Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Muziejuje galima išbandyti istorinės elektrinės valdymo simuliatorių

Energetikos ir technikos muziejus šeštadienį atveria galimybę lankytojams išbandyti istorinės elektrinės valdymo pulto simuliatorių, geriau susipažinti su elektrinės ir Vilniaus istorija.
Prasideda Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimo darbai
Energetikos ir technikos muziejus / Sauliaus Žiūros nuotr.

Lankytojai turės progą išmėginti įvairias, tikrais incidentais paremtas avarijų situacijas, kurias galės valdyti kaip to meto operatoriai.

Muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas sako, kad lankytojams tebėra įdomus autentiškas elektrinės valdymo pultas, tačiau įrenginys sudėtingas ir paprastai išaiškinti jo veikimą sunku. Todėl ir sumanytas simuliatorius.

„Ieškojome būdo, kaip jį paaiškinti paprastai ir suprantamai muziejaus lankytojui. Sugalvojome, kad efektyviausias būdas – su elektrinės valdymo principais susipažinti per patyrimą ir taip išsiaiškinti valdymo pulto veikimą, jo reikšmę – ne tik elektrinei, bet ir Vilniui ir Vilniaus istorijai, nes būtent iš muziejuje eksponuojamo autentiško pulto buvo valdoma ne tiek elektrinė, kiek elektros energijos tiekimas į Vilnių“, – BNS sakė M. Bistrickas.

Pasak jo, muziejus atspindi ne tik energetikos praeitį, bet ir nūdieną bei ateitį. Šiuo metu kaip tik įrengiama nauja ekspozicijų salė, kuri supažindins su energetiniais virsmais ir ciklais. „Virsmo salę“ numatoma įrengti kitų metų viduryje.

„Tai, kas yra šiandien, rytoj bus istorija, tai mes jau kuriame naują ekspozicinę salę, kurioje bus šnekama apie energetinius virsmus ir ciklus“, – sako direktorius.

M Bistricko teigimu, domėjimąsi energetika paskatina įvairūs įvykiai – pradedant serialu apie Černobylio katastrofą ir baigiant valstybės valdomos „Ignitis grupės“ pirminiu viešuoju akcijų siūlymu (IPO).

„Dabartinė paroda apie branduolinę energetiką „Dalelių skilimas“, kurios dalis yra eksponuojama muziejuje, rodo, kad žmonių susidomėjimas jau yra, ir jis atsirado ne vien po minėto serialo, bet ir dėl pačios energetikos srities populiarinimo, dėl įvairiausių kitų priežasčių: netgi „Ignitis grupės“ IPO turbūt irgi paskatino žmonių domėjimąsi pačia energetika ar saulės energijos gamyba ir jos pirkimu“, – vardijo M. Bistrickas.

„Didėja tas susidomėjimas, gal ne tiek istorija, kiek dabartimi ir kas galėtų būti ateityje“, – pridūrė jis.

Muziejus skelbia, kad senosios elektrinės valdymo pulto simuliatorius sukurtas pagal autentiškas istorines detales, archyvuose atradus sovietmečiu užslaptintus dokumentus, kuriuose aprašoma avarijų eiga. Jis kurtas bendradarbiaujant su Vilniaus šilumos tinklų inžinieriais ir buvusiais elektrinės darbuotojais.

Projektas finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos, o jam skirta apie 33,3 tūkst. eurų. Viso muziejaus atnaujinimui suplanuota apie 3,5 mln. eurų lėšų, iš kurių didžioji dalis – ES sąjungos parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius