Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vakariečiai nuo LGBT+ bėga į Rusiją: ar tikrai naujas gyvenimas klostosi sklandžiai?

Socialinių tinklų vartotojai rado naują argumentą, kodėl Rusijoje yra geriau nei Vakaruose, – ten esą galima pasislėpti „nuo seksualinių mažumų keliamos grėsmės“. To iš tiesų siekė bent dvi amerikiečių ir kanadiečių šeimos. Tačiau internautai nemini, kad pastarieji gyvenimu šioje šalyje iš pradžių nusivylė, mat buvo sunku susikalbėti, bankas įšaldė sąskaitas. Užtat LGBT+ žmonių teisės šioje šalyje vis labiau ribojamos, jie net paskelbti ekstremistais.
Kanadiečių šeima tikėjosi Rusijoje išvengti „LGBT+ ideologijos“, bet iš pradžių susidūrė su kai kuriomis problemomis
Kanadiečių šeima tikėjosi Rusijoje išvengti „LGBT+ ideologijos“, bet iš pradžių susidūrė su kai kuriomis problemomis / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Tikisi Rusijos pilietybės

„Amerikiečių šeima, gelbėdama savo 6 vaikus nuo LGBTQ+ keliamos grėsmės, pabėgo iš „demokratijos tvirtovės“ USA (JAV – red. past.) į Rusiją. Ir jaučiasi laimingi, saugūs“, – balandžio pabaigoje paskelbė vienas „Facebook“ ir „Telegram“ vartotojas.

Jis pasidalijo pusvalandžio trukmės vaizdo įrašu, kuriame kaip tik pasakojama apie šią šeimą.

Tą patį filmuką galima rasti ir „YouTube“. Čia jis buvo patalpintas balandžio 26-ąją (vos diena anksčiau, nei juo pasidalijo lietuvis) ir jau peržiūrėtas daugiau nei 1,6 mln. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Amerikiečiai su 8 vaikais persikėlė į Rusiją, vildamiesi pabėgti nuo LGBT+ žmonių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Amerikiečiai su 8 vaikais persikėlė į Rusiją, vildamiesi pabėgti nuo LGBT+ žmonių

„Susipažinkite su Jozefu, Ann ir jų šešiais vaikais (septintasis gims netrukus), – rašoma prie vaizdo įrašo. – Tai – amerikiečių emigrantų šeima Rusijoje. Jie išvyko iš savo šalies, kad išvengtų prieštaringai vertinamos ideologijos, kuri šiandien egzistuoja JAV.“

Pora yra tradiciniai katalikai ir „naujoji darbotvarkė Vakaruose“ nebesutampa su jų tikėjimu: „Mes nemokysime savo vaikų, kad jie gali būti homoseksualūs, kad santuoka tarp dviejų vyrų ar dviejų moterų yra normalu. Mes to nedarysime!“

Paskutinis lašas jiems buvęs naujas Amerikos įstatymas, kuriame teigiama, kad, „jei jūsų penkiametis berniukas pasakys norintis būti mergaite, jie gali tiesiog atimti berniuką iš tėvų be jų leidimo, nuvežti į ligoninę ir supjaustyti“.

Jozefas ir Ann pasirinkę Rusiją, nes „čia šeimos vertybės yra šalies pagrindas“. Amerikoje jie dažnai buvo kritikuojami dėl to, kad susilaukė tiek daug vaikų. Rusai esą atvirkščiai – su vaikais elgiasi kaip su auksu.

Kone penktadalis žmonių Rusijoje norėtų likviduoti visą LGBT+ bendruomenę.

Vyras yra IT programų vadovas ir dabar aktyviai ieško darbo vienoje Rusijos įmonėje. Bet pagrindinis atvykėlių tikslas – gauti Rusijos pilietybę.

Kalbos mįslės: kur koks tualetas

Taigi tiesa, ką „Facebook“ vartotojas rašė, – kad amerikiečių pora persikėlė į Rusiją, norėdama išvengti tam tikrų vakarietiškų nuostatų ir kad jiems naujoje vietoje, atrodo, patinka.

Bet jis nepaminėjo kito panašaus, tik netrukus priešingu virtusio atvejo, – dar vienos krikščionių šeimos persikėlimo. Jų istoriją galima rasti internete ieškant informacijos apie Jozefą ir Ann pagal raktažodžius „amerikiečių šeima LGBT Rusija“.

Dešiniųjų pažiūrų „YouTube“ tinklaraštininkas Arendas Feenstra ir jo žmona Anneesa su aštuoniais vaikais šių metų pradžioje į Rusiją persikėlė iš Kanados. Konservatyvios poros motyvas buvęs tas pats – išvengti tariamo LGBT+ ideologijos brovimosi.

Vyras gyrė Rusiją už stiprybę atsilaikyti prieš „Vakarų spaudimą“, ir vylėsi, kad Kremlius gebės ateinančius metus „tuos dalykus laikyti nuošalyje“.

Be to, A.Feenstra tikėjosi Rusijoje rasti geresnių ūkininkavimo galimybių, mat Kanadoje užsiėmė žemės ūkiu.

Naujakurių viltis pradėti naują gyvenimą pagal savo vertybes greitai išblėso ir net virto košmaru. Mat buvo netikėtai įšaldytos jų banko sąskaitos dėl įtartinų operacijų. Pora tiesiog pervedė lėšas už gimtinėje parduotą ūkį.

Kanadiečiai buvo menkai pasiruošę gyvenimui kiek kitokiame pasaulyje. Jie neturėjo net bazinių rusų kalbos žinių, o jiems padėti galėję žmonės, pavyzdžiui, banko darbuotojai – dėl neprieinamų pinigų, esą nekalbėjo angliškai.

Man reikėjo pasinaudoti tualetu, ant durų buvo užrašyta „vyrai“ ir „moterys“, bet aš nežinojau, kuris yra kuris!

A.Feenstra prisiminė, kad Kanadoje, nors bendravimas su bankais buvo varginantis, bent jau buvo galima sėdėti prieš ką nors ir aiškintis.

Tuo metu paviešintame vaizdo įraše, kuris iš „YouTube“ paskyros „Countryside Acres“ greitai buvo ištrintas, jo žmona sakė esanti pasirengusi šokti į lėktuvą ir dingti iš Rusijos, kuria esanti nusivylusi. „Susidūrėme su pirmąja kliūtimi, kai šioje šalyje reikia vadovautis logika, ir tai labai, labai apmaudu“, – ašarodama atviravo ji.

Vyras prasitarė, kad pašalinti filmuką buvo pareikalauta, bet vėliau tvirtino, esą Rusijos pareigūnai jokio spaudimo nedarė, o įrašą pašalinęs ir pakeitęs pats.

Po to (kai sąskaitomis jau buvo leista naudotis) paskelbtame vaizdo kreipimesi A.Feenstra atsiprašė dėl tokio žmonos pasikarščiavimo, paaiškinęs, kad mintys ne visuomet perteikiamos tinkamai.

Moteris įraše taip pat buvo pasidalijusi patirtimi, susijusia su kalbos barjeru: „Buvome naivūs. Man reikėjo pasinaudoti tualetu, ant durų buvo užrašyta „vyrai“ ir „moterys“, bet aš nežinojau, kuris yra kuris!“ Vyras pridėjo, kad JAV tai nebūtų problema, nes tualetai yra visiems, bet dabar jiems tai esą svarbu.

Kanadiečiai pasakojo, jog prieš persikraustydami kreipėsi į Rusijos valdžios institucijas dėl pagalbos. Jiems likus be pinigų, rusai esą sušelpė jiems drabužių, stengėsi padėti susišnekėti. Bet finansinių problemų tai iškart neišsprendė.

Situacijai kiek pagerėjus, atvykėlių retorika kiek pasikeitė. Vyras tvirtino, kad Rusijoje jie jaučiasi laimingi ir nesiruošia išvykti, o šią valstybę pavadino galimybių šalimi, gyrė už laisvą spaudą.

Paskelbė ekstremistais

Lyg tyčia prieš pat Feenstroms persikeliant Rusijos teisingumo ministerija Aukščiausiojo Teismo paprašė uždrausti „tarptautinio LGBT visuomeninio judėjimo“ veiklą, kuri esą turi „ekstremistinės veiklos“ požymių, įskaitant „socialinės ir religinės nesantaikos kurstymą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Vaivorykštės vėliava
„Scanpix“/AP nuotr./Vaivorykštės vėliava

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje šis prašymas buvo patenkintas, nors tokia organizacija kaip juridinis asmuo net neegzistuoja. Posėdis vyko už uždarų durų, žurnalistai buvo įleisti tik išklausyti teismo sprendimo.

Šiemet kovą Rusijos finansų priežiūros institucija Rosfinmonitoring įtraukė „LGBT judėjimą” į teroristų ir ekstremistų juodąjį sąrašą.

2020 m. šalies konstitucija jau buvo pakeista taip, kad būtų aišku, jog santuoka reiškia vyro ir moters sąjungą. Tos pačios lyties asmenų sąjungos čia nepripažįstamos.

Sankt Peterburgo tarybos narys Sergejus Trošinas spėjo, kad tai reikš, jog kiekvienas, kurį valstybė laiko LGBT aktyvistu, gali gauti ilgą laisvės atėmimo bausmę už „dalyvavimą ekstremistinės organizacijos veikloje.

Žmonės skubiai emigruoja. Mes turime evakuotis iš savo šalies. Tai siaubinga.

„Tai – tikros represijos. Rusijos LGBT bendruomenėje tvyro panika, – kalbėdamas su BBC žurnalistais spėjo politikas, užpernai pats prisipažinęs esąs gėjus. – Žmonės skubiai emigruoja. Tikrasis mūsų vartojamas žodis yra evakuacija. Mes turime evakuotis iš savo šalies. Tai siaubinga.“

Tąmet Levados centro atliktas tyrimas parodė, kad kone penktadalis žmonių Rusijoje norėtų likviduoti visą LGBT+ bendruomenę. Dar 32 proc. apklaustųjų norėjo jos atstovus izoliuoti nuo visuomenės.

2013 m. buvo priimtas įstatymas, draudžiantis „netradicinių lytinių santykių propagandą [tarp nepilnamečių]“. Užpernai rudenį tai buvo išplėsta visoms amžiaus grupėms.

Iš knygų, filmų, reklamų ir televizijos laidų buvo išbrauktos nuorodos į seksualinių mažumų atstovus. Pernai rudenį vienas Rusijos televizijos kanalas, siekdamas išvengti kaltinimų pažeidus „gėjų propagandos“ įstatymą, esą net nuspalvino vaivorykštę Pietų Korėjos popmuzikos vaizdo klipe.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dažais apipilta vaivorykštės spalvų perėja esanti Pylimo gatvėje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dažais apipilta vaivorykštės spalvų perėja esanti Pylimo gatvėje

„Reuters“ teigimu, tai sukėlė smurto prieš seksualinių mažumų atstovus bangą. Vos per ketverius metus nusikaltimų prieš LGBT+ bendruomenę padvigubėjo.

Pastaraisiais dešimtmečiais seksualinių mažumų atstovų padėtis Rusijoje vis prastėja. Vladimirui Putinui esant valdžioje, Kremlius puoselėja konservatyvaus mąstymo ir „tradicinių šeimos vertybių“ ideologiją. LGBT bendruomenės aktyvumas vaizduojamas kaip vakarietiškas ir priešiškas Rusijai. Spaudimas jai pateikiamas kaip priemonė ginti šalies moralinę struktūrą.

Be to, seksualinių mažumų judėjimo pripažinimas ekstremistiniu buvo susietas ir su šiemet kovą vykusiais prezidento rinkimais, kuriuos ir vėl laimėjo V.Putinas.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Tiesa, kad kai kurie vakariečiai nuo LGBT+ žmonių su savo gausiomis šeimomis kraustosi į Rusiją. Šalis tam atrodo tinkama – joje seksualinių mažumų laisvės vis labiau ribojamos, judėjimas už jų teises net paskelbtas ekstremistiniu, lyginamas su teroristais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus