Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 02 13 /15:05

Trys nugriauti pastatai romų tabore – tik pradžia, pareikalauta nugriauti dar 12 statinių

Šalia Vilniaus esančiame Kirtimų tabore baigiami nugriauti trys Čigonų gatvėje esantys nelegalūs statiniai: sandėliukas, lūšna ir kiek padoriau atrodantis namas. Nors teismo sprendimu nepatenkinti romai anksčiau grasino nekviestus taboro svečius užpjudyti šunimis, drastiškų veiksmų nesiėmė.
Žmonės Kirtimų tabore
Romų tabore / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pirmadienį pranešė, kad nugriauti trys pastatai – tik pradžia. Anot institucijos pranešimo, buvo patikrinta dar keliolika pastatų Vilniaus romų taboro teritorijoje, surašyta 12 savavališkos statybos aktų. Tų pastatų savininkai bus įpareigoti pašalinti savavališkų statybų padarinius. 

Sudraskė antstolio raštą

Viešąją tvarką Kirtimų tabore pirmadienį nuo ankstyvo ryto prižiūrėjo didelės policijos pareigūnų pajėgos. Atvykus savivaldybės įmonės „Grinda“ darbininkams ir antstoliui Valdui Čeglikui, tabore kilo sujudimas, namų savininkai garsiai piktinosi sostinės mero Artūro Zuoko noru, jų žodžiais, „susitvarkyti su čigonais“. Į taborą atvažiavo ir buldozeris, savivartė.

Kirtimų taboro gyventojai ardyti pastatų atvykusių darbininkų nebandė tramdyti jėga. Keli romai griovimo darbus filmavo mobiliaisiais telefonais.

Daugiausiai triukšmo kėlė ne pastatų savininkai, o Romų bendrijos lyderis Steponas Vysockis, kuris ginčijosi su savivaldybės atstovais ir teismo sprendimą užtikrinti turinčiu antstoliu. 

„Neteisingai surašė protokolą, o stovi va, veikėjas, patenkintas. Aš tamstą paduosiu į teismą, galėsi už viską atsakyt. Nesijuokit, dar ne tokius sutvarkėm, sutvarkysim ir jus, nedideli ponai esat. Visas taboras nelegalus, 500 žmonių gyvena registruoti vienu adresu, per 30 metų jokių priemonių nesiėmėt, ką veikėt? Rijot savo arbatą ir rūmus statėtės“, – sostinės valdžios bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos atstovams šaukė S.Vysockis ir prie jų akių suplėšė antstolio raštą. „Va, jūsų raštas, nebėra. Aš tų jūsų raštų daug turiu“, – pridūrė jis.

Tvirtino, kad lūšnoje gyveno žmonės

„Mūsų nelaiko žmonėmis, o mums kažkur gyventi reikia“, – žurnalistams sakė lūšnelės savininkė, pabrėžusi, kad turi 11 vaikų ir 23 anūkus. Jos teigimu, trobesyje gyveno jos duktė su trimis mažamečiais vaikais.

Savivaldybės atstovai praėjusią savaitę paskelbė, kad nelegaliais pripažinti pastatai yra negyvenami. „O iš kur A.Zuokas žino, kad negyvenami? Kodėl meras nemato, kur žmonės gyvena?“, – pyko ji.

Kirtimų tabore A.Zuokas lankėsi praėjusį penktadienį, tačiau lūšnelės savininkė teigė su juo nesusitikusi, nes buvo išvykusi. „Būčiau aš jį mačiusi, būčiau kaip reikiant pasikalbėjusi. Pirmiausiai žmonėmis reikia pasirūpinti, o tik paskui buldozerius siųsti. Tegu ir visą taborą su tais buldozeriais išrausia, niekas neprieštaraus, bet reikia pirma pasirūpinti, kur gyvens žmonės“, – pridūrė ji. 

Dar nepasirodžius darbininkams lūšną pradėjo ardyti maždaug dešimties metų berniukas – savininkės anūkas. Paklausta, kodėl jis taip elgiasi, moteris teigė, kad jeigu darbo imsis „Grindos“ darbininkai, jai lūšnelės sulyginimas su žeme atsieis 500 Lt. „Iš kur pas mane tokie pinigai? Aš tiek už vaikus gaunu“, – sakė ji.

Tačiau vėliau darbininkai vis gi ėmėsi moters lūšnelės – pirmiausiai į kiemą išvilko pastate buvusius daiktus, o vėliau pastatą išrinko. 10 valandą ryto šis statinys buvo sulygintas su žeme.

Už pastatų griovimą turės susimokėti

Vidutinio amžiaus romas gana ramiai stebėjo, kaip darbininkai rankomis ardo jo namo kieme stovintį sandėliuką. Jis žurnalistams guodėsi, kad sandėliukas jam atsiėjo 2 tūkst. Lt.

Trečiojo nelegaliu pripažinto namo savininkai ėmė patys jį griauti. „Mes imamės priemonių, patys ardome namą, jau prieš savaitę tai pradėjome“, – žurnalistams sakė namo savininkė.

15min.lt paklaustas, ar šiems žmonėms leista patiems nusigriauti statinį, antstolis V.Čeglikas teigė, kad ir šiame kieme pasirodys darbininkai, tiesiog namas dar laukia savo eilės. Baigę griauti sandėliuką, darbininkai ėmėsi šio namo.

V.Čeglikas pabrėžė, kad griaunami pastatai iš tiesų buvo negyvenami – juose nebuvo įrengtas šildymas. „Vykdomojoje byloje yra užfiksuota, ką patvirtino ir patys savininkai, kad juose niekas negyvena. Žmonės turi kur gyventi. Kaip jūs matėte, iš šių pastatų žmonės neiškeldinami, nėra nei nepilnamečių vaikų, nei kitų aplinkybių“, – dėstė antstolis. – Savininkai bendradarbiauja, nėra patenkinti mūsų veiksmais, bet nekliudo“.

V.Čeglikas teigė, kad dviejų pastatų savininkai turėjo 2 metus juos nusigriauti patys, trečiojo statinio savininkas – 7 mėnesius.

Jis patvirtino, kad už griovimo darbus turės susimokėti patys romai, šios išlaidos  iš jų bus išieškotos. Kiek kainuos griovimas, V.Čeglikas pasakyti negalėjo. 

Vieną pastatą nugriovė patys

Anot VTPSI, nuo 2008 metų dėl savavališkų statybų Vilniaus romų taboro teritorijoje iš viso buvo surašyti 8 savavališkos statybos aktai ir reikalavimai pašalinti šių statybų padarinius. Iš jų, be šiandien griaunamų statinių, įvykdytas tik vienas reikalavimas – statytojai savavališkai pastatytą namą nugriovė patys.

Dar vieno savavališkai pastatyto statinio savininkas nėra įvykdęs teismo priimto sprendimo nugriauti statinį. VTPSI kreipsis į teismą dėl vykdymo tvarkos pakeitimo. Vieno savavališkai pastatyto namo savininkas įpareigotas statinį nugriauti iki šių metų kovo 5 dienos, o dar dėl dviejų savavališkų statybų padarinių šalinimo kreiptasi į teismą.

A.Zuokas: sieksime, kad tokios vietos kaip taboras Vilniaus žemėlapy neliktų

„Noriu padėkoti visoms atsakingoms tarnyboms – kryptingi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos, Vilniaus miesto savivaldybės ir policijos veiksmai per tam tikrą laiką problemą gali sumažinti ir sieksime, kad tokios vietos kaip taboras Vilniaus žemėlapyje ateityje neliktų. Patys romai tvirtina, kad užauginti vaikus gerais visuomenės piliečiais čia neįmanoma. Kas ten gyvena – visi įtraukiami į nusikalstamą veiklą ar narkotikų vartojimą“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybė vykdo romų integracijos problemą, taip pat rengiama programa – bus siekiama gauti Europos Sąjungos paramą, kad nuo 2014 metų galima būtų pradėti spartų romų iškeldinimą iš taboro.

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja,  kad romams, kaip ir visiems vilniečiams, galioja tos pačios įstatymų normos. Pernai jiems skirta socialinė pašalpa siekė beveik 625 tūkstančius litų, praktiškai visi vaikai mokyklose maitinami nemokamai, taboro gyventojai aprūpinami kietuoju kuru, savivaldybė sumoka už atliekų išvežimą.

VIDEO: Vilnius video. Vilniaus tabore nugriauti neteisėti statiniai

VIDEO: Vilnius video. Tabore bus griaunami negyvenami, nelegalūs statiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus