Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos pabėgėlių krizė: kurios šalys juos priima, o kurios atstumia?

Sirijos pabėgėlių krizė padalino pasaulį – tuo metu, kai vienos šalys skelbia sutinkančios priimti nuo karo baisumų bėgančius žmones, kitos atsisako tai daryti. Apie 4,1 mln. sirų pabėgo iš pilietinio karo draskomos tėvynės ir dabar ieško prieglobsčio kitose valstybėse. CNN pateikia skaičius, kur šie pabėgėliai yra dabar ir kokios šalys gali tapti jų naujaisiais namais.
Pabėgėliai iš Sirijos
Pabėgėliai iš Sirijos / „Scanpix“/AP nuotr.

Kurios valstybės priėmė Sirijos pabėgėlius?

Turkija: 1,9 milijono

Turkijoje dabar glaudžiasi beveik pusė Sirijos pabėgėlių, ir akivaizdu, kad čia jų yra daugiau, nei Turkija galėtų tinkamai pasirūpinti.  

Tai, kad būtent Turkija tapo pirmąja Sirijos pabėgėlių stotele, nesunkiai paaiškinama geografiškai: ji yra Sirijos kaimynė. 

Jungtinės Tautos skelbia, kad daugybė žmonių, esančių čia, yra vaikai ir paaugliai: daugiau kaip pusė pabėgėlių yra jaunesni nei 17 metų amžiaus. 

Libanas: 1,1 milijono

Sirijos pabėgėlių čia yra tiek daug, kad jie smarkiai padidino visos šalies populiaciją: šalies gyventojų skaičius išaugo 25 proc. 

Jungtinės Tautos skelbia, kad Libanas tapo šalimi, kurioje yra didžiausia pabėgėlių vienam žmogui koncentracija. 

Kaip ir Turkija, Libanas ribojasi su Sirija. 

Ekspertai perspėja, kad tokiai nedideliai šaliai kaip Libanas, kamuojamai vidinių problemų, pabėgėlių antplūdžio įtaka yra milžiniška. 

Jordanija: 629 000

Jungtinės Tautos skelbia, kad Jordanija tapo prieglobsčiu pabėgėliams iš Sirijos, Irako, Somalio, Sudano, tačiau visgi sirai sudaro didžiąją daugumą. 

Jordanija turi ilgą pabėgėlių priėmimo istoriją. Beveik pusė iš 7 mln. šios šalies gyventojų yra palestiniečių kilmės. 

Apie 20 proc. Sirijos pabėgėlių gyvena įrengtose stovyklose. 

Irakas: 249 000

Kaip ir Sirijoje, Irake aktyviai veikia „Islamo valstybės“ džihadistai. Todėl pabėgėlių į šią šalį saugumas yra labai sąlyginis. 

Nenuostabu, kad daugelis Sirijos pabėgėlių apsistojo šiaurinėse Irako teritorijose, kurios yra arčiausiai sienos ir kur gyvena daugiausia kurdų. 

Beje, nuo 2003 iki 2011 metų irakiečiai bėgo į Siriją nuo neramumų gimtinėje, o dabar ši emigracijos kryptis kardinaliai pasikeitė. 

Egiptas: 132 000

Pabrėžiama, kad niekas iš pabėgėlių Egipte, skirtingai nei kitose sirus priimančiose šalyse, negyvena stovyklose. Egipto milijardierius, vienas turtingiausių regiono žmonių, Naguibas Sawiris pasiūlė nupirkti salą Sirijos ir kitų karo draskomų šalių pabėgėliams. Salą jis siūlosi nupirkti iš Italijos ar Graikijos. 

Kurios šalys sulaukia pabėgėlių prieglobsčio prašymų?

Vokietija: 98 700

Vokietija, kuri yra pagrindinė pabėgėlių kryptis, turėtų sulaukti apie 98 700 pabėgėlių iš Sirijos prieglobsčio prašymų. 

Manoma, kad šiemet Vokietija iš viso sulauks 800 000 pabėgėlių prašymų, šios šalies atstovai sako, kad kelis metus jie kasmet gali priimti po 500 000 pabėgėlių. 

Švedija: 64 700

Švedija, kaip ir Vokietija, demonstruoja esanti pasiryžusi priimti pabėgėlius. Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel šią savaitę spaudos konferencijos metu ragino Europą priimti sprendimus, padėsiančius spręsti pabėgėlių krizę. 

Dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Švedija priėmė 84 000 pabėgėlių iš Balkanų. 

Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom teigė: „Mes manome, kad kiekvienas žmogus turi teisę ieškoti prieglobsčio. Tai taip pat yra išbandymas Europos solidarumui. Manau, svarbu parodyti, kad esame bendruomenė, kuri remiasi bendrais demokratijos ir žmogaus teisių gynimo principais“. 

Prancūzija: 6 700

Kol kas Prancūzija sulaukia palyginus nedaug pabėgėlių prieglobsčio prašymų. 

Tačiau jų tikrai padaugės, Prancūzijos prezidentui Francois Hollande'ui paskelbus, kad šalis pasiryžusi per dvejus metus priimti 24 000 pabėgėlių. 

Didžioji Britanija: 7 000

Kaip ir Prancūzija, Didžioji Britanija artimu metu turėtų sulaukti žymiai daugiau pabėgėlių prieglobsčio prašymų. Šalis paskelbė, kad per artimiausius penkerius metus priims 20 000 Sirijos pabėgėlių. Tačiau Davidas Cameronas paskelbė, kad jie pirmenybę teiks pabėgėliams, šiuo metu esantiems stovyklose prie Sirijos sienų, o ne tiems, kurie jau pasiekė Europą. 

Danija: 11 300

Nors ir sulaukė palyginus nedaug pabėgėlių prieglobsčio prašymų, ši šalis demonstruoja neigiamą nuostatą jų daugėjimo atžvilgiu. Ji keturiuose Libano laikraščiuose publikavo skelbimus arabų kalba, kurie turėtų atbaidyti potencialius prieglobsčio prašytojus šioje šalyje. 

Vengrija: 18 800

Vengrija yra tapusi tarpine stotele daugybei pabėgėlių, kurie mieliau norėtų tęsti kelionę į kitas šalis – Vokietiją, Švediją, Austriją. 

Vengrijoje jie susiduria su prastomis gyvenimo sąlygomis ir šalies dešiniųjų vyriausybės neigiama nuostata jų atžvilgiu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas