Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 29 /15:57

Ukrainai gali būti riesta: Rusija ruošiasi privilioti dar šimtus tūkstančių karių

Tikėtina, kad Rusija smarkiai padidins savo karinių pajėgų skaičių Ukrainoje – jų gretas papildys dar 200-300 tūkst. karių, interviu naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vėlų pirmadienio vakarą agentūrai duoto interviu metu ministras pažymėjo, kad, praėjus daugiau nei 27 karo mėnesiams, Rusija sparčiai telkia papildomas pajėgas fronto linijoje.

Anot ministro, Rusija Ukrainoje ir prie jos sienų turi apie pusę milijono karių ir rengiasi jų gretas papildyti dar 200-300 tūkst. karių.

„Reuters“/„Scanpix“/Kandidatas į Ukrainos gynybos ministro postą – Rustemas Umerovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kandidatas į Ukrainos gynybos ministro postą – Rustemas Umerovas

Dar prieš tai, kai mėnesio pradžioje Rusija atvėrė naują kryptį Charkivo srityje ir užėmė nedideles gyvenvietes, jos pajėgos jau kelis mėnesius lėtai skverbėsi į rytinę Donecko sritį.

R.Umerovas pabrėžė, kad būtina skubiai mobilizuoti naujokus, kad būtų lengviau vykdyti karinio personalo rotaciją, reaguojant į numatomą Rusijos karių skaičiaus padidėjimą.

Praėjusią savaitę įsigaliojo naujas mobilizacijos įstatymas. Kyjivas labai ilgai delsė jį patvitinti, greičiausiai tikintis, kad to pavyks išvengti ir nesukelti priešiškos visuomenės reakcijos.

R.Umerovas agentūrai „Reuters“ teigė, kad iki 1,2 mln. vyrų internetu atnaujino savo karinius įrašus, kaip to reikalauja teisės aktai, tačiau nepatikslino, kiek vyriausybė norėtų ar mano galinti iš jų pašaukti atlikti tarnybą.

Karinių analitikų vertinimu, Ukrainos gynybos personalo, įskaitant saugumo ir teisėsaugos institucijas, skaičius viršija milijoną.

Ministras tikisi, jog naikintuvai F-16 bus pristatyti „labai, labai greitai“.
Paklaustas, kiek jų Kyjivas tviliasi gauti, R.Umerovas atsakė, kad reikalingi visi, kuriuos galima gauti.

„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Šiuo metu daugiausia dėmesio skiriame savo personalo... pilotų mokymui, koncentruojamės į infrastruktūrą, koncentruojamės į operacinių ir techninės priežiūros komandų pritraukimą ir dirbame ties modernizavimu arba daugiau platformų pritraukimu.“

Jis pridūrė, kad Ukraina taip pat toliau didina savo ginklų ir bepiločių orlaivių gamybą, taip pat savo elektroninės kovos pajėgumus.

Nepaisant to, kad kol kas iš fronto nėra labai gerų naujienų, ministras pakartojo, kad Kyvas yra pasiryžęs išlaisvinti visą savo teritoriją iki 1991 m. tarptautiniu mastu pripažintų sienų, įskaitant laikinai okupuotą Krymo pusiasalį.

Tačiau pagrindinis karinis tikslas ateinančiais mėnesiais, pasak jo, bus išlaikyti gynybines linijas ir slopinti priešą, kartu stiprinant Ukrainos karinius pajėgumus ore, jūroje ir sausumoje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis anksčiau pažymėjo, kad Rusijos pajėgos aktyvių karo veiksmų zoną išplėtė 70 kilometrų.

Nepaisant šių iššūkių, Ukrainos kariai skubiai atgabeno į šią teritoriją pastiprinimą ir, vykdydamos kontrpuolimo operacijas, sugebėjo sustabdyti Rusijos žygį Charkivo kryptimi.

Prezidento V.Zelenskio nuomone, tai gali būti pirmoji Rusijos vasaros puolimo banga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus