Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas melagienų kratinys: satanistai iš Niujorko tunelio ruošiasi apgyvendinti Ukrainą

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas ir žinutė, kurioje Chabad Lubavič judėjimo nariai kaltinami satanizmu ir ketinimu kolonizuoti Ukrainą. Tačiau visa tai tėra antisemitizmo prietarų, skirtų kurstyti tautinę neapykantą rinkinys.
Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis
Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis / „Scanpix“/AP nuotr.

Vaikiški čiužiniai ir Ukrainos kolonizacija

„Facebook“ socialiniame tinkle platinamą žinutę sudaro vaizdo įrašas apie tariamą Liubavičiaus chasidų judėjimo narių suėmimą Niujorke, kurį sukėlė tai, kad jie neteisėtai iškasė tunelį į sinagogą.

Manoma, kad jis buvo iškastas tam, kad chasidai galėtų joje lankytis karantino metu.

Prie vaizdo įrašo pridėtas komentaras: „Satanistai aukoja vaikus, štai kuo jie apgyvendins Ukrainą“.

Tvirtinama, neva „satanistai žydai“ planuoja persikraustyti į Ukrainą ir ten toliau tęsti savo juodus darbus.

„Scanpix“/AP nuotr./Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis
„Scanpix“/AP nuotr./Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis

Mįslingasis tunelis

Nors patys tunelio statytojai teigė, kad jie vykdo rabino Menachemo Mendelio Šneersono, buvusio Chabado judėjimo vadovo ir vieno įtakingiausių judaizmo lyderių, kuris prieš savo mirtį 1994 m. kalbėjo apie tankiai apgyvendintos maldos vietos išplėtimą, norą.

Menachemas Mendelis Schneersonas, dar žinomas kaip Septintasis Rabinas, iki savo mirties 1994 m., daugiau kaip keturis dešimtmečius vadovavo Chabad-Lubavičių judėjimui, atgaivindamas nedidelę religinę bendruomenę, kurią nuniokojo Holokaustas. Jis žinomas kaip vienas įtakingiausių šiuolaikinio judaizmo lyderių pasaulyje.

Daugelis tunelio statybos šalininkų tiki, kad M.M.Schneersonas vis dar gyvas ir kad jis yra Mesijas. Šią idėją oficialūs judėjimo tęsėjai iš esmės atmeta ir dėl to jame įvyko skilimas.

wikimedia.org nuotr./Žydai chasidai
wikimedia.org nuotr./Žydai chasidai

Įrašo istorija

Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas policijai sulaikius Chabad Liubavičių judėjimo narius.

Bendruomenės veikloje dalyvavę studentai iš Izraelio aktyviai priešinosi neteisėtai po keliais Niujorko pastatais iškasto tunelio užvertimui.

Įrašo komentare netiesiogiai užsimenama apie didelės sklaidos sulaukusį įrašą socialiniame tinkle X (buv. „Twitter“), kuris interneto erdvėje pasklido vos po tunelio atradimo.

„Niujorke aptikta sinagoga, po kuria įrengti požeminiai tuneliai“, – buvo rašoma žinutėje. „Viduje buvo seni, dėmėti čiužiniai ir automobilinės kėdutės mažiems vaikams“.

Tačiau tai nėra tiesa. Visų pirma, tunelis buvo tik vienas, o ne visas jų tinklas, kaip melagingai buvo tvirtinama.

Virusiniame vaizdo įraše rodomi čiužiniai buvo už medinių dailylenčių sinagogos viduje, o ne atsirado iš tunelio.

Nepatvirtintame vaizdo įraše rodoma, kaip spėjama, automobilinė kėdutė, tačiau ji buvo vienintelė ir atrasta ne tunelyje, o purvo ir šiukšlių krūvoje greta rūsio patalpos.

Reanimuodamas seną melagieną „Facebook“ tinkle, jos autorius aiškiai nesako, kad Chabado (dar žinomo kaip Lubavičių chasidų) nariai grobia ir žudo vaikus ritualiniais tikslais, tačiau jis apie tai užsimena labai atvirai – įrašo anotacijoje kalbama apie satanistus, kurie žudo vaikus ir ketina „apgyvendinti Ukrainą“.

Melagienų banga

Dezinformaciniai pranešimai apie tariamai būsimą masinį izraeliečių perkėlimą į Ukrainą pasirodė netrukus po to, kai Gazos ruože prasidėjo karas prieš „Hamas“, įvykdžiusią teroristinį išpuolį Izraelio teritorijoje.

Netrukus po to Rusijos žiniasklaidoje ėmė rodytis pranešimai, neva izraeliečiai masiškai persikels į Ukrainą ir kad specialiai šiam tikslui Ukrainos žemė net „valoma“ nuo vietos gyventojų.

Tačiau iš tikrųjų joks perkėlimas, juo labiau masinis, neįvyko ir nebuvo planuojamas.

Taip pat nėra jokių įrodymų, kad Chabad Liubavič ir jos pasekėjai užsiima žmonių, įskaitant vaikus, grobimais ar ritualinėmis žmogžudystėmis.

Be to, žydų teologijoje nėra jokio pagrindo vykdyti tokias ritualines žmogžudystes.

Niujorko policija nėra iškėlusi bylų, susijusių su prekyba žmonėmis, mažamečių ar nepilnamečių tvirkinimu, ar kita nusikalstama veika, susijusia su tuneliu ar sinagoga.

„Scanpix“/AP nuotr./Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis
„Scanpix“/AP nuotr./Po Bruklino sinagoga aptiktas tunelis

15min verdiktas: melas. Visi autoriaus teiginiai neatitinka tikrovės

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito