Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos prezidentas kitą savaitę dalyvaus NATO viršūnių susitikime

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) kitą savaitę vyks į Vašingtoną, kur dalyvaus NATO viršūnių susitikime, penktadienį pranešė jo administracija.
Pietų Korėjos Respublikos prezidentas Yoon Suk Yeolas su žmona Kim Keon Hee
Pietų Korėjos Respublikos prezidentas Yoon Suk Yeolas su žmona Kim Keon Hee / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Manoma, kad Vašingtone jis kalbės apie naujus pavojaus signalus dėl pastarojo meto Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinio bendradarbiavimo.

Prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Kim Tae-hyo (Kim Tehjo) sakė, kad NATO narės ir vadinamoji Ramiojo vandenyno ketveriukė – Pietų Korėja, Japonija, Australija ir Naujoji Zelandija – „patvirtins savo bendrą įsipareigojimą saugoti tarptautinę tvarką [...] iššūkių metu“, kylančių tiek Rytų, tiek Vakarų pusrutuliuose.

Tai bus trečias iš eilės Yoon Suk-yeolo dalyvavimas NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Jis viešėjo ir pernai Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime.

Prieš vizitą Vašingtone jis užsuks į JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietę Havajuose ir susipažins su padėtimi.

„Ypač atsižvelgiant į trečius metus vykstantį karą Ukrainoje, mes dar kartą patvirtinsime savo įsipareigojimą remti Ukrainos laisvę ir taikos atkūrimą“, – penktadienį žurnalistams sakė Kim Tae-hyo.

„Pasiųsime tvirtą žinią dėl Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinio bendradarbiavimo ir aptarsime būdus, kaip stiprinti NATO sąjungininkų ir Indijos bei Ramiojo vandenynų regiono partnerių bendradarbiavimą“, – kalbėjo jis.

Pietų Korėja vis labiau nerimauja dėl šiltėjančių Šiaurės Korėjos santykių su kaimynine Rusija.

Pchenjanas kaltinamas pažeidęs ginklų kontrolės priemones ir tiekiantis Rusijai ginklus, kurie panaudojami Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį Pchenjane susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) ir pasirašė abipusės gynybos susitarimą.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja pasmerkė naujausias Seulo, Tokijo ir Vašingtono bendras karines pratybas, pavadindama jas „azijietiška NATO versija“ ir įspėdama apie „pražūtingas pasekmes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito