Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Reuters“: Prancūzija netrukus gali paskelbti apie karinių instruktorių siuntimą į Ukrainą

Anot trijų diplomatinių šaltinių, kalbėjusių su naujienų agentūra „Reuters“, Paryžius netrukus gali išsiųsti karinius instruktorius į Ukrainą. Manoma, kad apie sprendimą bus paskelbta kitą savaitę per Ukrainos prezidento vizitą.
Prancūzijos kariai
Prancūzijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Agentūros pašnekovai teigė, kad Prancūzija tikisi suburti ir vadovauti šalių koalicijai, galinčiai teikti tokią pagalbą Kyjivui, nors kai kurios Europos Sąjungos narės baiminasi, kad tai gali padidinti tiesioginio konflikto su Rusija tikimybę.

Teigiama, kad Prancūzija iš pradžių išsiųs ribotą personalo skaičių, kad įvertintų misijos sąlygas, o paskui nurodys išvykti keliems šimtams instruktorių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos kariai

Diplomatai prasitarė, kad mokymai būtų skirti išminavimui, įrangos eksploatavimo palaikymui ir techninei karo lėktuvų ekspertizei, kuriuos suteiktų Vakarai. Paryžius esą taip pat finansuotų, apginkluotų ir apmokytų Ukrainos motorizuotąją brigadą.

„Susitarimai yra labai pažengę į priekį ir jau kitą savaitę galėtume ko nors tikėtis“, – pažymėjo vienas iš pašnekovų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Prancūzijoje lankysis birželio 6 d., minint 80-ąsias „D dienos“ metines, kai Antrojo pasaulinio karo metais sąjungininkų kariai išsilaipino Normandijoje, kad išstumtų nacistinės Vokietijos pajėgas.

Kitą dieną Paryžiuje bus surengtos Ukrainos prezidento derybos su Prancūzijos vadovu Emmanueliu Macronu.

Ukrainos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis jau pirmadienį sakė, kad pasirašė dokumentus, leidžiančius prancūzų kariniams instruktoriams atvykti į Ukrainos mokymo centrus.

Savo ruožtu Rusijos autoritarinis prezidentas Vladimiras Putinas į tokias naujienas sureagavo kaip į tiesioginį žingsnį pasaulinio konflikto link.

Pasak diplomatų, nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. vasarį Prancūzija yra parengusi apie 10 tūkst. Ukrainos karių, tačiau tai darė Europos Sąjungos pagalbos rėmuose. Naujoji misija nebūtų globojama nei ES, nei NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus