Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

#Paskuipabėgėlius: Grace bankrutavęs prekybos centras virto milžiniška pabėgėlių stovykla

Gracas, Austrija. Pabėgėlių stovykloje kalbasi patyręs organizacijos Raudonasis Kryžius darbuotojas ir jauna savanorė: „Šiąnakt turėsime priimti 800 pabėgėlių“, – praneša pamainos vadas Stefanas. „Ir vėl? Tiek daug jų atvažiuoja tik tada, kai dirbu aš…“ – skundžiasi jau pavargusi savanorė. „Ne, patikėk, taip būna kasdien“, – paaiškina Stefanas, kuris Graco stovykloje be poilsio dirba jau savaitę.
Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje
Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Mamma Mia!“ prekybos centras bankrutavo dar prieš keletą metų, tačiau Graco savivaldybė visai neseniai nusprendė, kad šie tūkstančiai kvadratinių metrų nenaudojamo ploto šiuo metu kai kam gali labai pagelbėti: kur anksčiau stovėjo eilės lentynų, nukrautų įvairiomis prekėmis, Raudonojo Kryžiaus organizacija išrikiavo šimtus sulankstomų lovų pabėgėliams, įrengė valgyklą, o stovėjimo aikštelėje pastatė konteinerius, kuriuose pabėgėliai gali nusiprausti po karštu dušu.

#Paskuipabėgėlius kelionės maršrutas
#Paskuipabėgėlius kelionės maršrutas

„Prieš porą savaičių visi pabėgėliai Grace miegodavo kur papuola: kas palapinėse miesto parkuose, kas tiesiog ant šaligatvių, be miegmaišių, be antklodžių – nieko“, – pasakojo Stefanas.

Nuo to laiko Gracas spėjo tapti vienu pagrindinių punktų, į kuriuos austrų parūpinti autobusai pabėgėlius nemokamai veža tiesiai nuo Austrijos–Vengrijos sienos.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje

Pabėgėlių srautas čia nesustoja net naktį, todėl registracijos centro darbuotojai yra pasiruošę priimti žmones 24 valandas per parą.

Vos daugiau nei per savaitę laiko, kai dirba Graco registracijos centras, jame užsiregistruoti ir pernakvoti spėjo apie septynis tūkstančius pabėgėlių, tai reiškia, kad buvusio prekybos centro „Mamma Mia!“ viduje kasdien nakvoja apie tūkstantis pabėgėlių.

Labiausiai rūpi internetas

Tolumoje autobusas mirkteli šviesomis. Tai – vienintelis signalas, kurį gauna pabėgėlių priėmimo centre dirbantys žmonės, kad atvažiavo būrys vyrų, moterų ir vaikų, kuriais jiems reikės pasirūpinti. O pabėgėlių srautas čia nesustoja net naktį, todėl registracijos centro darbuotojai yra pasiruošę priimti žmones 24 valandas per parą.

„Žmonės, žmonės! Ramiai!“ – arabiškai šaukia organizacijos „Caritas“ vertėjas, kuris pats pirmas pasitinka kiekvieną autobusą. „Jūs esate Grace, tad sveiki pagaliau atvykę į Austriją.“

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Stefan Pollanetz pabėgėlių stovyklos Grace pamainos vadas
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Stefanas Pollanetzas, pabėgėlių stovyklos Grace pamainos vadas

Jiems iškart uždedamos ryškios spalvos apyrankės su eilės numeriu, pagal kurį jie galės gauti vietą autobuse, kuris pabėgėlius nuveža iki pat Vokietijos sienos, į Zalcburgą, arba – bent iki Graco traukinių stoties. Tačiau registracijos centro darbuotojai jiems nuolatos primena: jūs visi esate laisvi savo lėšomis keliauti tolyn, kada ir kaip panorėsite.

Kai pabėgėliai užsiregistruoja, jie gali iškart pavalgyti ir pernakvoti. Vis dėlto labiausiai jiems rūpi ne maistas ar nakvynė, o pasiruošti tolesnei kelionei. „Tik atvažiavę jie skuba pasikrauti telefonus ir prisijungti prie interneto“, – aiškino Stefanas.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje

Kelionė į Vakarų Europą atpigo dešimt kartų

Tačiau viena grupė pabėgėlių, atrodo, skuba labiau nei kiti: keli iš jų vos spėjo užsiregistruoti, o jau grįžta atgal prie autobuso. „Mes norime keliauti toliau!“ – reikalauja pabėgėlis. „Ir keliausite, bet jau vėlu, todėl naktį geriau praleiskite čia, o rytoj galėsite važiuoti toliau“, – juos įtikinėja vienas vertėjų.

Kai bėgau aš, kelionė iki Vakarų Europos pabėgėliams galėjo užtrukti iki metų ir kainavo apie 10 tūkstančių eurų, o dabar užtenka sumokėti tūkstantį eurų kontabandininkams ir po dviejų savaičių būsi Vokietijoje

Bet priversti pabėgėlius persigalvoti registracijos centro darbuotojams nepavyksta, nes jiems pasirodė, kad gyvenimo sąlygos Graco registracijos centre nėra pakankamai geros. Todėl jie sėda į taksi, kuris juos nuveš į artimiausią viešbutį.

Pabėgėlių poelgiu labiausiai nusivilia vertėjas Anifas. „Jie turėtų net nedrįsti skųstis“, – sako jis.

Anifas taip pat yra pabėgėlis iš Afganistano, tačiau jo kelionė prasidėjo daug anksčiau. Jau 8 mėnesiai, kai Anifas turi pabėgėlio statusą Austrijoje ir vokiškai šneka pakankamai gerai, kad galėtų vertėjauti tiek pabėgėliams, tiek registracijos centro darbuotojams.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Graco pabėgėlių stovykla Austrijoje

Anksčiau pabėgėlių kelias į Europą buvo toks brangus ir pavojingas, kad iš visos Anifo šeimos bėgti galėjo tik jis vienas. „Kai bėgau aš, kelionė iki Vakarų Europos pabėgėliams galėjo užtrukti iki metų ir kainavo apie 10 tūkstančių eurų, o dabar užtenka sumokėti tūkstantį eurų kontabandininkams ir po dviejų savaičių būsi Vokietijoje“, – aiškino Anifas.

Bet klausydamas Anifo istorijos Raudonojo Kryžiaus pamainos vadas tik atsidūsta: „Pabėgėliai turi teisę nakvoti registracijos centre ir naudotis mūsų pagalba arba apsistoti viešbutyje ir keliauti tolyn savo lėšomis“, – sako Stefanas.

LAUKITE TĘSINIO

#Paskuipabėgėlius – 15min.lt reportažų ciklas. Du mūsų žurnalistai Vidmantas Balkūnas ir Paulius Ramanauskas keliauja iš Turkijos–Sirijos pasienio iki Vokietijos. Keliu, kurį pastarosiomis dienomis bando įveikti dešimtys tūkstančių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi