Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Politico“: kol Ukrainos kariai Vokietijoje mokomi kariauti, juos stebi neatpažinti dronai

„Net giliai Vokietijos kaimo miškuose Ukrainos šauktiniai nėra saugūs nuo smalsių galimų priešo dronų objektyvų“, – rašo leidinio „Politico“ žurnalistai Joshua Posaneris ir Christina Gonzalez.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Slaptoje vietoje už Berlyno šimtai ukrainiečių karių dalyvauja mokymuose. Šešioms savaitės skirtos išmokti greitojo karo tranšėjose ir kovų mieste pagrindų. Jiems treniruojantis virš medžių viršūnių reguliariai prašvilpia neatpažinti bepiločiai orlaiviai.

„Vokietijos kariuomenė, kuriai kyla įtarimų, kas siunčia dronus, turi atsakymą: vietoje to, kad įsikištų, ukrainiečiams liepiama į mokymus įtraukti galimai priešiškus bepiločius orlaivius ir taip pasiruošti fronto linijoms Rytų Ukrainoje, kur jiems teks susidurti su juos bandančiais nužudyti Rusijos dronais“, – skelbia „Politico“.

„Darome prielaidą, kad bent kai kurie iš šių dronų bus vedini nedraugiškų ketinimų“, – leidiniui teigė pulkininkas leitenantas Rolandas Boeskeris.

Žurnalistai pažymėjo, kad, nors jų viešnagės dieną dronų buvo nematyti, Ukrainos kariai, lėkdami improvizuotų tranšėjų link, vis žvilgčiojo į viršų.

Tačiau ukrainiečiams dronai jokia naujiena.

Pigūs vienkartiniai bepiločiai orlaiviai yra vienas skiriamųjų brutalaus karo Ukrainoje bruožų. Ši masiškai naudojama technologija gali nešti kameras, kelis kilogramus sprogmenų ir net tiesiogiai transliuoti smūgius. Dronus naudoja abi konflikto pusės mūšio laukui stebėti, artilerijos ir raketų ugniai nukreipti, tankams, sunkvežimiams ir pavieniams kariams medžioti.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

„Tikro karo sąlygų Rytų Vokietijoje neįmanoma imituoti“, – „Politico“ sakė mokymuose dalyvaujantis 30-metis ukrainiečių būrio vadas, šaukiniu „Krug“ arba „Tankas“.

Naujokams liepiama nuolat stebėti dangų virš galvos.

„Tai turi būti tarsi kvėpavimas“, – pažymėjo vienas iš Bundesvero instruktorių.

Kova su dronais nėra lengva. Pulkininkas leitenantas pasiūlė tai palyginti su tankų šarvais, kuriems pramušti visada atsiras kokia nors amunicija.

„Techniškai neįmanoma užblokuoti visų dažnių, kuriais gali būti valdomi dronai, – pažymėjo R.Boeskeris. – Įdiegus geografinio aptvėrimo slopinimo technologiją, taip pat būtų išjungtos radijo stotys, naudojamos ryšiui palaikyti visoje treniruočių teritorijoje, o sudėtingi šnipai visada ras būdą patekti į tokią didelę teritoriją“.

Nors R.Boeskeris negali būti tikras, kad bepiločiai orlaiviai yra susiję su Rusija, tačiau kyla įtarimas, kad tai Maskvos pastangų destabilizuoti ir demoralizuoti Kyjivą remiančius Vakarų sąjungininkus dalis. Ypač, kai pastaruoju metu per Europą nuvilnijo sabotažo aktų ir kitų hibridinio karo veiksmų serija.

Tačiau, pasak „Politico“, jie susiduria ne tik su neatpažintais bepiločiais orlaiviais. Su mokymų instruktoriais taip pat susisiekė nepažįstami asmenys kaip įtariamų medaus spąstų operacijų dalis. Taip vadinama operatyvinė praktika, apimanti slaptos agentės (paprastai moters) pastangas seksualiniams ar romantiniams santykiams užmegzti, siekiant sukompromituoti taikinį.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Visą dieną miške bet kokiu oru vykstančios pratybos yra Europos Sąjungos karinės paramos Ukrainai misijos, įsteigtos 2022 m., kurios tikslas – iki šių metų pabaigos, pasitelkus instruktorius iš 24 šalių, apmokyti 60 000 Ukrainos karių, dalis.

Vokietijoje mokymuose dalyvaujančių ukrainiečių karių amžius – nuo jaunų ir vikrių iki keturiasdešimtmečių ir penkiasdešimtmečių vyrų. Kad ir kokio amžiaus jie būtų, instruktoriai juos išbando.

Šios buvusios Rytų Vokietijos kareivinės yra vienas iš dviejų pagrindinių naudojamų centrų. Antrasis yra Lenkijoje.

Grįžęs į patogų kareivinių poilsio kambarį, vokiečių pulkininkas Nielsas Janeke „Politico“ atviravo, kad tai nėra toks karas Europoje, kuriam jis tikėjosi ruoštis.

„Turiu prisipažinti, kad esu šiek tiek Šaltojo karo karys, – kalbėjo kariškis, atsakingas už aikštelės priežiūrą iš bazės kitoje Brandenburgo regiono vietoje. – Bet kad vėl dalyvausiu šiame konvenciniame kare, kariaujančiame Europoje – to nebūčiau įsivaizdavęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus