Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestas prieš COVID pažymėjimą: kodėl moterį tramdė būrys policininkų?

Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Prancūzijos riaušių policijos pareigūnai brutaliai sulaiko dvi moteris. Įrašą lydi komentaras, esą taip pasielgta, nes viena iš jų neturėjo vadinamojo COVID-19 paso, kuriame dažniausiai pateikiama informacija apie skiepą nuo šios ligos. Tačiau oficialaus patvirtinimo, kad įvykių eiga tikrai buvo tokia, nebuvo. Gali būti, kad moteris sulaukė policininkų dėmesio dėl dalyvavimo proteste prekybos centre.
Protestuotojai prieš sveikatos pasą Paryžiuje
Protestuotojai prieš sveikatos pasą Paryžiuje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Policininkai sureagavo grubiai

1 min. 15 sek. trukmės įraše užfiksuotas incidentas, panašu, vyksta požeminėje metro stotyje. Nuo pirmų sekundžių rodoma, kaip grupė pareigūnų iš kelių pusių pasileidžia bėgti viena kryptimi. Pasiekę tikslą, jie apsupa dvi moteris.

Iš matomo vaizdo susidaro įspūdis, kad pareigūnus domina tik viena iš jų, kita ją bando apginti, bet policininkai pradeda guminėmis lazdomis daužyti abi, pastarajai net suduoda skydu per veidą. Bent viena iš mušančiųjų pati yra moteris – tai galima suprasti iš žemesnio ūgio, kūno sudėjimo ir iš po šalmo išlindusių ilgesnių šviesių plaukų.

Pareigūnų dėmesio sulaukusi praeivė pasodinama ir iškart gana brutaliai paguldoma ant žemės. Ji bando priešintis spyriais, antausiu vienam pareigūnui. Kitame kadre ji stovi, bet vėl pasodinama ant žemės.

„Prancūzijoje moterį be QR paso muša mentai 2021.09.05“, – toks komentaras palydėjo vienoje paskyroje „YouTube“ praėjusią savaitę paskelbtą įrašą.

Greta buvo pridėta pora ugnies ir garsiakalbių ikonų bei grotažymės #covidfasizmas bei #fasizmas2021.

Šiuo įrašu pastarąsias porą savaičių aktyviai dalijamasi ir kituose socialiniuose tinkluose – „Twitter“, „Facebook“.

Sudomino užsienio žiniasklaidą

„Po perkūnėliais, mentai neturi jokio kito darbo? – sarkastiškai įrašą pakomentavo vienas vyras. – Lyg scena iš baisaus futuristinio distopinio filmo.“

Viena pirmųjų įrašu pasidalinusi „Twitter“ vartotojų paaiškino, esą jame užfiksuota, kaip „Paryžiaus policija muša moterį, bandžiusią patekti į prekybos centrą be skiepų paso“.

Ji priminė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nustatė, esą „eiti apsipirkti be skiepų paso neteisėta, todėl protestuotojai įžengė į prekybos centrą skanduodami „liberté“ (pranc. „laisvė“)“. Ir galiausiai paaiškino, kad policininkai, kurie bandė sulaikyti nepasiskiepijusius žmones, buvo priversti atsitraukti.

Šis įvykis sulaukė ir nemažai žiniasklaidos dėmesio, tiesa, apie jį rašė daugiausia menkai žinomi užsienio tinklalapiai. „Paryžiaus policija sumušė ir sulaikė dvi moteris, kurios bandė patekti į prekybos centrą be skiepų paso“, – pranešė Indijos puslapis getindianews.com.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Moteriai sulaikyti buvo pasiųsta grupė riaušių policininkų
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Moteriai sulaikyti buvo pasiųsta grupė riaušių policininkų

Rusijos rt.com paskelbė, kad „Prancūzijos riaušių policija brutaliai sulaikė 2 moteris… bet atsitraukė, Paryžiaus prekybos centre susidūrusi su didžiule protestuotojų minia“.

Jungtinės Karalystės express.co.uk žinutės pavadinime apie moteris net nekalbama: „Paryžiuje policija nufilmuota smurtiniame susidūrime su pirkėjais, atsisakančiais COVID-19 vakcinos.“

Oficialaus patvirtinimo nėra

Bet nė viename iš šių straipsnių nėra oficialių šaltinių patvirtintos informacijos, dėl ko iš tiesų minėtos moterys užkliuvo policijai, juo labiau – kad jos buvo sulaikytos, nes neturėjo COVID-19 pažymėjimų.

Tiesa yra tai, kad Prancūzijoje jau ne vieną mėnesį vyksta protestai prieš prezidento E.Macrono inicijuotą sprendimą gerokai apriboti nuo šios ligos nepasiskiepijusių žmonių galimybes.

Kaip žinoma, Prancūzijoje buvo priimtas įstatymas, kuriuo buvo įvestas privalomas skiepijimasis kai kurių profesijų atstovams. O sveikatos arba sanitarinis pasas nuo liepos pabaigos smarkiai apribojo socialinį gyvenimą neskiepytiems žmonėms.

Nors šis pažymėjimas buvo įvertintas prieštaringai, poveikio turėjo: gyventojų vakcinacija gerokai paspartėjo. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenys rodo, kad iki šiol bent kartą pasiskiepijo beveik 94 proc., du kartus – beveik 81 proc. suaugusių gyventojų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vakcinacija nuo koronaviruso Paryžiuje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Vakcinacija nuo koronaviruso Paryžiuje

Šis sprendimas privertė į gatves išeiti tūkstančius šalies gyventojų. Protestai nuo liepos vidurio vyksta kiekvieną savaitgalį. Vieno iš tokių protestų epizodų užfiksuotas minėtame vaizdo įraše. Tą pačią dieną visoje Prancūzijoje vyko apie 200 didesnių ar mažesnių protesto akcijų, jose dalyvavo maždaug 140 tūkst. žmonių.

Pirmą rugsėjo šeštadienį šimtai prancūzų, protestuojančių prieš skiepus nuo koronaviruso, įsiveržė į centrinėje Paryžiaus dalyje esantį prekybos centrą „Forum des Halles“. Grupė žmonių prekybos centro, kurio dalis yra po žeme ir sujungta su metro stotimi „Chatelet–Les Halles“, viduje skandavo „Laisvė!“.

Formaliai žiūrint, jie taisyklių dėl lankymosi parduotuvėse nepažeidė, mat „Forum des Halles“ yra vienas iš nedaugelio prekybos centrų, kurie nereikalauja COVID-19 pažymėjimo.

Bet viduje minia tapo nevaldoma, neklausė personalo nurodymų, tad tvarkai atkurti buvo pakviesti BRAV-M (Motorizuotų brigadų smurto veiksmams numalšinti) pareigūnai. Tiesioginių jų ir protestuotojų susirėmimų buvo išvengta, bet pastaruosius bandantys numalšinti pareigūnai patyrė tokį spaudimą, kad turėjo atsitraukti. Minia galiausiai taikiai išsiskirstė.

Policija pranešė, kad per protestą dėl smurto veiksmų ir pareigūnų įžeidinėjimo buvo sulaikyti trys žmonės.

Kuo BRAV-M komandai užkliuvo įraše matoma moteris, iš nufilmuoto vaizdo neaišku, nebuvo ir jokio oficialaus pareiškimo apie šį incidentą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pareigūnų veiksmai lyginami su fašizmu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pareigūnų veiksmai lyginami su fašizmu

Teiginiais, esą moteris sulaikyta vien dėl to, kad neturėjo COVID-19 pažymėjimo, suabejoti verčia kai kurios aplinkybės. Pavyzdžiui, aplink matyti kaukių nedėvinčių žmonių, tačiau nė vienas pareigūnas jų nesustabdo ir nepaprašo patvirtinimo, kad, pavyzdžiui, yra pasiskiepiję.

Be to, nenorintiems skiepytis žmonės durys į prekybos centrus, kiną, teatrą ir panašias vietas, taip pat – ilgesnius atstumus važiuojančius traukinius Prancūzijoje nėra užtrenktos, tereikia testuotis ir gauti patvirtinimą, kad neserga COVID-19.

Gali būti, kad moteris nusižengė įstatymams dalyvaudama protesto akcijoje prekybos centro viduje – privačioje patalpoje, kuri skirta apsipirkimui, o ne demonstracijoms, ir atsisakydama vykdyti tam tikrus nurodymus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius