Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 07 20

Žirmūnuose statys naujus daugiabučius, bet ne vaikų darželius

Vilniaus savivaldybei išplatinus pranešimą, kad Žirmūnuose bus pastatyti 8 nauji namai, kurie didžiąją dalį reikalingos energijos gaus iš vėjo, saulės ir geoterminių šaltinių, 15min.lt redakcija sulaukė pasipiktinusio vilniečio laiško. Esą miestas tik naudojasi galimybe pristatyti daugiau namų ir uždirbti, o visiškai nesirūpina infrastruktūra – Žirmūnuose ir Šiaurės miestelyje statomi daugiabučiai, bet visiškai pamiršta apie mokyklas ir vaikų darželius.
Taip turėtų atrodyti naujieji namai Žirmūnuose.
Šie namai Žirmūnuose, savivaldybės pristatyti kaip itin modernūs, sulaukė dalies vilniečių nepasitenkinimo. / Savivaldybės vizualizacija

Kęstutis G. (pavardė redakcijai žinoma – red.past.) įsitikinęs, kad tai paprasčiausias išpuolis prieš Šiaurės miestelio ir Žirmūnų gyventojus: „Prigrūdo 10 tūkst. gyventojų, o dar nepastatė nei vieno darželio, nei vienos mokyklos. Tai spjūvis šiems žmonėms į veidą. Kur lavintis ir mokytis mūsų vaikams?“

Taip ir panašiai liedamas savo nepasitenkinimą būsimomis statybomis vilnietis ragino politikus susimąstyti ir racionaliau projektuoti naujus gyvenamuosius rajonus, čia statant ne tik daugiabučius, bet ir švietimo įstaigas.

Vilniaus savivaldybės atstovai neneigia, kad Žirmūnų ir Šiaurės miestelio gyventojai susiduria su problemomis ieškodami vietos vaikų darželiuose. Tačiau anot savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojos Rūtos Matonienės, Vilnius, remiantis pasaulio miestų praktika, turėtų būti plečiamas tik tankinant miestą.

„Kitu atveju labai brangus tampa transportas ir kita infrastruktūra. Tai yra vadinama darnia plėtra, o ši teritorija yra netoli centro, tad jos tankinimas pasiteisins pirmiausia“, – sakė R.Matonienė.

Aštuoni nauji namai turėtų atsirasti Žirmūnų g. 1F adresu pažymėtoje teritorijoje, visiškai netoli Neries. Kol kas rengiamas teritorijos detalusis planas. Tai bus municipalinis būstas, kurį iš savivaldybės ilgam laikui galės išsinuomoti visi norintys.

Savivaldybės duomenimis, vietų vaikų darželiuose Žirmūnuose išties trūksta, tačiau ne labiau, nei visame mieste. Per metus buvo įsteigtos papildomos 7 grupės netoliese esančiuose Antakalnio darželiuose, kurias gali lankyti 130 vaikų.

Rudenį 60 naujų vietų bus ir „Mažojo Trinapolio“ privačiame darželyje šalia Verkių parko, kurį taip pat lanko Žirmūnų ir Šiaurės miestelio vaikai. Ateityje čia ketinama vietų skaičių padidinti dar 100. Naujų ikimokyklinio ugdymo įstaigų Žirmūnuose ir Šiaurės miestelyje šiuo metu nėra numatyta.

„Jeigu statomas visiškai naujas rajonas, tuomet privalo būti numatytas sklypas švietimo įstaigai.  Šioje teritorijoje stengiamės rasti galimybių įkurti naujas grupes jau veikiančiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Pagrindinis principas – kuo greičiau turėti daugiau vietų vaikams“, – sakė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Alfonsas Petronis.

Vilniaus savivaldybė suskaičiavo, kad rugsėjo pirmąją sostinės darželiuose duris atvers 14 naujų grupių darželinukams, dar 7 grupės bus įsteigtos iki metų pabaigos. Iš viso šiemet sostinės darželiai galės priimti beveik 420 vaikų daugiau, nei praeitais metais. Planuojama, kad naujos darželių grupės šiemet bus įsteigtos Antakalnyje, Baltupiuose, Justiniškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose, Naujininkuose, Viršuliškėse.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba taip pat patvirtino sutartį dėl darželio Perkūnkiemyje statybų. Planuojama, kad daugiau kaip 200 vaikų šį darželį galės lankyti 2013 metų pavasarį.

Savivaldybėje taip pat dirba sudaryta darbo grupė, kuri siekia įgyvendinti viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo projektą darželio statybai Santariškėse. Šio darželio projektas jau yra paruoštas.

Naujuose namuose bus 136 butai. Kiek kainuos juos pastatyti, dar skaičiuojama. Kol kas nėra žinoma ir kiek kainuos išsinuomoti tokį modernų būstą. Tačiau tai tikrai nebus socialiniai būstai mažai uždirbantiems ir savo nekilnojamojo turto neturintiems vilniečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas