Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus pusei amžiaus po katastrofos prie Australijos rastas dingęs laivas

Praėjus 55 metams po tragiškos katastrofos, kurios metu nuskendo 21 žmogus, Australijoje rasta 71 metro ilgio krovininio laivo „MV Noongah“ nuolauža, skelbia BBC naujienų tarnyba.
Nuskendęs laivas „MV Noongah“ prie Australijos krantų
Nuskendęs laivas „MV Noongah“ prie Australijos krantų / Socialinių tinklų nuotrauka

Šis laivas 1969 m. gabeno plieną prie Naujojo Pietų Velso krantų, pateko į nuožmią audrą, išsiuntė nelaimės signalą ir dingo. Jam surasti buvo sutelktos visos įmanomos pajėgos – tai viena didžiausių kada nors Australijoje vykdytų paieškos jūroje misijų.

Australijos karališkojo karinio jūrų laivyno naikintuvai, minininkai, lėktuvai, sraigtasparniai ir daugybė kitų laivų pradėjo plataus masto paieškas, o gelbėtojai kruopščiai apžiūrėjo krantus ieškodami išgyvenusiųjų pėdsakų.

Pasak vietos žiniasklaidos, per 12 valandų jūroje gelbetojams pavyko rasti du vyrus dviejuose atskiruose gelbėjimosi plaustuose ir dar tris, kurie laikėsi įsikibę į medinę lentą.

Likusios įgulos ir paties laivo likimas nuo to laiko buvo paslaptis.

Trečiadienį pranešta, kad Australijos mokslo agentūra, naudodama didelės skiriamosios gebos jūros dugno žemėlapius ir vaizdo medžiagą, patvirtino laivo nuolaužų buvimo vietą.

„Wikipedia“/Laivas „MV Noongah“
„Wikipedia“/Laivas „MV Noongah“



Anot BBC, vietos gyventojai pirmą kartą laivo nuolaužą pastebėjo prieš daugelį metų – giliuose vandenyse prie Pietvakarių Rokso pakrantės, maždaug už 460 km į šiaurę nuo Sidnėjaus – ir pranešė jo koordinates valdžios institucijoms.

Ilgą laiką turėta įtarimų, kad tai gali būti laivas „MV Noongah“, tačiau nebuvo technologijos ar būtinų nardymo žinių, reikalingų laivui identifikuoti.

Tačiau praėjusį mėnesį tolesniam tyrimui buvo išsiųstas Sandraugos mokslinių ir pramoninių tyrimų organizacijai (CSIRO) priklausantis aukštųjų technologijų laivas.

Nurodoma, kad komanda rado iš esmės nepažeistą ir vertikaliai ant jūros dugno, 170 m gylyje po paviršiumi, stovintį nuskendusį laivą.

Tyrėjai įvardijo, kad visi pagrindiniai laivo matmenys atitiko „MV Noongah“ matmenis.

Sidnėjaus projektas, kuris užsiima dingusių laivų paieška ir dokumentavimu, planuoja nardymo misiją, kad galėtų surinkti papildomų vaizdų iš vietos ir, jų pagalba, suprasti, kodėl laivas nuskendo.

„Ši tragedija labai įsiminė daugeliui bendruomenės narių, – BBC teigė CSIRO atstovas Mattas Kimberis. – Tikimės, kad žinojimas, kur ilsisi laivas, padės visiems šiek tiek su tuo susitaikyti“.

Išgyvenę įgulos nariai vienam Australijos transliuotojui prasitarė, kad šis atradimas jiems yra palengvėjimas.

„Visą laiką apie tai galvojau“, – pareiškė kapitono Leo Botsmano našlė Pamela Hendy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito