Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SOHR: Sirijoje džihadistai nužudė aštuonis karius

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) surengė pasalą ir įvykdė egzekuciją aštuoniems Sirijos kariams, sekmadienį paskelbė karą Sirijoje stebinti organizacija, nurodydama, kad pastarosiomis dienomis džihadistai nužudė apie 14 karių.
- / AFP
- / AFP

Džihadistai, 2014 metais užėmę didelius teritorijos plotus Sirijoje ir Irake, paskelbė islamo „kalifatą“ ir pradėjo terorą.

2019-aisiais ši grupuotė buvo teritoriškai sutriuškinta Sirijoje, tačiau jos likučiai tebevykdo mirtinus išpuolius ir pasalas, ypač iš Badijos dykumoje esančių slėptuvių.

Badijos dykuma driekiasi nuo Sirijos vidurio regiono iki jos rytinės sienos su Iraku. Džihadistai daugiausiai taikosi į provyriausybines pajėgas ir kurdų vadovaujamus kovotojus.

Šią savaitę Sirijos rytuose esančioje dykumoje surengus pasalą vietinės IS kuopelės „įvykdė egzekuciją aštuoniems režimo pajėgų nariams (...) įskaitant karininką“, sekmadienį pranešė Britanijoje įsikūrusi ir platų šaltinių tinklą Sirijoje turinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

SOHR  teigė, kad kariai vyko iš Suchnos į Deir az Zorą, kai buvo užpulti, tačiau nenurodė, kada tiksliai jie buvo nužudyti.

Šią savaitę IS džihadistai taip pat nužudė dar šešis karius, paėmę juos į nelaisvę po atskiros pasalos kelyje tarp Suchnos ir Palmyros Chomso provincijoje, nurodė SOHR. 

Nuo metų pradžios per IS išpuolius, pasalas ir sprogimus Sirijos dykumoje, įskaitant Deir az Zoro, Chomso ir Rakos provincijas, žuvo daugiau kaip 200 karių ir su IS susijusių kovotojų.

Per tą patį laikotarpį per džihadistų išpuolius žuvo mažiausiai 37 civiliai gyventojai, o vyriausybės pajėgos ir su jomis susiję kovotojai nukovė 24 IS narius, teigė SOHR. 

Praėjusią savaitę stebėtojas pranešė, kad per IS išpuolį Sirijos šiaurėje žuvo mažiausiai 11 žmonių, kurie ieškojo dykumos triufelių – delikateso, kuris karo draskomoje šalyje labai brangiai kainuoja.

Kasmet vasario–balandžio mėnesiais šimtai skurstančių sirų ieško triufelių didžiulėje Sirijos dykumoje, arba Badijoje – žinomoje džihadistų slėptuvėje, kurioje taip pat yra minų.

Sausį paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad IS „bendras pajėgumas“ Irake ir Sirijoje „vertinamas nuo 3 000 iki 5 000 kovotojų“.

Ataskaitoje teigiama, kad Sirijoje IS „nuo lapkričio. suintensyvino išpuolius“ ir priduriama, kad centrinė Badijos dykumos dalis „buvo šios grupuotės logistikos ir operacijų centras“.

SOHR teigė, kad pastaruoju metu suaktyvėjusi IS siekia „parodyti, kad gali rengti išpuolius nepaisant to, kad prieš penkerius metus prarado teritorinę kontrolę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito