Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 17

Vasario 16-osios gatvė nesulaukia renesanso

Kauno centre, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, pirmadienį šurmuliavo Vasario 16-ajai skirti renginiai. Ta proga „15min“ domėjosi, kuo gyvena Vasario 16-osios vardu pakrikštyta laikinosios sostinės gatvė.
Pirmadienį, kai visa Lietuva minėjo valstybinę šventę, Vasario 16-osios gatvė buvo visiškai ištuštėjus.
Pirmadienį, kai visa Lietuva minėjo valstybinę šventę, Vasario 16-osios gatvė buvo visiškai ištuštėjus. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tuo metu, kai pačiame miesto centre vyko šventiniai renginiai, Vasario 16-osios gatvėje tvyrojo ramybė ir pleveno vos kelios trispalvės. Su pirmadienį perpiet šurmuliavusia Laivės alėja besiribojančioje nedidelėje gatvėje buvo galima sutikti retą praeivį, čia prisiglaudė tik pavieniai automobiliai.

Kauno miesto savivaldybės pavadinimų sumanymo ir įamžinimo komisijos pirmininkas Stasys Žirgulis prisiminė, kad istorinis pavadinimas gatvei buvo suteiktas 1989-ųjų vasario 8 dieną Kauno vykdomojo komiteto sprendimu. Anksčiau vadinta Liepos 21-osios gatvė tapo Vasario 16-osios.

„Šis pavadinimas būtent tai gatvei suteiktas ne šiaip sau - tai viena iš centrinių Kauno gatvių, šalia jos tęsiasi Laivės alėja – tai lyg ir gražus nepriklausomybės ir laisvos Lietuvos simbolis“, – aiškino S.Žirgulis.

Su pirmadienį perpiet šurmuliavusia Laivės alėja besiribojančioje nedidelėje gatvėje buvo galima sutikti retą praeivį, čia prisiglaudė tik pavieniai automobiliai.

Vyresni laikinosios sostinės gyventojai su nostalgija prisimena laikus, kai pagrindinis šios gatvės traukos centras buvo legendinis restoranas „Versalis“, vėliau pervadintas „Vakaro“ vardu. „Savu laiku „Versalis“ buvo prašmatniausias restoranas Kaune. Aš tada buvau pradedantis dainininkas, todėl jo scenoje koncertuoti neteko. Tačiau sušokau ne vieną šokį ant unikaliųjų besisukančių grindų restorano centre“, – į nostalgiją pasinėrė dainininkas Egidijus Sipavičius. Dabar dainininkas net neneigia, kad į Vasario 16-osios gatvę užsuka tik tada, kai prireikia pasistatyti automobilį.

„Dabar Vasario 16-osios gatvėje nėra jokio traukos centro, nėra kur apsilankyti. Gatvė yra tuščia, ji naudojama tik kaip automobilių aikštelė. Tiesa, girdėjau, apie neseniai duris ten atvėrusį barą, bet kol kas jame neteko apsilankyti“, – niūrią istorinį pavadinimą turinčios gatvės kasdienybę apibūdino E.Sipavičius.

Pasigenda pramogų

Pašnekovo manymu, Laisvės alėjoje ir su ja besiribojančiose gatvėse turėtų būti daugiau vietų pramogavimui, laisvalaikio praleidimui, kur gyvenimas virtų ištisą parą. Kaip įsisvajojo E.Sipavičius, čia turėtų netilti žmonių šurmulys, tviskėti šviesos, veikti barai, restoranai, teatrai, kabaretai, nenutrūkstamai vyktų koncertai ir menininkų pasirodymai.

Deja, dar pernai ambicingus planus apie „Versalio“ atgaivinimą plėtoję verslininkai nutilo. Buvusio restorano-viešbučio fasadas dabar restauruotas, tačiau greičiausiai ten įsikurs baldų salonas, o linksmybių vieta. „Parduotuvė vietoje „Versalio“ – tikra nesąmonė, “, – baisėjosi E.Sipavičius.

Po renovacijos mažai kas pasikeitė

Prieš penkerius metus renovuota gatvė vis dar toli gražu nepanaši į kauniečių ir miesto svečių traukos centrą. Prieš tai garsėjusi aptriušusiais kioskais ir apgriuvusiomis telefonų būdelėmis, pabaigus remontuotą gatvė tapo modernesnė: gatvės danga išklota trinkelėmis, įrengtos automobilių stovėjimo vietos, pakeista lietaus kanalizacija, pasodinti rutulinės formos klevai. Bet tai nepriviliojo daugiau praeivių.

Neseniai Vasario 16-osios gatvėje, legendinės Kauno aludės „Rambynas“ patalpose įsikūrusio „Pop Star Bar“ atstovas Laurynas Lisauskas teigė, kad ši gatvė kokteilių barui buvo pasirinkta neatsitiktinai. „Tai viena centrinių miesto gatvių, kurioje galima puikiai pasistatyti automobilį ir, žinoma, visai šalia Laisvės alėja. Tai ideali vieta barui, restoranui ar klubui. Pasak legendų, sovietmečiu „Rambynas“ buvo pati populiariausia Kauno pramogų vieta, čia galėjai patekti tik pažįstamam durininkui į ranką įbrukęs tris rublius. Mus žavi, kad vieta, kurioje dirbame, turi gražią istoriją – mes ją tęsiame. Tiesa, durininkui kyšio nebereikia, tačiau turime gana griežtą lankytojų atrankos sistemą“, – gatvės privalumus vardino L.Lisauskas, dažnam geriau žinomas kaip Lauris Lee.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas