Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Riebus maistas – sveika ar ne: profesoriui A.Unikauskui iššūkį meta šeimos gydytoja D.Makaravičienė

Nacionalinės Lietuvos televizijos eteryje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas pareiškė, kad su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje iki šiol kovojome neteisingai ir riebaus maisto vengėme be reikalo. Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė teigia priešingai.
Maisto produktai
Maisto produktai / Fotolia nuotr.

Anot A.Unikausko, apie cholesterolį sklando du mitai: pirmasis – cholesterolis lemia širdies ir kraujagyslių ligas, antrasis – riebus maistas didina cholesterolio kiekį kraujyje.

A.Unikauskas: cholesterolio priežastis – cukrus

„Kaltinti cholesterolį dėl širdies ir kraujagyslių ligų yra tas pats, kas kaltinti gaisrininką dėl gaisro“, – laidos „Klauskite daktaro“ metu sako A.Unikauskas. Jo teigimu, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje yra ne širdies ligų priežastis, o pasekmė, kai vartojant cukraus turinčius produktus pažeidžiamos kraujagyslių sienelės.

Kaltinti cholesterolį dėl širdies ir kraujagyslių ligų yra tas pats, kas kaltinti gaisrininką dėl gaisro.

„Kai iš vidaus pažeidžiama kraujagyslės sienelė, tada cholesterolis tampa pavojingas – pradeda sluoksniuotis ant žaizdos, formuojasi aterosklerozinė plokštelė. Kadangi cholesterolio prireikia daugiau, organizmas jo gamina daugiau, nes kitaip žaizda negyja“, – teigia gydytojas.

Siekiant išvengti širdies ligų, atsisakyti tik cukraus nepakanka. Dera nerūkyti, sportuoti, vengti streso, kontroliuoti svorį, liemens apimtį bei kraujo spaudimą. Vaistai siekiant sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje – taip pat ne išeitis. Juos, A.Unikausko teigimu, reikia vartoti tik tiems, kuriuos buvo ištikęs miokardo infarktas ar insultas, tiems, kurių artimieji susidūrė su minėtais sutrikimais, taip pat rūkantiems, sergantiems cukriniu diabetu ar kenčiantiems nuo aukšto arterinio spaudimo.

Riebus maistas, gydytojo nuomone, su padidėjusiu cholesterolio kiekiu organizme neturi nieko bendro. Priešingai – valgant riebesnį maistą kepenys cholesterolio gamina mažiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Alvydas Unikauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Alvydas Unikauskas

„Kepenys pačios gamina cholesterolį, ne jūs jį suvalgote. Kuo maitinatės riebiau, tuo kepenys gamina mažiau cholesterolio“, – teigia profesorius ir tiems, kurie nori sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, pataria valgyti mėsą.

„Jei nevalgysite mėsos, numalšinti alkiui valgysite daug angliavandenių. Cukraus kiekis kraujyje nuolat bus aukštas, bus žalojamos kraujagyslės, tada padidės cholesterolio kiekis kraujyje tam, kad sužalotos kraujagyslės užgytų“, – sako A.Unikauskas.

Riebus maistas – nauda ar žala?

Su tokiais profesoriaus teiginiais nesutinka Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė. Jeigu žmogus neserga cukriniu diabetu, nesusiduria su angliavandenių apykaitos sutrikimais, tačiau turi problemų dėl cholesterolio, anot gydytojos, saldžius ar angliavandenių prisotintus produktus jis vartoti gali. Tokiems asmenims D.Makaravičienė rekomenduoja vengti riebaus maisto.

„Jei pacientai gauna daug maisto produktų, kuriuose gausu riebalų, pavyzdžiui, riebios kiaulienos, vištienos su odele, riebaluose keptų produktų, majonezo, kiaušinio trynių, tuomet dalis riebalų (cholesterolio perteklius) nusėda ant kraujagyslių sienelių“, – 15min sakė šeimos gydytoja.

Lietuvoje, kurioje žmonės cholesterolį mažinančių vaistų – statinų – vartoja mažiausiai Europoje, mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra labai didelis.

Aiškindama cholesterolio kiekį kraujyje reguliuojančių vaistų – statinų – vartojimo ypatumus, D.Makaravičienė pabrėžia, kad , lyginant su Europos mastu, pacientams Lietuvoje jie skiriami ne taip ir dažnai.

„Lietuvoje, kurioje žmonės cholesterolį mažinančių vaistų – statinų – vartoja mažiausiai Europoje, mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra labai didelis“, – konstatuoja gydytoja.

Anot jos, pacientams, kurie neserga kraujagyslių ar širdies ligomis, cholesterolio kiekį kraujyje pirmiausia reikėtų mažinti sureguliuojant mitybą, daugiau judant, atsisakant žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo.

Ir tik tada, kai šios priemonės išbandytos, pradėti vartoti cholesterolio kiekį kraujyje mažinančius vaistus – statinus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius