Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

„Vilnelės šviesos“ žiburiai „Kultūros naktyje“ kvies pasinerti į šviesų pasaką

Balandžio pabaigoje VšĮ kūrybinės dirbtuvės „Beepart“ kartu su Vilniaus Dizaino kolegija pradėjo įgyvendinti projektą „Vilnelės šviesa“. Projekto tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į itin svarbią miesto arteriją – upę bei aplink esančias viešąsias erdves.
„Kultūros nakties“ projektas „Vilnelės šviesa“
„Kultūros nakties“ projektas „Vilnelės šviesa“ / Organizatorių nuotr.

Kaip teigia, „Beepart“ įkūrėjas menininkas Andrius Ciplijauskas, šiuo projektu siekiama ugdyti jaunus talentus suteikiant jiems galimybę įgyti daugiau patirties atliekant realų projektą, įsigilinant į šviesos specifiką, lauko sąlygas, be to, tai puiki proga pristatyti savo darbus didelei auditorijai.

„Vilnelės šviesos“ tikslas atliepia ir „Beepart“ penktus metus iš eilės organizuojamo tarptautinio šviesų festivalio „Beepositive“ vieną iš pagrindinių tikslų – atrasti naujus šviesų talentus, su kuriais būtų galima bendradarbiauti ateityje.

Vilniaus dizaino kolegijos lektorė bei menininkė Rūta Palionytė su būreliu studentų ir „Beepart“ direktoriumi Andriumi Ciplijausku „Kultūros nakties“ renginyje ketina pristatyti apie 10 unikalių vandenyje šviečiančių meno kūrinių.

Projekto dalyviams buvo suteikta laisvė rinktis, teikti pasiūlymus kuriant šviesos instaliacijas „Mistiško vandens“ tema.

Menininkė Rūta Palionytė pasakoja, kad visas šviesų instaliacijas vienija per šviesą ir vandenį kuriama iliuzija ir jos pasirinktos bei išdėstytos neatsitiktinai. Instaliacijos buvo dėliojamos į naratyvą, jos tarsi kelionė per iliuziją. Jei pradėsime kelionę nuo Užupio tilto, išvysime įvairius pasakų elementus, kurie užsibaigs ryškiomis šviesomis prie Fluxus tilto.

„Tokia instaliacijų lokacija pasirinkta norint išryškinti kraštovaizdžio objektus, bet sukuriant iliuzijos efektą“ – tęsia Rūta.

Organizatorių nuotr./„Kultūros nakties“ projektas „Vilnelės šviesa“
Organizatorių nuotr./„Kultūros nakties“ projektas „Vilnelės šviesa“

Projekto dalyviams, Vilniaus dizaino kolegijos studentams – tai išskirtinė galimybė ne tik semtis naujų žinių iš savo srities profesionalų, bet ir pamatyti bei patirti patį kūrybinį procesą, generuoti savo idėjas ir sulaukti įvertinimo iš didelės publikos.

Vilniaus dizaino kolegijos antro kurso studentas Gintautas Gutauskas teigia, kad dar nesuvokia, jog teks pasirodyti prieš tokio masto „Kultūros nakties“ auditoriją, labiausiai, kas neramina – tai tinkamos oro sąlygos. Interjero dizainą studijuojantis vaikinas ketina pristatyti instaliaciją „Alėja“, kurią sudarys 75 cm. dydžio sodo žibintai, maitinami saulės energijos baterijomis.

„Šia šviesų instaliacija bus bandoma sukurti tokį keistą vaizdą, kas žmones turėtų nustebinti – gatvės žibintai, ne šalia gatvės, o viduryje upės“ – dalinasi idėja Gintautas.

Instaliacija „Alėja“ bus tarsi perėjimas nuo vieno pasakos elemento prie kito.

Projekte dalyvaujanti VDK studentė Larisa, atvykusi pagal „Erasmus“ mainų programą, ketina pristatyti šviesų instaliaciją pavadinimu „Akimirka Jūratei“ (eng. „A moment for Jurate“).

Kitų studentai darbai taip pat žadins vaizduotę: Irina pristatys „Migraciją“, Sonata „Laivelį“, Rokas „Užuolaidą“, Ieva ir Ingrida „Pasaką“, Laima „Jonvabalius“.

Organizatorių nuotr./Kultūros naktis 2015 m. Projektas Vilnelės šviesa
Organizatorių nuotr./Kultūros naktis 2015 m. Projektas Vilnelės šviesa

Tačiau tai dar ne viskas, projekto vadovai Andrius ir Rūta taip pat ruošia keletą atskirų ir bendrų instaliacijų, kurios leis pamatyti naktinę upės erdvę. Menininkas ir projekto vadovas Andrius Ciplijauskas papasakojo apie instaliaciją „Šviečiančios žolės“: „Šis projektas atsirado inspiruotas pačios Vilnelės. Upėje yra daug ilgų žolių, kurios tekant vandeniui sukuria grafinį piešinį ir instaliacija būtent atkartoja tų žolių judesį tekant vandeniui, o kadangi renginys vyks vakare ir patamsyje pačių žolių nesimato, ši instaliacija bus šviečianti ir matysis žolės. Kiek turiu patirties, dar nesu matęs vandenyje įleistų šviesolaidžių, tai yra RG technologija pagrįstas sprendimas.“ Šia naujove ir kitomis netikėtomis šviesų instaliacijų idėjomis „Vilnelės šviesos“ rengėjai ir dalyviai „Kultūros nakties“ svečių nepaliks abejingų.

Projektas „Vilnelės šviesos“, birželio 19 d. nuo 22:00 iki 02:00 Vilnelės upėje nuo Fluxus tiltelio iki Užupio tilto. Daugiau informacijos: www.kulturosnaktis.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams