Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stiprėjančio Irano žaidimai: remia ir Talibano teroristus, ir sukilėlius kitose regiono valstybėse

Kai centriniame Afganistane veikiančių talibų vadui Abdullah prireikia naujų automatinių ginklų ar amunicijos, jis atsigrežia į žmones, kurie jam kas mėnesį sumoka po 580 dolerių – Irano rėmėjus, skelbia „The Wall Street Journal“.
Talibano atstovai
Talibano atstovai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Iranas aprūpina mus viskuo, ko tik reikia“, – teigė Abdullah. Afganistano ir Vakarų pareigūnai jau pastebėjo Teherano aktyvumą, treniruojant ir rengiant naujus karius bei remiant talibus, keliančius chaosą Afganistane.

Irano strategija dvejopa: pirmiausia, Teheranas tikisi tokiu būdu sumažinti JAV įtaką regione, o antra, ir svarbiausia – Talibano stiprinimas turi padėti užkirsti kelią konkuruojančios „Islamo valstybės“ grupuotės plėtrai.

„Iranas šiuo metu lažinasi, statydamas ant Talibano stiprėjimo galimybės. Jie nežino, kokia kryptimi gali pasukti reikalai Afganistane, tad mano, kad talibai būtų patikimiausia grupė, su kuria galima kalbėtis“, – teigė vienas Vakarų diplomatas.

Teheranas nepripažįsta, kad remia teroristinius judėjimus kaimyninėse valstybėse, tačiau įrodymai daugiau nei akivaizdūs. Ekspertai dar labiau baiminasi, kad nuo sankcijų atpalaiduotas Iranas, sutaręs ir dėl branduolinės programos, ims plėsti savo įtaką regione.

„Visame regione jaučiamas Irano palaikymas įvairioms grupuotėms. Atsiradus naujiems milijardams, išlaisvintiems nuo sankcijų, ši parama gali pasiekti dar agresyvesnį lygį“, – teigė respublikonų partijos narys Edas Royce'as.

Visame regione jaučiamas Irano palaikymas įvairioms grupuotėms. Atsiradus naujiems milijardams, išlaisvintiems nuo sankcijų, ši parama gali pasiekti dar agresyvesnį lygį, – teigė respublikonų partijos narys Edas Royce'as.

Tokius žodžius patvirtino ir senatorius Johnas McCainas, pridurdamas, kad Iranas remia ne tik talibus, bet ir kovotojus Jemene, Sirijoje, Irake ir Libane.

„Tai tik dar vienas įrodymas, kad ši administracija užmerkia akis prieš agresyvų Irano elgesį visame regione“, – teigė senatorius J.McCainas.

Apie Irano žvalgybos veiklą kalba ir pats talibų gaujos vadas Abdullah. „Su manimi susisiekė vienas pareigūnas ir pareiškė, kad padvigubins mano užmokestį, jei vyksiu dirbti jiems į Iraną“, – pasakojo Abdullah, kuris buvo išvykęs darbuotis į Iraną.

Jis teigia, kad daugelis Afganistano imigrantų Irane užverbuojami grįžti, pažadėjus gerą užmokestį. Vadovai atveža juos prie beveik nesaugomų sienos vietų ir išleidžia ten, kur jie prisijungia prie talibų kovotojų.

Jis teigia, kad daugelis Afganistano imigrantų Irane užverbuojami grįžti, pažadėjus gerą užmokestį. Vadovai atveža juos prie beveik nesaugomų sienos vietų ir išleidžia ten, kur jie prisijungia prie talibų kovotojų.

Abdullah teigimu, jo kovotojai apginkluoti 82 mm minosvaidžiais, lengvais automatiniais ginklais, Kalašnikovo automatais (AK-47), granatomis bei medžiagomis iš kurių galima gaminti savadarbes bombas.

Būtent finansinė Irano parama atgaivino JAV karių veiklos Afganistane užgniaužtą teroristinį judėjimą.

„Jei ne Iranas, nemanau, kad jie dabar galėtų rengti tokias atakas, turėtų tiek ginklų“, – teigė vienas karo ekspertas. Jis pabrėžė, kad Iranas nesiekia Talibano pergalės, tiesiog naudojasi juo kaip įtakos svertu.

„Jie nenorėtų, kad Talibanas per daug sustiprėtų. Jie tik nori turėti kelis įtakos svertus rankose, o jei Talibanas, Dieve apsaugok, laimėtų … Tada jie praras bet kokią įtaką“, – teigė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai