Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 25 /12:00

Pekinas: savaitgalį Kinijoje laukiama Italijos premjerės

Į Kiniją penkių dienų vizito šeštadienį atvyks Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni), ketvirtadienį pranešė Pekinas.
G. Meloni / Pool / ZUMAPRESS.com
G. Meloni / Pool / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Kinija Italija

„Valstybės tarybos premjero Li Qiango (Li Čiango) kvietimu Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni liepos 27–31 dienomis su oficialiu vizitu lankysis Kinijoje“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Mao Ning pranešime.

Šis vizitas bus pirmasis G. Meloni vizitas į Kiniją nuo 2022 metų, kai ji pradėjo eiti pareigas.

Kelionės metu ji susitiks su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) ir premjeru Li Qiangu, sakė Mao Ning spaudos konferencijoje.

Ji teigė, kad jie „surengs su ja derybas (...), kad pasikeistų nuomonėmis apie dvišalius santykius ir bendro intereso klausimus“.

Mao Ning pridūrė, kad Pekinas „gilins praktinį bendradarbiavimą ir kultūrinius mainus“, taip pat „skatins nuolatinį ir ilgalaikį Kinijos ir Italijos bei Kinijos ir Europos santykių vystymąsi“.

G. Meloni administracija praėjusiais metais pasitraukė iš didžiulės Kinijos infrastruktūros iniciatyvos „Juosta ir kelias“ (BRI). Italija buvo vienintelė Didžiojo septyneto (G-7) šalis, prisijungusi prie šios iniciatyvos.

Prieš pradėdama eiti savo pareigas G. Meloni sakė, kad prisijungimas prie šios iniciatyvos, kuri yra pagrindinis prezidento Xi Jinpingo siekio didinti Kinijos įtaką užsienyje ramstis, buvo klaida.

Neįpareigojančiame Italijos ir Kinijos susitarimo memorandume buvo numatyti platūs pasižadėjimai bendradarbiauti logistikos, infrastruktūros, finansų ir aplinkosaugos sektoriuose.

Tačiau detalių buvo nedaug, o skaidrumo trūkumas pakurstė Italijos sąjungininkų nepasitikėjimą.

Nuo to laiko G. Meloni administracija siekė taisyti ryšius su Kinija, kuri yra svarbi prekybos partnerė.

Pernai Pekine lankėsi Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani (Antonijus Tajanis). Jis susitiko su Kinijos kolega Wang Yi (Vang I) ir teigė, kad bendradarbiavimas su Italija buvo našus.

Balandį A. Tajani pareiškė, kad Roma ketina stiprinti prekybą, nors ir pasitraukė iš BRI.

„Mūsų santykiai su Kinija yra pozityvūs, net ir jei esame konkurentai ir mūsų pozicijos tam tikrais klausimais skiriasi“, – sakė jis žurnalistams.

Anot jo, Italijos pasitraukimas iš šios infrastruktūros iniciatyvos „nebuvo priešiškas veiksmas Kinijos atžvilgiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito