Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuvos politologų sprendimas: Hillary Clinton ar Donaldas Trumpas?

Lapkričio aštuntąją, antradienį vyksiantys JAV prezidento rinkimai sulauks viso pasaulio dėmesio. Vienuose iš labiausiai sekamų pasaulio istorijoje rinkimų susigrums demokratė Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas. Lietuvos politologai pasidalino savo prognozėmis, kas švęs pergalę šiuose ir mūsų šaliai reikšminguose rinkimuose.
Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rytų Europos studijų centro vadovas, politologas Linas Kojala prognozuoja, kad JAV turėtų išsirinkti pirmąją prezidentę moterį.

„Nepaisant pastarosios savaitės, H.Clinton visada pirmavo ir ji turi palankesnę demografinę situaciją savo pusėje“, – teigė L.Kojala.

„D.Trumpas turi ryškią savo bazę, tačiau ji yra ribota. Svarbiausiu klausimu taps, kiek rinkėjų ateis į rinkimus. H.Clinton pusėje jų tikrai yra daugiau“, – sakė politologas, pabrėždamas, kad atsinaujinęs laiškų skandalas nepakenkė demokratei, nes ji ir šiaip neturėjo itin patikimos politikės įvaizdžio.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 1:0

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovas, politologas Ramūnas Vilpišauskas teigė, kad situacija yra lygi – 50/50.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Vilpišauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Vilpišauskas

„Apklausos yra tik apytikslis indikatorius. Tai, jog renka rinkikai, o ne rinkėjai, gali koreguoti rinkimų rezultatus. O kaip jie koreguos, sunku pasakyti. Ši kampanija pagrįsta asmeniškumais, o ne diskusijomis apie politinius sprendimus“, – pabrėžė R.Vilpišauskas.

„Toks neaiškus paveikslas, kad net jei imsime spręsti pagal sociologines apklausas, rezultatai yra paklaidos ribose“, – sakė politologas, pridurdamas, kad H.Clinton rinkimų kampanijai pakenkė FTB atnaujinto tyrimo pranešimas, o D.Trumpas aktyviai reiškiasi net ir demokratų dominuojamose valstijose.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 1,5:0,5

Politologas Vytautas Dumbliauskas išreiškė „negerą nuojautą“, kad rinkimus gali laimėti respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas.

„Turiu draugų Amerikoje, kurie jau tapę piliečiais ir išreiškia tą nuotaiką, kad visuomenė nori pokyčių. Didelis nusivylimas demokratais, tuo senuoju isteblišmentu“, – teigė V.Dumbliauskas, pridurdamas, kad ši emocija gali būti lemiamu faktoriumi.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 1,5:1,5

Politologas Nerijus Maliukevičius prognozuoja H.Clinton pergalę. Jo teigimu, neigiama D.Trumpo rinkimų kampanija galiausiai atsisuko prieš jį patį. N.Maliukevičius neatmetė galimybės, kad respublikonas po rinkimų nepripažins jų rezultatų, taip sukeldamas politinę krizę.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 2,5:1,5

Politologas Liutauras Gudžinskas taip pat mano, kad amerikiečiai valstybės vadove pasirinks demokratę H.Clinton. Jis teigė besiremiantis autoritetingiausių agentūrų pateikiamais apklausų duomenimis.

„Net ir palankiausia D.Trumpui tokių agentūrų prognozė rodo, kad H.Clinton turi 65 proc. tikimybę laimėti šiuose rinkimuose“, – sakė L.Gudžinskas.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 3,5:1,5

Politologas Kęstutis Girnius teigė, kad H.Clinton tikriausiai taps šių rinkimų laimėtoja, tačiau sutrukdyti jai gali kelios priežastys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Girnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Girnius

„Pirma, gali būti respublikonų, kurie ketina balsuoti už D.Trumpą, tačiau jiems gėda prisipažinti, kad jie tai daro. Toks atvejis 1992 metais buvo Lietuvoje, kai visi manė, kad laimės Vytautas Landsbergis su Sąjūdžiu, o LDDP ir Algirdas Brazauskas surinko vos ne dvigubai daugiau. Žmonės tiesiog nenorėjo to pasakyti“, – teigė K.Girnius.

„Antra, abu kandidatai yra nemėgstami, ir gali nutikti taip, kad dalis žmonių, kurie mano, kad Clinton yra geresnė kandidatė tiesiog patingės ar ras kitų priežasčių nenueiti ir nebalsuoti“, – kitą galimą Trumpo pergalės scenarijų pateikė politologas.

Hillary Clinton-Donaldas Trumpas 4,5:1,5

VIDEO: Vilniečiai D.Trumpą vadina psichopatu, o H.Clinton laiko palankesne Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius