Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Vyriausybę perstumdęs A.Lukašenka rodo vis dar esąs šeimininkas, bet problemų netrūksta

Vyriausybės performavimu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka galėjo bandyti pademonstruoti, kad vis dar yra šalies šeimininkas. Ir nors rugpjūčio rinkimuose jis greičiausiai bus perrinktas, prezidentui nerimą kelia populiarūs pretendentai į kandidatus, taip pat pasikeitę santykiai su išorės veikėjais.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / TASS nuotr.

Ketvirtadienį naujuoju šalies premjeru paskirtas Romanas Golovčenka, ligi šiol ėjęs Valstybinio gynybos pramonės komiteto pirmininko pareigas.

Nuo 2018 metų vasaros vyriausybei vadovavusiam Sergejui Rumui prezidentas sakė neturįs priekaištų.

„Didelių pretenzijų nėra, bet žmogus nori užsiimti verslu. Aš [tai] sveikinu!“ – prezidento spaudos tarnybai artimas „Telegram“ kanalas „Pul Pervogo“ citavo A. Lukašenkos žodžius.

TASS nuotr./Romanas Golovčenka
TASS nuotr./Romanas Golovčenka

Eilinis kadrų perstumdymas?

Politologas Laurynas Jonavičius 15min teigė, kad Baltarusijoje nuolat vyksta kadrų rotacija, žmonės iš vieno posto į kitą perkeliami be didesnių priežasčių.

„Galbūt pokyčių prireikė tam, kad nesusiformuotų kažkokios grupuotės, žmonės per ilgai neužsisėdėtų. Galbūt galima sakyti, kad Lukašenka bando valdymą centralizuoti ir griežčiau suimti į savo rankas. <...>

Tai – pademonstravimas, kad jis gali paskirti ir pašalinti visus, kuriuos nori, kad vis dar yra pagrindinis šeimininkas“, – sakė L.Jonavičius.

Pasak politologo, pokyčiai vyriausybėje gali būti būdas nukreipti dėmesį nuo klausimų, kuriems visuomenė ir žiniasklaida norėtų skirti daugiau dėmesio.

Kandidatais rugpjūtį vyksiančiuose prezidento rinkimais tapti siekia didelis skaičius žmonių. Kai kurie pretendentai – itin populiarūs, pasirašyti už jų dalyvavimą Baltarusijos miestuose nusidriekia eilės žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusiai laukia eilėje, kad pasirašytų už opozicijos pretendentus į kandidatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusiai laukia eilėje, kad pasirašytų už opozicijos pretendentus į kandidatus

„Su rinkimais susijęs parašų rinkimas vyksta ne visai taip, kaip Lukašenka norėtų. Yra kandidatų, kurie pritraukia pakankamai daug dėmesio, o tai jam nepatinka“, – tikino L.Jonavičius.

Nepriklausomas baltarusių žurnalistas Francišakas Viačorka rašo, esą yra manančių, jog premjeras S.Rumas buvo atleistas dėl ryšių su pretendentu į kandidatus, buvusiu banko „Belgazprombank“ vadovu Viktoru Babariko.

Pranešama, S.Rumas jokių pareigų naujame kabinete neužims.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baltarusiai prieš rinkimus bruzda: ar pasikartos 2010-ųjų protestų scenarijus?

Anot L.Jonavičiaus, turbūt neįmanoma įrodyti, kiek S.Rumas yra susijęs su V.Babariko, ir kiek tai apskritai yra svarbus faktorius performuojant vyriausybę.

„Lukašenka nebijo jokios konkurencijos, tačiau ji jam kelia nerimą, nes gali reikalauti papildomų resursų ir pastangų, papildomą nepopuliarumą. Sklando gandai, kad už Lukašenką balsuotų 30 proc. rinkėjų, o už Tichanovskį, Babariko ir Cepkalo – apie 15-16 proc. rinkėjų“, – 15min sakė L.Jonavičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Babariko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Babariko

Ką reiškia pokyčiai?

Pasak F.Viačorkos, nujos vyriausybės formavimas gali reikšti pasitikėjimo trūkumą. „Lukašenka stumdo kėdes kai jaučiasi pažeidžiamas. Ir vėl pirmiausia kliaujasi kariuomenės žmonėmis“, – rašo jis.

Anot žurnalisto, naujasis premjeras ir jo komanda „gali atnešti daugiau pinigų ir geriau derėtis“.

„Golovčenka gyveno ir dirbo Rusijoje, jis turi ryčių Rusijoje bei Vidurio Rytuose. Karinės industrijos komitetas yra strategiškai svarbus.

Panašu, kad nereikia tikėtis reikšmingų rinkos reformų. Rumo vyriausybė nesugebėjo įgyvendinti jokių, abejoju, kad ši apskritai bandys“, – rašo F.Viačorka.

VIDEO: Grėsmingos COVID-19 statistikos Baltarusijoje fone A.Lukašenkos konfrontacija su V. Putinu: galimas net karinis konfliktas

Pats A.Lukašenka aiškino, kad „įregistravę dabartinį prezidentą kandidatu į prezidentus mes prieš rinkimus visada skelbdavome naują vyriausybės sudėtį“. Anot jo, taip siekiama padidinti rinkėjų pasitikėjimą.

O ar prieš šiuos rinkimus situacija šalyje yra kitokia nei anksčiau? Pasak L.Jonavičiaus, pasikeitė santykiai su išoriniais veikėjais.

„Rusija pakankamai griežtai žiūri į tai, kas vyksta Baltarusijoje. Turbūt ji vis dar suinteresuota, kad Lukašenka išliktų valdžioje. Tačiau negalima atmesti galimybės, kad jei atsiras kandidatai, pajėgūs bent jau konkuruoti su Lukašenka, Rusija juos parems“, – sakė politologas.

L.Jonavičius atkreipė dėmesį į prastą Baltarusijos ekonominę situaciją, neefektyvų A.Lukašenkos atsaką į koronaviruso pandemiją. Oficialiais duomenimis, karantino nepaskelbusioje Baltarusijoje nustatyta virš 45 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 253 su COVID-19 siejamos mirtys. Pandemijos metu mobilizavosi pilietinė visuomenė – suteikė paramą gydytojams.

„Veiksnių, kurie neigiamai veikia pakankamai tradicinį rinkimų kontekstą, yra daug, ir tai erzina Lukašenką, kuris vis dar nori ir turbūt bus perrinktas. Klausimas – kokia bus to kaina? Ar vėl reikės imtis prievartos, represijų?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje

Jam tai nebūtų labai naudinga, nes reikštų santykių su Vakarais pablogėjimą. O tai dar labiau atrištų rankas Rusijai. Jos interesas – sąjunginės valstybės užbaigimas – nėra pageidaujamas Lukašenkos“, – 15min sakė politologas ir pridūrė, kad prezidentas greičiausiai bus perrinktas.

L.Jonavičiaus teigimu, „veikėjui, kuris buvo įpratęs matyti, kad palaikomas yra tik jis, parašų rinkimas ir eilės pasirašyti už alternatyvius kandidatus kelia klausimų ir galvos skausmą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius