Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesuprato pokšto: aiškina, kad didelės morkos parduotuvę pasiekė iš Černobylio

Socialinių tinklų vartotojus sudomino morkos, neva užaugusios ne kur kitur, o Černobylyje. Iš tiesų ši fotografija buvo paprasčiausias pokštas, kuriuo internautai pasinaudojo, siekdami įrodyti savo tiesas.
šviežios morkos
šviežios morkos / Unsplash nuotr.

Dėmesį patraukė dydis

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo nuotrauka, kurioje matomos Jungtinės Karalystės parduotuvėje „Tesco“ parduodamos morkos, ant kurių pakuotes matyti ir kilmės vieta – Černobylis.

„Ar jau pirkote morkų, išaugintų Černobylio zonoje. Kaip teigiama, ten viskas užauga milžiniško dydžio, pradedant gyvūnais, baigiant augalais“, – rašė internautas.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Morkos iš užkrėsto regiono?

Originalus įrašas, kuriuo dalijosi lietuvis, turi prierašą „Faktų tikrintojai, mes žinome, kad tai tik pokštas“, tačiau kai kuriuos internautus vaizdas visgi apgavo.

Nuotrauka buvo pakeista skaitmeniniu būdu. Į paiešką įvedus raktinius žodžius „morkos“ ir „Černobylis“, pavyko rasti, jog nuotrauka internete pasirodė dar 2020 m. gruodį. Joje gana akivaizdžiai matomas ant pakuotės etiketės užtušuotas plotas, kuriame ir nurodoma tikroji morkų kilmė.

Po originaliu įrašu matyti ir nuotraukos autoriaus komentaras, kuriame jis užtikrino, jog „Tesco“ neparduoda Černobylyje augintų produktų.

123RF.com nuotr./Pirkiniai
123RF.com nuotr./Pirkiniai

„Kad būtų aišku, bijau, kad dabar tai nuėjo kiek per toli nuo agrokultūros bendruomenės, kuri vertina šį vidinį pokštą.

Aš galiu patvirtinti, kad „Tesco“ nepardavinėja prastai skaitmeniniu būdu redaguotų radioaktyvių morkų“, – pabrėžė nuotraukos autorius.

„Tesco“ atstovai patvirtino, kad nuotrauka yra padirbta ir jie neparduoda jokių prekių iš minėto Ukrainos regiono. Atstovas taip pat teigė, kad kompanija neturi ir nė vieno tiekėjo, kurio pavadinimas būtų „Černobylis“.

Ne pirmas kartas

2020 m. „Tesco“ nurodė, kad dalis britiškų morkų pakuočių netyčia buvo pažymėtos kaip užaugintos Ispanijoje.

Pakuotės nuotraukai internete sulaukus nemažai dėmesio, dauguma išreiškė susirūpinimą, jog ant pakuotės buvo raudono traktoriaus logotipas, kuris nurodo, jog produktas buvo užaugintas Jungtinėje Karalystėje, bet kaip kilmės šalis buvo nurodyta Ispanija.

„Nedidelė dalis mūsų britiškų morkų pakuočių buvo neteisingai paženklintos kaip užaugintų Ispanijoje.

Atsiprašome dėl kilusios painiavos ir norėtume patikinti pirkėjus, kad visos mūsų morkos, pažymėtos kaip britiškos, yra užaugintos Jungtinėje Karalystėje“, – teigė kompanijos atstovas spaudai.

Pokyčiai Černobylio agrokultūroje

2020 m. paskelbtas tyrimas atskleidė, kad netoli Černobylio atominės elektrinės auginami augalai vis dar užteršti po 1986 m. įvykusios avarijos.

Kelionė į Černobylio zoną
Kelionė į Černobylio zoną

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad vietovėje auginamuose kviečiuose, rugiuose, avižose ir miežiuose rasta dviejų radioaktyviųjų izotopų, kurių kiekis viršijo saugias vartojimo ribas.

Radioaktyvieji izotopai yra elementai, kurių masė padidėja ir dėl to išsiskiria perteklinė energija.

Praėjusį mėnesį tarptautinis mokslo žurnalas „New Scientist“ skelbė, kad šalia Černobylio branduolinio reaktoriaus esanti žemė vėl gali būti saugiai naudojama. Radiacijos lygis nukrito žemiau lygio, kuris Ukrainos įstatymuose laikomas nesaugiu.

Pasak leidinio, radiacijos tyrimai rodo, kad po branduolinės katastrofos nenaudotoje žemės ūkio paskirties dirvožemyje šiuo metu saugu auginti maistą, tačiau pakeitus jo statusą Ukrainoje kiltų vietos gyventojų pasipriešinimas.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Ši nuotrauka buvo pakeista skaitmeniniu būdu. „Tesco“ patvirtino, kad jie neturi jokių produktų, kurie būtų augina Černobylio regione.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito