Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Skurstančio Kaliningrado gyventojus Kremliaus rodomi raumenys ir baugina, ir juokina

Kai Rusija spalį surengė pilietinės gynybos pratybas, kuriose 40 mln. žmonių mokėsi slėptis branduolinio karo atveju, valstybinė žiniasklaida iškart pradėjo kalbėti apie tėvynei gresiantį pavojų ir laukiantį karą. Ir nors Vakaruose tokie gąsdinimai sukėlė nemažai nerimo, paprasti rusai – bent jau Kaliningrade – pernelyg nesijaudina, rašo AP.
Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę
Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę / „Scanpix“/AP nuotr.

Taip, net Kaliningrado srityje – iš esmės didele karine baze paverstoje Rusijos teritorijoje tarp NATO narių Lenkijos ir Lietuvos – žmonės politikus Maskvoje vertina kaip plunksnas šiaušiančius povus.

Nors Baltijskas yra regione vis aktyviau veikiančio Rusijos Baltijos laivyno namai, o čia spalio pabaigoje atplaukė dvi sparnuotosiomis raketomis apginkluotos korvetės, uostas mieguistas visą parą. Šalia kariškių žiovaudami vaikšto žvejai.

„Man visa tai juokinga, nes niekas čia nesiruošia nieko pulti, – žurnalistei pareiškė gulbes su 16 mėnesių sūneliu ant rankų maitinusi Olga Žiukina. – Manau, kad mūsų prezidentas protingas ir tokio įsakymo neduos.“

Įspėjo ieškotis slėptuvių

Geopolitine prasme situacija išties įtempta. Per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje liepą buvo nuspręsta atsiųsti karių į Lenkiją ir Baltijos šalis, o Jungtinės Karalystės saugumo tarnybos MI5 vadovas šią savaitę interviu „The Guardian“ pareiškė, kad Rusija kelia vis didesnę grėsmę Vakarams.

„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę
„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę

„Rusija naudoja daug priemonių – propagandą, šnipinėjimą, ardomąją veiklą, kibernetines atakas, kad projektuotų savo agresyvią užsienio politiką. MI5 užduotis – užkirsti tam kelią“, – teigė Andrew Parkeris.

Rusija „smaginasi“ ir gynybos srityje. Šiemet šalies Baltijos laivynas dalyvavo daugybėje pratybų – rengtasi karių išsilaipinimams sausumoje, narų sulaikymams.

Spalį į Kaliningrado sritį buvo pasiųstos branduolinį užtaisą nešti galinčios raketos „Iskander“.

Spalį į Kaliningrado sritį buvo pasiųstos branduolinį užtaisą nešti galinčios raketos „Iskander“. Šios raketos gali pasiekti Baltijos šalis, didžiąją Lenkijos dalį ir Švedijos pietus.

Agresyvesnė ir propagandinė retorika – valstybinės televizijos NATO pratybas vadina Vakarų agresijos išraiškomis, o Maskvos valdžia išdidžiai skelbia, kad miesto slėptuvės gali priimti visus 12 mln. maskviečių.

„Rasti slėptuvę ir taip išsigelbėti turėsite vos kelias minutes. Jei tiksliau, septynias minutes – tiek iki Maskvos skrietų priešo raketa“, – neseniai baugino NTV reporteris.

Nesibaiminti sunku

Visa tai negali neatsiliepti Kaliningrado žmonių nuotaikoms – kaip ir čia vis dažnėjančios karinės pratybos.

„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę
„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę

Antai 36 metų verslo konsultantas Olegas Skvorcovas ankstyvą rudenį šventė savo žmonos gimtadienį už sienos, Lietuvoje, ir mėgavosi saulėta diena.

Kaip spalį nustatė nepriklausomas Jurijaus Levados tyrimų centras, 27 proc. šalies gyventojų būtų linkę išvengti naujos konfrontacijos su Vakarais.

„Bet tada staiga išgirdome bumbtelėjimą ir pamatėme, kaip į Kaliningrado pusę skrieja raketa. Paaiškėjo, kad mūsų vyrukai rengė pratybas, o lietuviai sumanė pasekti jų pavyzdžiu. Buvo baisu“, – pasakojo rusas.

Savo ruožtu nepriklausomo naujienų portalo NewKaliningrad.Ru redaktorius Aleksejus Milovanovas Rusijos karinės galios demonstravimą vadina „dantų šiepimu“. Tačiau jis supranta, kodėl lenkai ir lietuviai gali nuogąstauti.

„Jei šautuvą laikai namuose, žinai, kad jį turi ir kad galėsi jį panaudoti, jei kažkas nutiks, – svarstė A.Milovanovas. – Bet jei kiekvieną dieną išeini į kiemą ir visiems rodai tą šautuvą, žinoma, žmonės pradės į tave šnairuoti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Milovanovas
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Milovanovas

Rusai ir patys nenori naujo Šaltojo karo. Kaip spalį nustatė nepriklausomas Jurijaus Levados tyrimų centras, 27 proc. šalies gyventojų būtų linkę išvengti naujos konfrontacijos su Vakarais.

„Aišku, kad esu susirūpinusi, – sutiko prie Baltijsko gyvenanti 43 metų virėja Natalija Bezprozvanaja. – Jei atvirai, esu net išsigandusi, nes apie karą kalbama per televiziją.“

Kraštas ėmė skursti

Tiesa, daugelis Kaliningrado srities gyventojų stengiasi nekreipti dėmesio į tai, ką rodo rusiškos žinios.

Jurijus Velikockis: „Nėra tokio jausmo, kad mes ruoštumėmės karui. Tai, kas vyksta dabar, nėra ruošimasis konfliktui. Tai tik nervų karas.“

„Nieko aš nejaučiu. Tai tik televizija, – teigė į pensiją jau išėjęs kariškis Jurijus Velikockis. – Nėra tokio jausmo, kad mes ruoštumėmės karui. Tai, kas vyksta dabar, nėra ruošimasis konfliktui. Tai tik nervų karas.“

Be to, kaliningradiečiai galvoti apie karą tiesiog neturi laiko – jie kasdien mąsto apie tai, kaip išgyventi. Šiai Rusijos sričiai itin skaudžiai smogė Vakarų sankcijos, kadangi Kaliningradas anksčiau plėtojo vaisingus verslo santykius su lietuviais ir lenkais.

Palmininkų pakrantės miestelio meras Aleksejus Zalivackis netgi turėjo rasti originalią išeitį – nenorėdamas didinti mokesčių ar kirsti per biudžetą, jis įsigudrino parduoti miesto tarybos rūmus.

„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę
„Scanpix“/AP nuotr./Kaliningrado srityje daugelis žmonių netiki, kad bus karas, bet vis tiek yra įsibaiminę

„Nenoriu skurdinti žmonių, – „Facebook“ paskelbė meras. – Aš nejuokauju. Tai gražus pastatas miestelio centre. Mes laukiame rimtų investuotojų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams