Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: du trečdaliai rinkėjų nori, kad J.Bidenas pasitrauktų iš rinkimų

Du iš trijų amerikiečių nori, kad dabartinis Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pasitrauktų iš 2024 m. prezidento rinkimų kovos, rodo ketvirtadienį paskelbta nauja „ABC News“, „The Washington Post“ ir „Ipsos“ apklausa.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „AP“/„Scanpix“

Apklausa atlikta tuo metu, kai toliau didėja spaudimas prezidentui J.Bidenui, numanomam demokratų kandidatui, po to, kai birželio 27 d. debatuose su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu jis pasirodė silpnai.

Po to kilo panika Demokratų partijos gretose ir net kai kurie partijos mecenatai išreiškė abejonę dėl J.Bideno galimybių tęsti kovą.

Naujoji apklausa yra gera žinia viceprezidentei Kamalai Harris, jei ji pakeistų J.Bideną demokratų kandidato poste. Apklausos rezultatai atskleidė, kad K.Harris pirmauja prieš D.Trumpą - ją remia 49 proc. respondentų, o respublikoną - 46 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis

67 proc. respondentų teigė, kad J.Bidenas turėtų atsistatydinti ir leisti kam nors kitam kandidatuoti į prezidentus, 30 proc. sakė, kad jis turėtų tęsti kampaniją, o 3 proc. nusprendė neatsakyti į klausimą.

Tarp tų, kurie teigė, kad lapkritį balsuos už J.Bideną, 54 proc. pažymėjo, kad jis turėtų pasitraukti.

Apklausa taip pat parodė, kad 50 proc. respondentų teigė, jog D.Trumpas turėtų pasitraukti iš kovos, 47 proc. sakė, kad jis turėtų tęsti darbą, o 3 proc. praleido šį klausimą.

62 proc. demokratų ir nepriklausomų demokratų mano, kad J.Bidenui nebereikėtų varžytis su D.Trumpu, tačiau tik 16 proc. respublikonų ir į respublikonus linkusių nepriklausomų respondentų atsakė, kad norėtų, jog pasitrauktų D.Trumpas.

Apklausoje dalyvavo 2431 respondentas, ji buvo atlikta liepos 5-9 d.

Trauktis neketina

Pats J.Bidenas ketvirtadienį atkakliai tvirtino, kad kandidatuos dar vienai JAV prezidento kadencijai ir nugalės D.Trumpą, nepaisant kelių klaidų NATO viršūnių susitikime, kurios paaštrino abejones dėl jo tinkamumo eiti šias pareigas.

NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje 81-erių JAV vadovas pripažino, kad reikia „išsklaidyti demokratų nuogąstavimus“, tačiau teigė esąs pasiryžęs nesitraukti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Jo pastangoms parodyti save kaip lyderį pakenkė keli apsirikimai. Ketvirtadienį J.Bidenas per klaidą Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pristatė kaip Vladimirą Putiną, o vėliau spaudos konferencijoje viceprezidentę Kamalą Harris pavadino „viceprezidentu Trumpu“.

Tikėtasi, kad per ketvirtadienio spaudos konferenciją J.Bidenui pavyks įrodyti, kad jis vis dar turi jėgų. Retas „solinis“ prezidento pasirodymas truko maždaug valandą.

„Esu labiausiai kvalifikuotas asmuo kandidatuoti į prezidento postą. Aš jį nugalėjau vieną kartą ir nugalėsiu dar kartą“, – apie D.Trumpą sakė J.Bidenas.

Seniausiu prezidentu JAV istorijoje jau tapęs J. Bidenas teigė, kad „tai darys ne dėl savo palikimo“, o norėdamas „užbaigti pradėtą darbą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus