Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Malta nusprendė papildyti biudžetą pardavinėdama ES pilietybę

Kaip papildyti skylėtą šalies biudžetą bent 30 mln. eurų per metus? Malta sugalvojo visiems, galintiems susimokėti, suteikti ES pilietybę.
 Valeta
Valeta / Dalios Smagurauskaitės nuotr.

Už 650 tūkst. eurų ne Europos Sąjungos piliečiai gali nusipirkti Maltos pilietybę ir laisvai keliauti bei dirbti visoje Šengeno erdvėje. Antradienį Maltos parlamentas balsavo už prieštaringai vertinamą įstatymą, leidžiantį pardavinėti šalies pilietybę nieko bendro su šia šalimi neturintiems asmenims.

Pasak Maltos ministro pirmininko Josepho Muscato, šios programos, kuriai tapti įstatymu dabar trūksta tik prezidento parašo, tikslas yra papildyti šalies biudžetą ir pritraukti į šalį turtingų, investuoti galinčių žmonių.

Už 650 tūkst. eurų ne Europos Sąjungos piliečiai gali nusipirkti Maltos pilietybę ir laisvai keliauti bei dirbti visoje Šengeno erdvėje.

Vyriausybė teigia, kad 650 tūkst. eurų (daugiau nei 2 mln. litų) „auką“ Maltai skyrę asmenys bus kruopščiai tikrinami, kad šalies piliečiais netaptų nusikaltėliai. J.Muscato skaičiavimais, per metus maždaug 45 nauji piliečiai turėtų šalies biudžetą papildyti 30 milijonų eurų suma. Atvykėlių dokumentus tvarkysianti bendrovė „Henley and Partners“ sako, kad tikisi per metus sulaukti nuo 200 iki 300 paraiškų.

Malta yra Europos Sąjungos narė ir priklauso Šengeno erdvei, kurioje ES piliečiai gali keliauti ir dirbti be jokių apribojimų. Sprendimą pardavinėti šią teisę aistringai kritikuoja Maltos opozicija. Pagal priimtą įstatymą, norintieji nusipirkti pilietybę neprivalės gyventi šalyje ir nebus įpareigoti joje investuoti.

Maltos opozicinė Nacionalistų partija tvirtina, kad dėl naujojo įstatymo šalis bus lyginama su mokesčių rojaus salomis Karibų jūroje. Dienraščiui „Malta Today“ partija teigė ketinanti surengti referendumą šiuo klausimu. Laikraščio atliktos apklausos duomenimis, dauguma maltiečių nepalaiko įdėjos pardavinėti šalies pilietybę.

Vyriausybė gina planą, sakydama, kad panašios programos taikomos ir kitose ES valstybėse.

Pasak spiegel.de, kelios ES narės išties už nemažas pinigų sumas siūlo leidimus gyventi, kurie taip pat suteikia teisią laisvai judėti Šengeno erdvėje. Šitokiu būdu Graikijos, Ispanijos ir Vengrijos vyriausybės siekia pritraukti turtingų investuotojų, apeidamos griežtas ES prieglobsčio ir imigracijos taisykles. Vis dėlto dar nė viena ES šalis nepardavinėjo pilietybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus