Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 06 19

Bendrabučių kainos kandžiotis neturėtų

Vilniuje esančių studentų bendrabučių administratoriai jau preliminariai paskaičiavo, kiek vietų bus skirta pirmakursiams, kokių kainų tikėtis ateinančiais mokslo metais.
studente
VU studentė Eglė dvivietį bendrabučio kambarį su drauge susitvarkė savo lėšomis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Kaina Studentai

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentų apgyvendinimą organizuoja VšĮ „Saulėtekio būstas“. Jos direktorius Vytautas Jakavonis sakė, kad bendrabučiuose yra apie 1900 vietų. Maždaug 600 iš jų bus skirta atvykstantiems pirmakursiams. V.Jakavonis sakė, jog nuo rugsėjo gyvenimas VGTU bendrabučiuose pabrangs. Dabar už gyvenimą dviviečiame kambaryje studentams tenka pakloti 170, o triviečiame – 150 Lt. Nuo rugsėjo kambarių nuoma atitinkamai atsieis 180 ir 170 Lt.

Tačiau, direktoriaus nuomone, tai nėra daug. „Išsinuomoti dviejų kambarių butą kainuoja daugiau kaip 500 Lt. O bendrabutyje nei vanduo, nei elektra, niekas nenormuojama, (...) įskaičiuotas mokestis už internetą“, – aiškino jis ir pažymėjo, kad socialiai remtiniems studentams taikomos nuolaidos. Vietas, pasak V.Jakavonio, studentams skirsto ne įstaigos administracija, o universiteto fakultetai. „Pranešam, kiek yra vietų, o jie paskiria“, – aiškino direktorius.

Kiek turi, tiek skiria

„Tvarka, kai vietas skirsto fakultetai, – biurokratija“, – „15min“ sakė Všį „Vilniaus universiteto būstas“, administruojančios VU priklausančius penkiaaukščius ir 16-os aukštų bendrabučius Saulėtekio alėjoje, M.K.Čiurlionio ir Didlaukio gatvėse, direktorius Nerijus Cicilionis. Jo vadovaujama įstaiga vietas studentams skirsto pati. „Galiu pasidžiaugti, kad jau keleri metai patenkinam 100 proc. prašymų apsigyventi“, – sakė jis.

Pasak N.Cicilionio, parašę prašymus, akimirksniu vietų negauna nebent Nemenčinėje, Trakuose ar kitose netoli sostinės esančiose vietose gyvenantys jaunuoliai. „Bet ir jiems laikui bėgant vietos atsiranda“, – sakė direktorius. Vis dėlto jis dar negalėjo pasakyti, kiek vietų bus Geriausias kambarys tą mėnesį atleidžiamas nuo mokesčio, – sakė K.Klimašauskas.skirta studijuoti atvyksiantiems pirmakursiams. „Dar neaišku. Kiekvieną dieną skaičius keičiasi – vieni ateina, kiti išeina. Kiek turim vietų, tiek skiriam“, – aiškino jis. 

Branginti neketina

Pasak N.Cicilionio, nuo rugsėjo kainos jo vadovaujamuose bendrabučiuose keistis neturėtų. Paklaustas, ar tolimesnėje ateityje numatomas kambarių nuomos brangimas, jis sakė, kad neaišku, kiek kils elektros, šildymo kainos. Kol kas už gyvenimą triviečiame kambaryje studentai moka 150 Lt, dviviečiame – 170 Lt. Į šią kainą neįskaičiuotas mokestis už internetą.

Norint naudotis šia paslauga, papildomai tenka sumokėti 17,70 Lt. Taip pat N.Cicilionis sakė, jog specialiai vasarą remonto bendrabučiuose neplanuoja. „Jie vyksta visus metus: koridoriuose, kambariuose. Penkiaaukščiuose bendrabučiuose keitėme vamzdynus“, – sakė direktorius. Jis pasiguodė, kad reikalingam remontui lėšų trūksta. Pasak jo, buvo rašomi projektai 13 mln. Lt gauti, tačiau Vyriausybė, žadėjusi skirti pinigų, to nepadarė. „Viešpaties keliai nežinomi“, – apgailestavo N.Cicilionis.

Kaina – nefiksuota  

Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) bendrabučių valdytoja Elena Kaminskienė „15min“ sakė, jog ne mažiau kaip 10 proc. bendrabučiuose esančių vietų bus skirta pirmakursiams. Valdytoja aiškino, kad VPU bendrabučiuose kambariai yra dviviečiai (12-14 kv. metrų) arba triviečiai (18 kv. metrų), tačiau kambario nuomos kaina nuo jo ploto nepriklauso.Kaip aiškino E.Kaminskienė, nuomos kaina VPU bendrabučiuose yra nefiksuota. Ji priklauso nuo susidarančių mokesčių dydžio, kurie yra padalinami kiekvienam gyventojui.

„Šiais mokslo metais kaina buvo apie 140 Lt“, – sakė ji. Valdytojos teigimu, viename bendrabutyje šiuo metu vyksta remontas, o kituose – tik kosmetinis patvarkymas, nes trūksta lėšų. „Per mėnesį galim suremontuoti porą kambarių“, – kalbėjo ji. Moteris pridūrė, kad viename bendrabutyje neseniai buvo suremontuota virtuvė, dvi prausyklos. „Vykdėm kapitalinį remontą – nuo lubų iki grindų, keitėm vamzdynus. Trys patalpos atsiėjo per 100 tūkst. Lt“, – sakė E.Kaminskienė.

Geriausieji nemoka

Vilniaus Dailės akademijos (VDA) bendrabutyje, esančiame senamiestyje, Latako gatvėje, yra 130 vietų. Apie 30 proc. iš jų bus skirta pirmo kurso studentams. „Sąlygos neblogos. Padarytas remontas“, – sakė VDA Socialinės rūpybos skyriaus vedėjas Kazys Klimašauskas. Jo teigimu, dar yra vietų kurias reikia remontuoti, tačiau tam trūksta lėšų.

Jis pabrėžė, jog gyventojai privalo laikytis griežtos disciplinos, juos lankantys svečiai bendrabutį turi palikti iki 23 val. Be to, VDA bendrabutyje kas mėnesį vyksta kambarių apžiūra, renkamas tvarkingiausias kambarys. „Geriausias kambarys tą mėnesį atleidžiamas nuo mokesčio“, – sakė K.Klimašauskas. 

Bendrabutis patinka

Saulėtekio alėjoje esančiame 16-os aukštų bendrabutyje gyvenanti VU Komunikacijos fakulteto studentė Eglė „15min“ sakė, jog gyventi bendrabutyje jai patinka. Artimiausiu metu mergina kraustytis iš jo neplanuoja. „Gyvensiu, kiek leis“, – kalbėjo trečią kursą šiais metais baigusi mergina. Ji pasakojo, kad atsikrausčius į kambarį, jį tvarkė, tapetavo sienas kartu su kambario drauge. „Į kambario interjerą investavome savo lėšų. Norėjome sukurti jaukią aplinką“, – kalbėjo Eglė.

Kaip apsigyventi bendrabutyje?

Bendrabutyje norintys apsigyventi studentai turi parašyti tam prašymą. Prašymus, priklausomai nuo pasirinkto universiteto nustatytų taisyklių, tvirtina bendrabučių arba universiteto administracija. Jei studento prašymas patenkinamas, dažniausiai jis privalo sumokėti nustatyto dydžio užstatą ir per nustatytą laiką apsigyventi jam paskirtame kambaryje. Pirmenybė apsigyventi bendrabutyje teikiama našlaičiams, neįgaliesiems ar socialiai remtiniems asmenims. Tačiau jie kartu su prašymu apsigyventi turi pristatyti atitinkamas pažymas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai