Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusų prokurorai reikalauja prancūzui NVO darbuotojui skirti kardomąjį kalinimą

Rusijos prokurorai penktadienį paprašė, kad vienos nevyriausybinės organizacijos (NVO) darbuotojui prancūzui, sulaikytam dėl „užsienio agentų“ įstatymo pažeidimo, būtų skirtas kardomasis kalinimas, pranešė jo advokatas naujienų agentūrai AFP.
Laurentas Vinatier
Laurentas Vinatier / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos pilietis Laurentas Vinatier, dirbantis Šveicarijoje įsikūrusioje ne pelno siekiančioje konfliktų mediacijos organizacijoje, ketvirtadienį buvo sulaikytas Maskvoje ir jam gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Jis buvo apkaltintas pažeidęs Rusijos „užsienio agentų“ įstatymą, tačiau pareiškime tyrėjai jį apkaltino rinkus karinę informaciją, kurią užsienio valstybės galėtų panaudoti prieš Rusiją.

„Tyrimų komitetas dabar teikia paraišką teismo administracijai“, prašydamas, kad L.Vinatier būtų laikomas kalėjime, kol vyks teismo procesas, AFP telefonu sakė jo advokatas Aleksejus Sinicinas.

Tyrimų komiteto Maskvos skyrius pranešė, kad penktadienį įvyks teismo posėdis, kuriame teisėjas priims sprendimą dėl L.Vinatier kardomosios priemonės.

Rusijos valstybinė žiniasklaida citavo A.Siniciną, teigusį, kad prieštaraus, jog L.Vinatier būtų paskirtas kardomasis kalinimas.

A.Sinicinas nurodė, kad jo klientas turi „nuolatinę gyvenamąją vietą“ Maskvoje, todėl pavojaus, kad jis gali bandyti pabėgti iš šalies nėra, pranešė agentūra „RIA Novosti“.

L.Vinatier yra Ženevoje įsikūrusio Humanitarinio dialogo centro (HD) patarėjas.

„Siekiame išsiaiškinti daugiau aplinkybių ir užtikrinti, kad Laurent'as būtų paleistas“, – sakoma ketvirtadienį organizacijos atsiųstame pareiškime.

„Atidžiai stebėsime“

Prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį teigė žinąs apie L.Vinatier sulaikymą ir pridūrė, kad jis neturi jokių ryšių su Prancūzijos vyriausybe.

„Tai vienas iš mūsų piliečių, dirbantis Šveicarijos NVO [...], tai jokiu būdu nėra asmuo, dirbantis Prancūzijai“, – ketvirtadienio vakarą duodamas interviu Prancūzijos televizijai sakė E.Macronas.

„Mes tai atidžiai stebėsime ir jam bus suteikta visa konsulinė apsauga“, – pareiškė jis.

Rusija jau anksčiau yra pasitelkusi „užsienio agentų“ įstatymą kaip pretekstą sulaikyti asmenis prieš pateikdama rimtesnius kaltinimus.

Tačiau šis įstatymas paprastai taikomas ne užsieniečiams, o Rusijos piliečiams ir vietiniams Kremliaus kritikams, pavyzdžiui, aktyvistams ar nepriklausomiems žurnalistams.

JAV ir Rusijos pilietybes turinti Alsu Kurmasheva, dirbanti amerikiečių finansuojamame „Laisvosios Europos radijuje/Laisvės radijuje“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), pernai buvo sulaikyta, kai buvo apkaltinta tuo, kad neužsiregistravo kaip „užsienio agentė“. Po to jai pateikti rimtesni kaltinimai dėl „melagingos“ informacijos apie kariuomenę skleidimu.

Pastaraisiais metais Rusijos pareigūnams sulaikius kelis Vakarų šalių piliečius, kritikai kaltina Maskvą tuo, kad ji šiais žmonėmis naudojasi siekdama susigrąžinti užsienyje kalinamus rusus.

JAV leidinio „The Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichas pernai buvo sulaikytas dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas kalinamas jau daugiau kaip penkerius metus dėl tų pačių kaltinimų.

Abu jie kaltinimus neigia, o Baltieji rūmai yra sakę, kad Rusija amerikiečius sulaikė neteisėtai.

2022 metų gruodį Rusija paleido JAV krepšinio superžvaigždę Brittney Griner, kuri buvo suimta dėl turėto kanapių aliejaus, mainais į JAV dėl ginklų kontrabandos kalinto Viktoro Buto paleidimą.

L.Vinatier sulaikytas praėjus kelioms dienoms po to, kai Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūra DGSI sulaikė 26-erių Ukrainos ir Rusijos pilietį, įtariamą planavus smurto aktą ir susižeidusį per sprogimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus