra Ukrainos pietuose, kurią siekia užimti Rusija ir taip atkirsti Ukrainą nuo Juodosios jūros pakrantės.

Rusijos pajėgos taip pat apsupo Ukrainos Mariupolio uostamiestį. Dėl nuolatinio bombardavimo Mariupolyje žmonėms nutrūko elektros, vandens ir šilumos tiekimas.

Link Kyjivo besiveržiančios rusų pajėgos ir toliau sulaukia stipraus ukrainiečių pasipriešinimo. 

Rusija taip pat toliau smarkiai bombarduoja antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą šalies rytuose. 

O.Reznikovas: rytinėje šalies dalyje situacija sudėtinga, nuolat apšaudomas Charkivas

11:14

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas feisbuke apžvelgė šalies situaciją. Anot jo, padėtis išlieka sudėtinga rytuose, kur Rusijos kariai apšaudė Zaporižios AE, taip pat ir nuolat apšaudomame Charkive. 

Ministro teigimu, tęsiasi kovos Sumų ir Černihivų regionuose. O.Reznikovas teigia, kad Rusijos kariuomenės žmogiškieji nuostoliai jau viršijo 10 tūkst. – tai bendras žuvusių ir sužeistųjų skaičius.

 „Sunaikintą rusų šarvuotąją techniką jau galima skaičiuoti ne vienetais, o batalionais ir brigadomis“, – teigia jis ir taip pat paaiškina, kad nuostolių patiria ir Ukraina – nuolat pranešama apie žuvusius civilius. 

„Žmonės mums yra brangiausias dalykas. Tuo Ukraina skiriasi nuo Rusijos. Labai tikiuosi, kad Rusijos pusė įvykdys savo įsipareigojimą sukurti humanitarinius koridorius“, – rašo jis.

Ministro teigimu, tarp nuostolių – ir sprendimas nuskandinti šalies laivynui priklausančią fregatą „Hetman Sahaidachny“. 

O.Arestovyčius: Rusija po truputį mažina savo reikalavimus

11:06

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius papasakojo Ukrainos ir Rusijos derybų detales.

Anot jo, rusai po truputį mažina reikalavimus.

„Jie nustojo kalbėti apie denacifikaciją. Kalbėta apie tam tikrų tipų puolamųjų ginklų dislokavimo Ukrainoje prevenciją“, – sakė O.Arestovyčius. 

Pasak jo, rusai jau atsargiau kalba ir apie Ukrainos neprisijungimą prie Vakarų aljansų. 

Kartu jis pažymėjo: toks reikalavimų mažinimas rodo, jog Rusija supranta, kad karinėmis priemonėmis neįmanoma pasiekti jų užsibrėžtų politinių tikslų.

„Energoatom“ vadovas: tai, kas naktį vyko Zaporižios AE, buvo netoli branduolinės katastrofos

11:06

Užgrobtoje Zaporižios AE vienas energoblokas veikia toliau, personalui leista dirbti, tačiau visuose šešiuose reaktoriuose yra branduolinio kuro, o jei pataikys sviedinys, įvyks katastrofa. Tai per bendrą Ukrainos televizijų transliaciją pareiškė laikinai einantis „Energoatom“ prezidento pareigas Petro Kotinas, praneša pravda.ua.

„Priešo karinės technikos kolona priartėjo prie centrinės aikštės prieš atominės elektrinės administracinį pastatą ir ​​pradėjo apšaudyti atominės elektrinės teritoriją, mokslinį mokymo centrą ir administracinį pastatą, siekdama išgriauti vartus ir patekti į atominės elektrinės teritoriją.

Apšaudymai tęsėsi iki 4.30 val., buvo sunaikintas mokymo centro vienas pastatų. Taip pat užfiksuotas pataikymas į pirmąjį energobloką ir vadinamąją nešvarią elektrinės estakadą.

4.30 val. buvo palaužtas atominės elektrinės gynėjų pasipriešinimas ir įsibrovėliai įžengė į atominės elektrinės teritoriją, perėmė atominės elektrinės personalo ir vadovybės kontrolę. Iki šiol ryšio nėra, vadovybė dirba saugoma ginkluotų užpuolikų, personalui buvo leista ryte vykdyti savo funkcijas“, – pasako P.Kotinas.

Jis teigė neturįs tiesioginio ryšio su atominės elektrinės vadovybe, tačiau gauna informacijos iš savo šaltinių vietoje. 

P.Kotinas paaiškino, kokią grėsmę kelia kariniai veiksmai atominės elektrinės teritorijoje.

„Kokią grėsmę kelia tai, ką mes turime? 6 reaktoriai. Kiekviename yra kuras, pilna apkrova. Trijuose reaktorių baseinuose taip pat yra panaudoto branduolinio kuro. Taip pat stotyje yra atskiras branduolinis objektas – panaudoto branduolinio kuro sausoji saugykla, kurioje dabar yra 150 konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporožės atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zaporožės atominė elektrinė

Jei ten pataikytų bet koks sprogmuo, įvyktų branduolinė katastrofa. Tai yra pagrindinis pavojus. Todėl, tik prasidėjus apšaudymui, energoblokus pradėjome perkelti į saugią būseną: du energoblokai buvo atjungti nuo elektros tinklo, o kiti du energoblokai pradėti vėsinti“, – sakė jis.

Šiuo metu elektrinėje veikia vienas energoblokas, tačiau ir jis gali būti sustabdytas, jei bus nuspręsta, jog dirbti nesaugu.

 

„The Times": į V.Zelenskio gyvybę bandyta pasikėsinti tris kartus per savaitę

10:46

Britų dienraštis „The Times“ skelbia sužinojęs, kad į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gyvybę peer pastarąją savaitę buvo pasikėsinta mažiausiai tris kartus. Esą nužudyti V.Zelenskį buvo siųsti du skirtingi dariniai – specialiosios pajėgos iš Čečėnijos ir samdiniai iš kontraktininkų grupės „Wagner“. Tačiau šias operacijas, anot „The Times“, sužlugdė prieš karą nusiteikę „elementai“ Rusijos Federalinėje saugumo tarnyboje (FSB).

Plačiau skaitykite čia.

Virš Zatokos kurorto numuštas Rusijos orlaivis

10:23

Ukrainos ginkluotosios jūrų pajėgos pranešė, kad buvo numuštas Zatokos kaimą, esantį Odesos srityje, atakavęs Rusijos lėktuvas. Pilotas katapultavosi. 

 

Chersone planuojama dezinformacijos kampanija

09:58

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Kovos su dezinformacija centras informavo, kad Rusijos pajėgos ruošia dezinformacijos kampaniją Chersono mieste. Taigiama, kad šiandien vakare miesto aikštėje susirinkę provokatoriai paskelbs tariamą Chersono „liaudies respubliką“. 

Gyventojai raginami nepasiduoti skleidžiamai dezinformacijai. 

 

Ukrainos generalinis štabas: žuvo 9166 Rusijos kariai

09:48

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad nuo vasario 24 d. žuvo 9166 Rusijos kariai. Remdamasis ofiacialiai pateikiama informacija, portalas UNIAN pateikė Rusijos nuostolių statistiką: 

  • 251 tankas;
  • 939 šarvuotos kovos mašinos;
  • 105 vienetai artilerijos sistemos;
  • 50 raketų paleidimo įrenginių;
  • 18 oro gynybos padalinių;
  • 33 orlaiviai ( skaičius dar tikslinamas);
  • 37 sraigtasparniai;
  • 404 transporto priemonės;
  • 2 lengvieji greitaeigiai kateriai;
  • 60 APM talpyklų;
  • 3 bepiločiai orlaiviai;

V.Zelenskis: valstybė teroristas griebėsi ir branduolinio ginklo

09:42

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad pirmą kartą istorijoje teroristinė valstybė – Rusija – griebėsi ir branduolinio ginklo. 

„Visi prisimename, kad rusų propagandistai grasino visą pasaulį užkloti branduolinėmis dulkėmis. Dabar tai ne grasinimai. Dabar tai realybė. Nedelsiant reikia sustabdyti Rusijos kariuomenę. Šaukite apie tai savo politikams“, – kalbėjo V.Zelenskis. 

Jis priminė, kad Ukrainoje yra 15 atominės energijos blokų. 

„Jei įvyks sprogimas, jis reikš galą visiems“, – teigė Ukrainos prezidentas. 

VIDEO: V.Zelenskio kreipimasis Zaporižios atominės elektrinės išpuolio metu: tai branduolinis teroras

 

Energijos blokai Zaporižios AE nepažeisti, bet pranešama, kad teritoriją užėmę Rusijos kariai

08:17 Atnaujinta 09:37

Ukrainos pagalbos tarnybos penktadienį pranešė, kad užgesino gaisrą Zaporižios atominėje elektrinėje, kilusį po Rusijos kariuomenės apšaudymo.

„6 val. 20 min. (vietos ir Lietuvos laiku) gaisras Zaporižios AE Enerhodare buvo užgesintas. Aukų nėra“, – feisbuke paskelbė pagalbos tarnybos.

Portalas UNIAN skelbia, kad atominės elektrinės teritoriją šiuo metu užėmusios Rusijos karinės pajėgos.

VIDEO: Išpuolis prie Zaporižios atominės elektrinės – jėgainėje kilo gaisras, teritoriją užėmė Rusijos kariai

Regioninės karinės administracijos pranešime patvirtinama, kad gaisras jėgainėje buvo užgesintas, o 1-ojo reaktoriaus skyrius apgadintas, tačiau tai neturi įtakos bloko saugumui.

Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija savo tinklalapyje nurodė, kad didžiausios Europoje „Zaporižios atominės elektrinės teritorija yra okupuota Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų“.

„Personalas dirba savo darbo vietose, operatyvinis personalas stebi blokų būklę ir užtikrina jų veikimą pagal technologinių reglamentų reikalavimus saugiam eksploatavimui. Taip pat atliekami patikrinimai, siekiant nustatyti bet kokią žalą“, – priduriama pranešime.

Vietos pareigūnai patikino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad „būtinoji“ elektrinės įranga nebuvo paveikta, o radiacijos lygis yra normalus.

„Radiacinės situacijos pokyčiai neregistruoti“, – pabrėžė Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija.

Rusijos pajėgoms praėjusią savaitę įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus miestų apšaudymą artilerijos sviediniais ir raketomis, kilo tarptautinis susirūpinimas dėl šalies branduolinių objektų.

Zaporižios jėgainė įsikūrusi pietų Ukrainos stepėje prie Dniepro upės, už maždaug 525 km į pietus nuo Černobylio.

Gaisras Zaporižios AE užgesintas

07:03 Atnaujinta 07:12

Ukrainos Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba oficialiame feisbuko puslapyje parašė, kad po Rusijos išpuolio Zaporižios AE kilęs gaisras buvo užgesintas. 

„06.20 val. užgesintas gaisras Zaporižios atominės elektrinės mokymo pastate Enerhodare. Nukentėjusiųjų ir sužeistųjų nebuvo“, – pranešė tarnyba. 

Remdamasis oficialiais šaltiniais portalas pravda.com.ua nurodo, kad AE energijos blokai nepažeisti, saugai svarbios sistemos ir elementai veikia tinkamai. 

Regioninės karinės administracijos pranešime patvirtinama, kad gaisras jėgainėje buvo užgesintas, o 1-ojo reaktoriaus skyrius apgadintas, tačiau tai neturi įtakos bloko saugumui.

Karinė administracija pranešė, kad Rusijos pajėgos perėmė teritorijos kontrolę, o operatyvinis personalas užtikrina saugų elektrinės veikimą.

Vietos pareigūnai patikino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad „būtinoji“ elektrinės įranga nebuvo paveikta, o radiacijos lygis yra normalus.

Rusijos pajėgoms praėjusią savaitę įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus miestų apšaudymą artilerijos sviediniais ir raketomis, kilo tarptautinis susirūpinimas dėl šalies branduolinių objektų.

Zaporižios jėgainė įsikūrusi pietų Ukrainos stepėje prie Dniepro upės, už maždaug 525 km į pietus nuo Černobylio.

Ukrainos Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba: gaisras lokalizuotas

06:22

Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos padaliniai reagavo į gaisrą Zaporižios atominės elektrinės mokymų bazėje, į įvykio vietą komanda išvyko apie 5.20 (vietos laiku), remdamasis oficialia informacija, paskelbė pravda.com.ua.

Gaisro gesinimo operacijoje dalyvavo 40 darbuotojų, 10 transporto priemonių. Tarnyba „Telegram“ kanale nurodo, kad degė patalpos trečiame, ketvirtame ir penktame pastato aukštuose.

Anksčiau buvo pranešta, kad Zaporižios atominėje elektrinėje dėl Rusijos karių apšaudymo buvo pažeista branduolinė sauga, tačiau dėl tebesitęsiančių kovos veiksmų ugniagesiai negalėjo gesinti gaisro.

Ukrainos Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba 5.55 val. „Telegram“ kanale pranešė, kad gaisras lokalizuotas.

Energetikos ministras: esame ant didžiausios istorijoje žmogaus sukeltos katastrofos slenksčio

05:36

Esame ant didžiausios žmonijos istorijoje žmogaus sukeltos katastrofos slenksčio, sako Ukrainos energetikos ministras Germanas Galuščenka. Taip jis sureagavo į ataką prieš Zaporižios atominę jėgainę, praneša UNIAN.

Asmeninėje „Facebook“ paskyroje ministras skelbė, kad elektrinėje plinta gaisras, o Rusija „nori sunaikinti visą pasaulį.“

„Pasitelkęs tankus ir artileriją, nusikaltėlis apšaudė didžiausios Europoje Zaporižios atominės elektrinės energijos blokus gerai žinodamas katastrofiškas tokių veiksmų pasekmes“, – sakė G.Galuščenka.

JAV suaktyvins branduolinio atsako komandą

05:35

JAV energetikos sekretorė Jennifer Granholm tviteryje paskelbė, kad kalbėjosi su Ukrainos energetikos ministru apie gaisrą Zaporižios elektrinėje ir nusprendė suaktyvinti JAV reagavimo į branduolinius incidentus grupę.

„Rusijos karinės operacijos prie gamyklos yra neapgalvotos ir turi būti nutrauktos“, – sakė JAV branduolinį arsenalą prižiūrintis J.Granholm.

„Jėgainės reaktoriai yra apsaugoti tvirtomis izoliacinėmis struktūromis, o reaktoriai saugiai išjungiami“, – sakė ji. 

JK: gaisras Zaporižios AE kelia didelį susirūpinimą

04:55

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu po to, kai pasirodė žinia apie gaisrą Zaporižios atominėje elektrinėje, pranešė „Sky News“.

Dauningo gatvės atstovė spaudai apibūdino situaciją kaip „keliančią didelį susirūpinimą“.

Ji pridūrė: „Abu vadovai sutarė, kad Rusija turi nedelsdama nutraukti elektrinės puolimą ir leisti avarinėms tarnyboms nevaržomai patekti į elektrinę.“

B.Johnsonas sieks sušaukti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį – ir pareiškė, kad JK „nedelsdama iškels šį klausimą“ Maskvai.

Elektrinės atstovas: mūšiai prie elektrinės nutrūko, o radiacijos lygis šiuo metu yra normalus

04:55

Mūšiai prie Zaporižios atominės elektrinės nutrūko, o foninės radiacijos lygis šiuo metu yra normalus, objekte tęsiantis gaisrui, penktadienį pranešė atominės elektrinės atstovas.

Elektrinės atstovas spaudai Andrejus Tuzas sakė, kad elektrinė nepatyrė jokios kritinės žalos, nors veikia tik vienas elektros gamybos blokas iš šešių.

Ankstesniame feisbuko įraše A.Tuzas teigė, kad per mūšį nukentėjo mažiausiai vienas atominės elektrinės elektros energijos gamybos blokas. „Nukentėjo daug techninės įrangos“, – CNN sakė jis.

A.Tuzas sakė, kad kai iš pradžių atvyko ugniagesiai, jie buvo sutikti Rusijos pajėgų, apšaudyti ir apsisuko.

TATENA: atominė elektrinė vis dar atlieka „esmines“ funkcijas

04:50

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad ji kalbėjosi su Ukrainos vadovybe, ir jai buvo pranešta, kad „esminė“ jėgainės įranga vis dar veikia.

„Ukraina praneša TATENA, kad gaisras Zaporižios atominės elektrinės vietoje nepaveikė esminės įrangos, jėgainės personalas ėmėsi švelninančių veiksmų“, – tviteryje paskelbė agentūra. 

 

Jėgainės direktorius: Zaporižios AE branduolinis saugumas „pažeistas“

04:42

Rusijos pajėgų atakuotos Ukrainos atominės jėgainės vadovas anksti penktadienį perspėjo, kad elektrinės branduolinis saugumas „pažeistas“, pranešė naujienų agentūra „Unian“.

Pietiniame Enerhodaro mieste esančios Zaporižios atominės elektrinės direktorius Ihoris Murašovas sakė, kad Rusijos pajėgos neleidžia ugniagesiams gesinti komplekse kilusio gaisro.

„Darome viską, ką galime, bet gaisras tęsiasi, ugniagesių neįleido. Rizika didžiulė. Elektrinėje – kovos veiksmai. Reaktoriams iškilęs pavojus“, – direktoriaus žodžius citavo „Unian“.

Tarnybos: padėtis Ukrainos atominėje jėgainėje „saugi“

04:22

Ukrainos pareigūnai anksti penktadienį pranešė, kad Rusijos pajėgų atakuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje dabar jau saugi, nors per šturmą komplekse buvo kilęs gaisras.

„Jėgainės direktorius sako, kad branduolinis saugumas dabar garantuotas. Pasak atsakingųjų už elektrinę, gaisras paveikė mokymų pastatą ir laboratoriją“, – feisbuke parašė Zaporižios regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas.

J.Bidenas susisiekė su V.Zelenskiu dėl padėties Zaporižios atominėje elektrinėje

04:22

JAV prezidentas Joe Bidenas vėlai ketvirtadienį pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu apie padėtį šios šalies pietuose esančioje atominėje elektrinėje, kuri, kaip nurodė vietos pareigūnai, yra šturmuojama Rusijos pajėgų, pranešė vienas aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Pasak pareigūno, abu prezidentai pasikalbėjo pasipylus pranešimams, kad Zaporižios atominė jėgainėje, kuri yra didžiausia Europoje, kilo gaisras, kai ją atakavo Rusijos pajėgos.

J.Bidenas paragino Rusiją liautis šaudyti į atominę elektrinę ir įleisti į kompleksą  avarinių tarnybų brigadas.

Amerikiečių pareigūnas sakė, kad „padidėjusio spinduliuotės lygio“ požymių nėra.

„Prezidentas Bidenas kartu su prezidentu Zelenskiu ragino Rusiją sustabdyti savo karinius veiksmus toje teritorijoje ir leisti ugniagesiams bei avarinių tarnybų darbuotojams patekti į tą vietą“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtoje lyderių pokalbio santraukoje.

Aukšto rango JAV pareigūnas sakė, kad „mūsų naujausia informacija rodo, jog padidėjusio spinduliuotės lygio požymių nėra; mes atidžiai stebime“,

V.Zelenskis kreipėsi į ukrainiečius: išpuolį prieš Zaporižios elektrinę vadina „branduoliniu teroru“

04:18 Atnaujinta 05:25

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, reaguodamas į Rusijos išpuolį Zaporižios atominėje elektrinėje, kreipėsi į ukrainiečius ir pasaulį, pranešė UNIAN.

„Didžiausioje Europos atominėje elektrinėje kyla gaisras, šiuo metu šaudoma į branduolinius blokus. Šiuose tankuose įrengti termovizoriai, todėl jie žino, į ką šaudo, ir yra tam apmokyti“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jis kreipėsi į visus žinančius apie Černobylio katastrofą ir teigė, kad Rusija „tai nori pakartoti ir jau kartoja.“

„Ten šeši blokai!.. Černobylyje sprogo vienas blokas!“ – pabrėžė jis.

„Jokia šalis, išskyrus Rusiją, niekada nėra šaudžiusi į atominės elektrinės blokus. Tai pirmasis kartas mūsų istorijoje. Žmonijos istorijoje. Teroristinė valstybė dabar griebėsi branduolinio teroro“, – sakoma V.Zelenskio vaizdo pranešime.

„Europa dabar turi nubusti: dega didžiausia atominė jėgainė Europoje. Kaip tik šiuo metu Rusijos tankai šaudo į atominius blokus. Šiuos tankuose sumontuoti termovizoriai. Tai yra, jie žino, kur šaudo. Jie tam ruošėsi“, – kalbėjo prezidentas.

V.Zelenskis nurodė jau pranešęs apie šį incidentą Ukrainos partneriams – Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charliui Micheliui, Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui, Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai, JAV prezidentui Joe Bidenui, Jungtinės Karalystės premjerui Borisui Johnsonui ir Tarptautinės atominės energijos agentūros generaliniam direktoriui Mariano Grossi.

Jis pabrėžė, kad Rusijos propagandininkai grasina „užpilti pasaulį branduoliniais pelenais“, ir „dabar tai – ne grasinimas, tikrovė“.

„Reikia nedelsiant sustabdyti Rusijos kariškius!.. Ukraina – tai 15 atominių blokų; jeigu bus sprogimas – galas viskam, galas Europai! Tai Europos evakuacija! Tik nedelsiami Europos veiksmai gali sustabdyti Rusijos pajėgas! Neleiskite žūti Europai dėl katastrofos atominėje elektrinėje“, – ragino V.Zelenskis.

Ukrainos Prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailas Podoliakas, kilus gaisrui atominėje elektrinėje teigė, kad „Europai gresia pavojus“.

TATENA perspėja apie „didelį pavojų“, jeigu Ukrainos atominiai reaktoriai bus pažeisti

04:17

Jungtinių Tautų atominės energetikos priežiūros agentūra penktadienį perspėjo Rusijos pajėgas liautis atakuoti Ukrainos pietuose esančią atominę jėgainę, kuri yra didžiausia Europoje, ir perspėjo dėl „didelio pavojaus“, jeigu būtų smogta reaktoriams.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi „kalbasi su Ukrainos premjeru Denysu Šmyhaliu ir Ukrainos branduolinės energetikos priežiūros tarnyba bei [jėgainės] operatore dėl rimtos padėties Zaporižios atominėje elektrinėje, ragina sustabdyti jėgos naudojimą ir perspėja apie didelį pavojų, jeigu būtų smogta reaktoriams“, sakoma organizacijos tviterio žinutėje.

Situacija Zaporižios atominėje elektrinėje: kilo gaisras, Rusijos pajėgos įsiveržė į pirmąjį bloką, radiacijos lygis nepakitęs

04:16 Atnaujinta 05:55

Penktadienio naktį Rusijos pajėgos apšaudė Zaporižios atominę elektrinę – didžiausią atominę jėgainę Europoje.

Dėl apšaudymo kilo gaisras, kaip pranešė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba, gaisras kilo mokomajame korpuse, esančiame šalia elektrinės. Gaisras apėmė 3, 4, 5 pastato aukštus.

Pranešama, kad įsiveržta į pirmąjį elektrinės bloką.

„Unian“ citavo kitą jėgainės darbuotoją, esą sakiusi, kad elektrinę šturmuoja Rusijos nacionalinės gvardijos pajėgos iš Čečėnijos, kontroliuojamos Rusijos prezidento Vladimiro Putino svarbaus sąjungininko Ramzano Kadyrovo. 

Šie kariai „tikrai yra kadyrovininkai. Jie dabar bandys ją [elektrinę] užminuoti ir šantažuoti visą Europą“, – jėgainės darbuotojo žodžius citavo „Unian“.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba nurodė, kad priešgaisrinė padėtis elektrinėje „normali“.

„Kol vyksta mūšis, Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos padaliniams neleido gesinti. Gelbėtojai pasiruošę“, – pridūrė tarnyba.

„Pranešta, kad Zaporižios atominės elektrinės teritorijoje radiacijos lygis nepakitęs“, – penktadienį tviteryje paskelbė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA).

Valstybės ekstremalioji tarnyba informavo, kad gaisrą elektrinėje gesino 40 žmonių.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino nedelsiant nutraukti apšaudymą Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Jei ji sprogs, sprogimas bus 10 kartų didesnis už Černobylio! Rusai privalo NEDELSDAMI nutraukti gaisrą, įsileisti ugniagesius, nustatyti saugumo zoną“, – asmeninėje tviterio paskyroje rašė D.Kuleba.

Paskutinis atnaujinimas 2022-03-04 04:16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius