Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO skelbia: JAV priešraketinės gynybos bazė Lenkijoje jau pasirengta misijai

Trečiadienį NATO paskelbė, kad nauja Jungtinių Valstijų priešlėktuvinės gynybos bazė šiaurės Lenkijoje, skirta aptikti ir perimti balistinių raketų atakas kaip platesnio Aljanso priešraketinio skydo dalis, yra parengta misijai, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
NATO kariai
NATO kariai / „AFP“/„Scanpix“

Kalbėdamas NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone kuluaruose, Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad bazės parengtis yra svarbus žingsnis transatlantiniam saugumui, ypač didėjant balistinių raketų keliamai grėsmei.

„Kaip gynybinis aljansas negalime ignoruoti šios grėsmės. Priešraketinė gynyba yra esminis NATO pagrindinės užduoties – kolektyvinės gynybos – elementas“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad balistinės raketos buvo plačiai naudojamos per konfliktus Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

Sistema, pavadinta „Aegis Ashore“, yra dislokuota Lenkijos šiaurėje esančiame Redzikovo mieste ir gali perimti trumpojo ir vidutinio nuotolio balistines raketas.

Sąjungininkų priešraketinės gynybos skydas skirtas apsaugoti Europos piliečius, teritoriją ir pajėgas nuo balistinių raketų atakų.

Kiti svarbūs skydo elementai yra antroji „Aegis Ashore“ bazė Rumunijoje, taip pat Ispanijos Rotos uoste dislokuoti JAV karinio jūrų laivyno eskadriniai minininkai ir Turkijos Kureciko mieste esantis išankstinio perspėjimo radaras.

NATO tvirtina, kad „Aegis Ashore“ yra tik gynybinio pobūdžio. Dviejose perėmėjų bazėse Lenkijoje ir Rumunijoje dislokuota apie 200 karių, o bazė Rumunijos Deveselu mieste veikia nuo 2016 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito