-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 12

Vokietijos mokslininkų tyrimas: paukščiai padeda mums būti laimingesniems

Naujas tyrimas rodo, kad didesnė biologinė paukščių įvairovė atneša daugiau džiaugsmo žmonėms, rodo naujausi Vokietijos Integralios biologinės įvairovės tyrimų centro duomenys.
Pelėda
Pelėda / 123RF.com nuotr.

Tyrimą atlikę mokslininkai net padarė išvadą, kad gamtos apsauga ir rūšių išsaugojimas yra tiek pat svarbūs žmogaus gerovei kaip ir finansinis saugumas.

„Ecological Economics“ paskelbtame tyrime daugiausia dėmesio buvo skiriama Europos gyventojams ir buvo nustatyta, kad jų laimė koreliuoja su konkrečiu paukščių rūšių skaičiumi.

„Remiantis mūsų išvadomis, laimingiausi europiečiai yra tie, kuriuos kasdieniniame gyvenime supa daug skirtingų paukščių rūšių arba kurie gyvena kiek įmanoma natūralesnėje aplinkoje, kurioje gyvena ir daug įvairių rūšių“, – sako pagrindinis mokslinio straipsnio autorius Joelas Methorstas, mokslų daktaras, atliekantis tyrimus Senckenbergo biologinės įvairovės ir klimato tyrimų centre ir Goethe universitete Frankfurte.

Keturiolika papildomų paukščių rūšių suteikia žmogui tiek pat pasitenkinimo, kiek papildomai uždirbti 150 JAV dolerių per mėnesį

Kaip rašoma portale ecowatch.com, šio tyrimo autoriai apskaičiavo, kad buvimas aplinkoje, kurioje yra maždaug keturiolika papildomų paukščių rūšių suteikia žmogui tiek pat pasitenkinimo, kiek papildomai uždirbti 150 JAV dolerių per mėnesį.

Tyrimui mokslininkai naudojo 2012 metų „Europos gyvenimo kokybės tyrimo“ duomenis, kad ištirtų, kaip paukščių rūšių įvairovė aplink namus, miestelius ir gyvenvietes ryšį susijusi su žmonių pasitenkinimu savo gyvenimu. Buvo apklausti daugiau nei 26 000 suaugusiųjų iš 26 Europos šalių.

Tyrimo autorių teigimu, paukščiai yra vieni geriausių biologinės įvairovės rodiklių bet kurioje konkrečioje vietovėje, nes jie savo gyvenamoje aplinkoje dažniausiai būna matomi ar girdimi, ypač miestuose. Šalia natūralių žaliųjų erdvių, miškingų teritorijų ir vandens telkinių buvo rasta daugiau paukščių rūšių.

Atrodo, kad žmonės suvokia, jog ryšys su kitomis gyvomis būtybėms jiems reikalingas ir gali padėti pasijusti geriau – ypač šiuo nelengvu laikotarpiu. Pasak ecowatch.com, pandemijos metu Jungtinėse Valstijose paukščių stebėjimas jų natūralioje aplinkoje, vadinamas „birding“, tampa vis populiaresniu laisvalaikio leidimo būdu.

Beje, ši veikla nėra nauja – kiekvienais metais tūkstančiai mėgėjų ir paukščių specialistų dalyvauja jau ne daugelį metų rengiamame kalėdiniame paukščių skaičiavime, kurį organizuoja „Audubon“ – JAV nepelno organizacija, užsiimanti paukščių rūšių apsauga.

Šio trijų savaičių trukmės renginio metu dalyviai siekia pastebėti ir suskaičiuoti kuo daugiau konkrečioje vietovėje gyvenančių paukščių, o duomenys saugomi suvestinėje.

„Gamtos apsauga ne tik užtikrina mūsų materialiojo gyvenimo pagrindą, bet ir yra ilgalaikė investicija į mūsų visų gerovę“, – sako J.Methorstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius