Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už tariamo O.Zelenskos prabangaus pirkinio kyšo rusų ausys

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios Ukrainos pirmoji ponia nuolat atsiduria propagandininkų taikinyje. Ji ne kartą kaltinta išleidusi dideles sumas prabangos prekėms, taip esą „taškoma“ Ukrainai skirta partnerių parama. Šįkart imta kalbėti, kad O.Zelenska užsakė automobilį „Bugatti“, kurio vertė beveik 4,5 mln. eurų.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / Vida Press nuotr.

„Naująjį savininką automobilis pasieks 2026 metų pradžioje (prancūzų portalo „Veritecachee“ duomenimis)“, – tvirtinama „Facebook“ tinkle paskelbtoje žinutėje.

Panaši melagiena, tik su neva pirkinį patvirtinančia sąskaita-faktūra, platinama ir socialiniame tinkle X (buv. „Twitter“).

Ekrano nuotr. /Sąskaita faktūra, kurią neva gavo O.Zelenska, pirkdama prabangų automobilį
Ekrano nuotr. /Sąskaita faktūra, kurią neva gavo O.Zelenska, pirkdama prabangų automobilį

Beje, sąskaita yra padirbta, ji sukurta nesilaikant Prancūzijos įstatymų, reglamentuojančių, kaip turi atrodyti ir kokie specifiniai pirkėjo bei pardavėjo duomenys turėtų būti į ją įtraukti.

Tariama sąskaita išrašyta ne prancūzų, o anglų kalba. Be to, nurodytas neteisingas „Bugatti“ atstovybės adresas.

Pranešimuose dar nurodoma, kad informacijos šaltinis yra Prancūzijos portalas „Veritecachee“, o įvykusį sandorį esą patvirtino vieno iš „Bugatti“ salono Paryžiuje darbuotojo žodžiai.

Automobilių prekybos salonas, kuriame O.Zelenska tariamai įsigijo automobilį, išplatino viešą komentarą šiuo klausimu.

„Instagram“ išplatintame pareiškime akcentuojama, kad tiek informacija apie sandorį, tiek sąskaita faktūra yra melas.

Bugatti
Bugatti

Styro rusiškos ausys

Pirminiu žinutės šaltiniu tapusi prancūzų interneto svetainė veritecachee.fr tik iš pirmo žvilgsnio primena naujienų portalą.

Atidžiau patyrinėjus išaiškėja, kad tai svetainė, skirta platinti rusų propagandai ir buvo naudojama prieš rinkimus Prancūzijoje informacinėms atakoms rengti.

Naujieną apie tariamą O.Zelenskos pirkinį, be kita ko, paskelbė daugybė prokremliškų ir melagingą informaciją platinančių portalų.

2024 m. kovo pradžioje kibernetinio saugumo bendrovės „Recorder Future“ analitikai aptiko melagienų platinimo tinklą „CopyCop“.

Jis veikia JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje ir, naudodamas dirbtinį intelektą, plagijuoja ir keičia kitų naujienų portalų tekstus.

Tikslas – pritaikyti naujienas taip, kad jos palaikytų Rusijos požiūrį į tokius klausimus kaip karas Ukrainoje ar Izraelio ir „Hamas“ karas.

Tarp nukentėjusių žiniasklaidos organizacijų yra „Al-Jazeera“, „Fox News“, BBC, „La Croix“ ir „TV5 Monde“.

Kaip teigiama „Recorded Future“ ataskaitoje, kartais realiai veikiantys portalai klastojami ir talpinami alternatyviuose domenuose, pavyzdžiui, bbc-uk[.]news, o kitais atvejais istorijos skelbiamos fiktyviuose naujienų tinklalapiuose, pavyzdžiui, „London Crier“ ir „GB Geopolitics“.

Viena tokių svetainių yra veritecachee.fr . Ji buvo užregistruota 2024 m. birželio 22 d., prieš pat pirmąjį Prancūzijos rinkimų turą.

Be to, faktų tikrintojai bei Informacinio atsparumo centro (angl. the Center for Information Resilience) tyrėjai Davidas Puente ir Kylas Glenas, pastebėjo, kad svetainėje buvo paliktos instrukcijos dirbtiniam intelektui (DI), kaip rašyti tekstą.

Olena Zelenska / Soc.tinklų nuotr.
Olena Zelenska / Soc.tinklų nuotr.

15min verdiktas: melas. O.Zelenska neįsigijo prabangaus „Bugatti“ automobilio.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito