Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Izraelio smūgį „Al Aksos kankinių“ ligoninei žuvo du žmonės, du žurnalistai sužeisti

Izraeliui sekmadienį smogus pabėgėlių stovyklai perpildytos Gazos Ruožo ligoninės kieme, žuvo du palestiniečiai ir dar 15 buvo sužeisti, įskaitant netoliese dirbusius žurnalistus.
- / AFP
- / AFP

Naujienų agentūros AP žurnalistas nufilmavo smūgį ir jo padarinius „Al Aksos kankinių“ ligoninėje Deir al Baloje, kur slepiasi tūkstančiai žmonių, pabėgusių iš savo namų kitose karo nuniokotos teritorijos vietose. Žmonės, įskaitant moteris ir vaikus, išsisklaidė ir šaukė.

Izraelio kariuomenė teigė, kad smogė palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ valdymo centrui, ir tvirtino, kad ligoninės veikla nenukentėjo.

Nuo prieš beveik šešis mėnesius prasidėjusio karo pradžios dešimtys tūkstančių žmonių ieškojo prieglobsčio Gazos Ruožo ligoninėse, manydami, kad jos yra palyginti saugios nuo oro antskrydžių. Izraelis kaltina „Hamas“ ir kitus kovotojus veikiant medicinos įstaigose ir šalia jų, o kariai surengė reidus į daugelį ligoninių.

Izraelio kariai jau beveik dvi savaites vykdo reidus į didžiausią Gazos Ruožo ligoninę „al Shifa“ ir teigia, kad medicinos komplekse ir jo apylinkėse vyko įnirtingi mūšiai su kovotojais. Kariuomenė teigia, kad nukovė daugybę kovotojų, įskaitant „Hamas“ aukšto rango vadus. Sekmadienį ji sakė, kad rado daug ten paslėptų ginklų.

Iš šios vietovės pabėgusios palestiniečių šeimos, įskaitant daugelį anksčiau per karą iškeldintų palestiniečių šeimų, teigia, kad po kelias dienas trukusių įnirtingų mūšių Izraelio kariai jiems įsakė vykti į pietus.

Iš dalies veikia mažiau nei trečdalis Gazos Ruožo ligoninių, o per Izraelio smūgius kasdien žūsta ir sužeidžiama daugybė žmonių. Gydytojai sako, kad dažnai yra priversti gydyti pacientus ant ligoninės grindų, nes visos lovos užimtos, ir operuoti be nuskausminamųjų ir kitų svarbiausių medicinos priemonių.

Sužeistieji, nukentėję per sekmadienio smūgį, taip pat turėjo gulėti ant „Al Aksos kankinių“ ligoninės grindų.

Neseniai ligoninėje apsilankiusi tarptautinė gydytojų grupė teigė, kad jiems siaubą sukėlė siaubingas karo poveikis palestiniečių vaikams.

Jungtinių Tautų agentūros vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) teigė, kad apie 9 tūkst. pacientų reikia skubiai evakuoti į užsienį ir suteikti jiems gyvybiškai svarbią pagalbą.

Karas prasidėjo po beprecedenčio „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavusio apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 32 782 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito