Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lvive nušauta buvusi Ukrainos įstatymų leidėja, ginusi ukrainiečių kalbą

Buvusi Ukrainos nacionalistinių pažiūrų įstatymų leidėja, kuri dažnai griežtai pasisakydavo gindama ukrainiečių kalbą, mirė po to, kai ją gimtajame Lvivo mieste pašovė nežinomas ginkluotas asmuo, pranešė vietos institucijos.
Roman Baluk / REUTERS
Roman Baluk / REUTERS
Temos: 2 Nužudymas Ukraina

60 metų Iryna Farion trumpam buvo patekusi į Ukrainos parlamentą, kur atstovavo ultranacionalistinei partijai „Svoboda“ ir nuolat sulaukdavo prieštaringų vertinimų dėl to, kad priekaištaudavo pareigūnams ir kariškiams, kad jie kalba rusiškai.

„Paaiškėjo, kad Iryna Farion mirė ligoninėje. Gydytojai padarė viską, kas įmanoma, bet jos sužalojimas buvo nesuderinamas su gyvybe“, – vėlai penktadienį platformoje „Telegram“ pranešė Lvivo meras Andrijus Sadovas.

„Visada sakau, kad Ukrainoje nebėra saugios vietos. Bet kad įvyktų tokia įžūli ... žmogžudystė. Žudikas turi būti surastas“, – parašė jis.

Ukrainos generalinės prokuratūros duomenimis, penktadienio vakarą apie 19 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku į I. Farion šovė nežinomas ginkluotas asmuo.

„Nukentėjusioji buvo nuvežta į ligoninę kritinės būklės su šautine žaizda galvoje“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį sakė, kad gavo pranešimų apie I. Farion nužudymą ir kad tikrinamos „visos turimos stebėjimo kameros“.

Tiriamos visos tyrimo kryptys, „įskaitant ir tą, kuri veda į Rusiją“, pridūrė jis.

I. Farion buvo diplomuota lingvistė ir viena aršiausių ukrainiečių kalbos gynėjų. Ji prarado dėstytojos darbą Lvivo universitete po to, kai pareiškė, kad rusiškai kalbančių karių „negali vadinti“ ukrainiečiais.

Vėliau, Lvivo teismui priėmus atitinkamą sprendimą, ji buvo grąžinta į darbą.

Didžiojoje Ukrainos teritorijos dalyje vartojama ukrainiečių kalba, tačiau daugelio gyventojų gimtoji kalba vis dar yra rusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito