Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškės, kas slepiasi bene brangiausią krovinį istorijoje gabenusio nuskendusio laivo viduje

Kolumbijoje pradėti XVIII a. nuskendusio ispanų galeono „San Jose“, praminto „šventuoju laivų nuolaužų Graliu“, tyrimai, skelbia BBC naujienų tarnyba.
Nuskendęs laivas „San Jose“
Nuskendęs laivas „San Jose“ / Socialinių tinklų nuotrauka

Pakrautas Lotynų Amerikos kolonijose surinktais aukso, sidabro, brangakmenių ir juvelyrinių dirbiniais, galeonas „San Jose“ 1708 m. birželį išplaukė į Ispanijos pakrantę. Laivas turėjo atgabenti lobių Ispanijos karaliui, kad šis sumokėtų už karą prieš Didžiąją Britaniją, tačiau laivą užpuolė britų flotilė ir jis nuskendo netoli Kolumbijos Kartachenos uosto kartu su 600 įgulos narių.

Pasak BBC, Kolumbija ne tik pradėjo prieš kelis šimtus metų nuskendusio, tikėtina, brangiausią krovinį istorijoje gabenusio laivo tyrinėjimus, bet taip pat aplink laivo perimetrą paskelbė saugomą archeologinę teritoriją.

Apskaičiuota, kad laive buvo lobių, kurių vertė siekia iki 16 mlrd. svarų sterlingų (18,82 mlrd. eurų).

Tik 2015 m. gruodį Kolumbija oficialiai paskelbė, kad narų komandai pavyko jūros dugne rasti legendinį galeoną „San Jose“. Paaiškėjo, kad laivas kelis šimtmečius riogsojo daugiau kaip 900 metrų gylyje. Dėl to sunku jį ištirti ir iškelti artefaktus.

Negana to, į lobius pretenduoja daugybė šalių. Tai paskatino tarpvalstybinius ginčus. Jungtinių Valstijų bendrovė „Sea Search Armada“ yra viena iš pretendenčių į lobį, kaip ir anksčiau Ispanija.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Laivas "San Jose"
„Wikimedia Commons“ nuotr./Laivas "San Jose"

Nurodoma, kad pirmajame mokslinių tyrimų projekto etape, kuris apibūdinamas kaip „apibūdinimo etapas“, naudojant nuotolinius jutiklius bus gaunami vietovės vaizdai, kad būtų galima sudaryti jūros dugne esančios archeologinės medžiagos aprašą.

Povandeniniai robotai taip pat atliks matavimus aplink sudužusį laivą, kurie bus naudojami akademiniams tyrimams, pranešė Kolumbijos antropologijos ir istorijos institutas.

„Reuters“/„Scanpix“/Nuskendęs laivas „San Jose“
„Reuters“/„Scanpix“/Nuskendęs laivas „San Jose“

Vėlesni etapai priklausys nuo to, kas paaiškės per pirmąjį projekto etapą.

Kolumbijos kultūros ministras Juanas Davidas Correa šią žvalgomąją ekspediciją apibūdino kaip „beprecedentę“. Kolumbijos vyriausybė tvirtino, kad vietovę paskelbus saugoma teritorija, ją būtų galima tokia ir išlaikyti, nes ji turi „didelę mokslinę ir paveldo vertę“.

Pirmą kartą apie laivo nuolaužų atradimą Kolumbija paskelbė 2015 m., tačiau iki šiol nesibaigė ginčai dėl to, kam priklauso laivo turinys.

Kolumbijos vyriausybė nurodė, kad pradiniame projekto etape neplanuojama atlikti jokių archeologinių kasinėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus