Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos gynėjai: šio miesto praradimas turėtų tragiškų pasekmių Charkivo likimui

Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms dedant visas pastangas, kad būtų sustabdytas tolesnis Rusijos kariuomenės skverbimasis į Charkivo sritį, šalies gynėjai dieną naktį lieka savo pozicijose, tačiau jie sutinka, kad situacija bet kurią akimirką gali pasikeisti.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“

Žiniasklaidos grupės CNN žurnalistams Charkivo srityje kovojantys ukrainiečiai pabrėžė, kad, nors per pirmąsias puolimo dienas Rusijos pajėgoms pavyko užgrobti ne vieną gyvenvietę, yra vietovių, kurių Ukraina negali sau leisti prarasti, tarp jų – Lypciai Charkivo srityje.

Anot karių pasakojimų, kaimo gatvės nusiaubtos liepsnų po oro antskrydžių, o per kelias valandas iki susitikimo su žurnalistais, Lypciams buvo suduoti aštuoni smūgiai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

CNN pažymi, kad 13-osios Nacionalinės gvardijos brigados „Chartija“ kariai privalo išlikti, nes „statymai didžiuliai“.

„Nesiliaujantis rusų puolimas turi pagrindinį tikslą: jei jie užims Lypcius, galės dislokuoti artileriją antrojo Ukrainos miesto Charkivo, esančio už 20 minučių kelio, veikimo zonoje“, – paaiškino CNN.

Brigados vadas Oleksandras atskleidė, kad jo kariai buvo vieni pirmųjų, pasiųstų atremti beveik prieš dvi savaites prasidėjusį naują Rusijos pajėgų puolimą. Jo teigimu, rusai tam parinko apmokytus profesionalius karius.

„Tai matome iš jų ginkluotės ir taktikos. Jie nesiunčia į puolimą bet ko“, – pridūrė Oleksandras.

Paklaustas, ar įtvirtinimai buvo parengti netikėtam Rusijos puolimui, jis atsakė neigiamai: „Čia niekas nebuvo paruošta. Visiškai nieko. Tiesiog nieko. Visas pozicijas statė pėstininkai“.

Karys pažymėjo, kad iki tol kaime buvo pakankamai ramu.

„Prieš tris savaites civiliai čia gyveno ramų gyvenimą. O dabar dauguma namų sugriauti“, – nurodė Oleksandras.

Savo ruožtu 92-osios šturmo brigados vadas Artunas teigė, kad jo kariai naudoja naujesnius lenkiškus pabūklus, tačiau šiuo metu kariškiai gali sau leisti per dieną iššauti tik apie 10 kartų, kai tuo tarpu rudenį galėjo paleisti po 100 šaudmenų.

Pasak kario, daugiausiai problemų kelia bepiločiai orlaiviai – beveik niekada neaišku, jie savi ar priešo.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

„Nuolat prisimenu skeveldras, – pasakojo jis, turėdamas omenyje rusiško bepiločio orlaivio „Lancet“ likučius, kurie vis dar įstrigę jo rankoje ir pilve, jų nepavyko pašalinti net chirurgams. – Tačiau yra tam tikrų veiksmų, kurie gali išgelbėti nuo dronų“.

Fronto linijoje lankęsi CNN žurnalistai pažymėjo, kad buvo nesunku užfiksuoti ir kitas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų problemas, be tebejaučiamo šaudmenų trūkumo: Artuno vadovaujamą kovotojų būrį sudaro sužeisti pėstininkai, vyresnio amžiaus vyrai ir net vienas, kuriam žurnalistų viešnagės metu pirmą kartą teko atsidurti artilerijos pozicijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito