-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas internete „atšaukė“ karius ir „sudarė“ taiką – tai yra montažai

Per vieną dieną daugiau nei 1,5 mln. kartų buvo peržiūrėtas „Facebook“ paskelbtas įrašas, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ragina karius grįžti iš Ukrainos į nuolatinės dislokacijos vietas. Tai yra melas – kalba atrodo „sulipdyta“ iš atskirų frazių. Be to, jei V.Putinas tikrai taip kalbėjo, kariai jo nepaklausė – Rusijos puolimas Ukrainoje tik intensyvėja.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vaizdas nesutampa su garsu

Minutės trukmės filmukas pasirodė Kyjive veikiančios kelionių autobusais kompanijos paskyroje. „Svarbu svarbu svarbu, – rusiškai didžiosiomis raidėmis parašyta prie jo. – Žiūrėti iki galo.“

Per vieną dieną įrašas sulaukė daugiau nei 21 tūkst. reakcijų (nuo „pykstu“ iki „kvatoju“), 27 tūkst. komentarų. Juo pasidalijo 8,7 tūkst. žmonių, peržiūrų skaičius viršija 1,5 mln. Šie skaičiai nuolat auga.

V.Putinas sako kreipiąsis į rusų karius, kurie „vykdo specialią operaciją Ukrainoje“. Pirmiausia jis pažymi, kad „Rusija niekada nepradėjo karo pirma“, o „už visa tai, kas dabar vyksta su taikia visuomene, atsakingos nacionalistinės organizacijos“.

Rusija esą siekia apginti „broliškos tautos interesus ir išlaisvinti nuo valdžios, kuri veikia Vakarų naudai“. Pirmasis žingsnis to link esą buvo Luhansko ir Donecko liaudies respublikų nepriklausomybės pripažinimas, po to buvo nusiųsti „kariai savo broliams apginti“.

„Mūsų kariai Ukrainos teritorijoje buvo priimti itin žiauriai, – piktinasi V.Putinas. – Todėl noriu jus informuoti apie priimamus sprendimus: užbaigti specialiąją karinę operaciją ir grįžti į nuolatinės dislokacijos vietas.“

Įraše skamba paties Rusijos vadovo balsas, rodomas jis pats, kalbama apie pastarųjų dienų įvykius, o tekstas iš pradžių atitinka ankstesnę prezidento retoriką. Todėl įrašas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti autentiškas.

Tačiau abejonių kelia kai kurios detalės. Ne tik klausant kalbos, bet ir atidžiau stebint V.Putiną galima pastebėti, kad jo lūpų judesiai nesutampa su skambančiais žodžiais.

Nuotr. iš „Facebook“/Įrašas su tariama Vladimiro Putino kalba sulaukė didžiulio dėmesio
Nuotr. iš „Facebook“/Įrašas su tariama Vladimiro Putino kalba sulaukė didžiulio dėmesio

Net jei kartais atrodo, kad prezidentas tikrai sako tai, kas girdima, garsas truputį vėluoja arba atsilieka. Tai gali būti ženklas, kad įrašas buvo specialiai montuojamas.

Ukrainiečiai perspėjo dėl manipuliacijų

Ukrainiečiai šiomis dienomis parodė, kad galima „priversti“ V.Putiną kalbėti visiškai priešingai nei girdima iki šiol.

Buvęs Ukrainos visuomeninio transliuotojo vadovas Zurabas Alasanija savo paskyroje „Facebook“ paviešino įrašą, kuriame V.Putinas esą pasakoja apie tariamai sėkmingai Rusijai pasibaigusias taikos derybas.

V.Putino žodžiais, buvo pasiekta taika su Ukraina su jos visame pasaulyje pripažintomis sienomis, su Donecko ir Luhansko apskritimis. „Gyvenimas ir taika tęsiasi“, – tikina jis.

„Sakote, deepfake’as mums apie (Ukrainos prezidento Volodymyro) Zelenskio išdavystę?“ – retoriškai paklausė Z.Alasanija.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu pasidalijęs buvęs Ukrainos visuomeninio transliuotojo vadovas Zurabas Alasanija nurodė, kad jis nėra tikras
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu pasidalijęs buvęs Ukrainos visuomeninio transliuotojo vadovas Zurabas Alasanija nurodė, kad jis nėra tikras

Šis įrašas, dar praėjusį penktadienį patalpintas „YouTube“, peržiūrėtas jau 45 tūkst. kartų.

Tokios Rusijos prezidento kalbos nebuvo. Jis taip pat atrodo sumontuotas – garsas ne visada sutampa su lūpų judesiais.

Ukrainos žiniasklaidos teigimu, šį pusantros minutės trukmės įrašą, pasitelkę dirbtinį intelektą, sukūrė šios srities specialistai, norėdami parodyti, ką įmanoma išgalvoti, ir perspėti, kad panašių veiksmų galima tikėtis iš Rusijos pusės.

Jau anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba buvo perspėjusi apie tokią galimybę – kad, pavyzdžiui, gali pasirodyti melagingas V.Zelenskio kreipimasis, esą vyriausybė pasidavė.

Įrašą apie tariamą Rusijos karių atšaukimą peržiūrėjęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, propagandos ekspertas Nerijus Maliukevičius portalui 15min teigė, kad tai – greičiausiai montažas, sukurtas perdėliojus tikrai pasakytas frazes, o ne deepfake.

Tai yra vadinamoji sintetinė žiniasklaida, kuomet į žmogaus lūpas įdedami jo nesakyti žodžiai, į vaizdo įrašą įmontuojamas ten nebuvęs žmogus ar daiktas, bandant sudaryti įspūdį, kad tai yra realu. Tokia technika ypač dažnai naudojama pornografijoje.

Deep fake
Deep fake

Abiejų įrašų pagrindas – vasario 21-osios V.Putino kreipimasis į Rusijos gyventojus, kuriame buvo paaiškintas apsišaukėliškų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų nepriklausomybės pripažinimas.

Tai patvirtina įrašų palyginimas – juose, nepriklausomai nuo filmavimo laiko (darant prielaidą, kad jis turėjo būti skirtingas, nes vienur kalbama iki karo, kitur – jau jam prasidėjus ar „pasibaigus“) galima rasti analogiškų kadrų.

Nuotr. iš „Facebook“/Įrašas, kuriuo Vladimiras Putinas tariamai atšaukia Rusijos karius, yra prastesnės kokybės
Nuotr. iš „Facebook“/Įrašas, kuriuo Vladimiras Putinas tariamai atšaukia Rusijos karius, yra prastesnės kokybės

Tačiau vasario 21-osios dienos įrašas skiriasi – jo vaizdas yra gerokai ryškesnis, garsas sutampa su lūpų judesiais.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vladimiro Putino kreipimasis į gyventojus vasario 21-ąją
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vladimiro Putino kreipimasis į gyventojus vasario 21-ąją

Abu įrašus melagingais galima pavadinti ir dėl jų turinio. Nepaisant jau du kartus vykusių pokalbių, Ukraina ir Rusija nesusitarė dėl taikos (kaip skelbiama, Kremlius apskritai atsisako kalbėtis su V.Zelenskiu).

Rusijos kariai ne tik neišvesti, bet net ir intensyvina puolimą. Štai naktį iš ketvirtadienio į penktadienį buvo apšaudyta Zaporižios atominė elektrinė – didžiausia šio tipo jėgainė Europoje. Elektrinėje kilo gaisras, kuris vėliau buvo užgesintas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius