Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos plagijuotojai įžūlėja: 4 aukštų parduotuvė – „Ikea“ kopija

Kinijos pietryčiuose atsirado Švedijos prekybos tinklo „Ikea“ kopija – 10 tūkstančių kvadratinių metrų keturių aukštų pastatas, jau dabar vadinamas nauju Kinijos plagijuotojų fenomenu.
„11 Furniture“ paduotuvė primena „Ikea“
„11 Furniture“ paduotuvė primena „Ikea“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija IKEA

Ramiame Kunmino mieste įsikūrusi parduotuvė tiksliai kopijuoja visame pasaulyje garsaus „Ikea“ parduotuvių tinklo stilių, skelbia „Reuters“. Kinų parduotuvė „11 Furniture“ pastatyta pagal minimalistinį švedų kompanijos dizainą, jos dominuojančios spalvos – geltona ir žydra, parduotuvių interjero stilius toks pats kaip „Ikea“, stalai, kėdės, net tušinukai ir restoranas – viskas tiksliai nukopijuota nuo „Ikea“.  Vienintelis skirtumas – parduotuvės restoranuose vietoje „Ikea“ pateikiamų mėsos kukulių ir lašišos siūloma kiaulienos ir kiaušinienės.

Tai naujas fenomenasŠios parduotuvės atsiradimas, specialistų teigimu, liudija apie vis augantį Kinijos padirbinėtojų apetitą ir užmojus – jie jau nebeapsiriboja pasaulyje garsių produktų plagiavimu, o kopijuoja ištisas parduotuves. Vos prieš savaitę Kinijoje buvo uždarytos „firminės“ „Apple“ parduotuvės, kurios pardavinėjo padirbtus šios kompanijos produktus.

„Tai naujas fenomenas, – sako kompanijos „Booz&Co“ analitikas Adamas Xu. – Paprastai čia būdavo daug padirbtų produktų, tačiau dabar mes matome ir daug plagiavimo aptarnavimo srityje.“

Komentuoti nepanoro

„11 Furniture“ klientų aptarnavimo specialistas Zhangas Yunpingas teigia dažnai sulaukiantis klausimų apie parduotuvės panašumus su „Ikea“. „Klientai sakė, kad mes atrodome kaip „Ikea“. Tačiau tai ne mano problema. Aš rūpinuosi klientų poreikiais. Autorystės teisių apsauga rūpinasi didesni viršininkai“, – sakė jis „Reuters“. „11 Furnitures“ savininkas buvo nepasiekiamas komentarams.

Tuo tarpu „Ikea“ atstovai sakė, kad saugoti intelektinę nuosavybę kompanijai yra itin svarbu. Beje, atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad itin panašūs yra ir „Ikea“ pavadinimas Kinijoje („Yi Jia Jia Ju“) bei „11 Furnitures“ pavadinimas kiniškai („Shi Yi Jia Ju“).

Tiesa, kai kurie žurnalistų kalbinti parduotuvės klientai teigė, kad yra skirtumų tarp šios ir „Ikea“ parduotuvių (ši kompanija Kinijoje turi devynias parduotuves, daugiausia – ekonomiškai geriausiai išsivysčiusiuose miestuose). Kai kurie netgi teigė, kad aptarnavimo sistema čia geresnė nei „Ikea“.

Padirbinėjimas plinta

Plgiavimo problema Kinijoje pakankamai giliai įsišaknijusi. Dėl piratavimo nukenčia ne tik didžiulės firmos, bet ir patys klientai. Kinijoje buvo jau ne vienas atvejis, kai pirkėjai buvo sužaloti, įsigiję padirbtus, nekokybiškus produktus – dažniausiai taip atsitinka su mobiliaisiais telefonais, kurie užsidega, sprogsta rankose.

Padirbinėjimo problema aktuali ir kitose šalyse. Filipinai, Italijos Sicilijos sala, Turkija, Indija – čia taip pat klesti padirbinėtojai. Liepos 1 dieną Filipinuose buvo sunaikinta „Louis Vuitton“ rankinių, akinių nuo saulės „Oakley“, piratinių DVD ir kitos produkcijos už 39,4 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi