-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marius Bagdonas. D grupė: ką aš pamačiau?

Luka Modričius ir būdamas 35-erių yra kertinė Kroatijos rinktinės figūra. Talismanas, nuo kurio „šachmatinių“ komandoje priklauso viskas. 2018-ųjų „Ballon d'Or“ laimėtojas ant savo pečių ištempė planetos vicečempionus į „Euro 2020“ atkrintamąsias ir tai padarė ypač efektingai. Per vieną vakarą kroatai pakilo iš D ketverto dugno ir įšoko į aštuntfinalį, o grupės nugalėtojais tapo čekus palaužę anglai. 15min sporto žurnalisto Mariaus Bagdono pastebėjimai apie šios grupės finišą.

1 pastebėjimas nuo sofos

Patirtis ir meistriškumas triumfavo prieš norą ir aistrą. Per pirmus du mačus škotai rodė narsią širdį, o to entuziazmo užteko dar ir pusei kėlinio rungtynėse su kroatais, bet kai atėjo kelialapių dalybos, jose L.Modričius su kitais kroatų veteranais buvo neprilygstami.

„Jie tiesiog mokėjo žaisti trečiąsias grupės rungtynes, o mums tai buvo pirmasis toks kartas. Patirtis tokios svarbos mačuose buvo lemiamas faktorius ir iš šių rungtynių belieka pasimokyti visiems – ir žaidėjams, ir man, treneriui“, – po pralaimėjimo 1:3 pripažino Škotijos rinktinės strategas Steve'as Clarke'as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Škotų resursų ribotumas antradienį jautėsi ypač stipriai. S.Clarke'as į aikštę galėjo mesti tik labiausiai patikrintus savo karius ir dar prarado COVID-19 apsikrėtusį Billy Gilmourą, kuris aikštės viduryje prieš anglus buvo fantastiškas. Z.Daličiaus galimybės buvo kur kas didesnės. Kroatų treneris turėjo prabangą paieškoti įvairių galimybių, dėl to prieš kietą britišką futbolą propaguojančius varžovus išleido fiziškai stiprius savo puolėjus ir Bruno Petkovičius su Nikola Vlašičium kėlė daug grėsmės škotų baudos aikštelėje.

Visa tai atrišo rankas L.Modričiui ir Mateo Kovačičiui, kurie galėjo rūpintis kūryba, o ne žaisti giliai, kaip tai darė pirmuosiuose dviejuose mačuose.

2 pastebėjimas nuo sofos

Princas Williamas atvyko pažiūrėti dvikovos „Wembley“ stadione ir išvydo saviškių pergalę, tačiau rezultatas 1:0 buvo geriausias dalykas, ką iš antradienio vakaro išsinešė Garethas Southgate'as. Rungtynės Londone buvo blankios, abi komandos jau prieš mačo pradžią turėjo bilietus į aštuntfinalį, tad žaidė vangiai ir pernelyg atsargiai.

Kai Raheemas Sterlingas įmušė įvartį ir anglai pakilo į pirmą poziciją, tempas dar labiau krito. Anglams daugiau nereikėjo, o čekai – nelabai ir galėjo.

G.Southgate'o komanda vėl nepraleido ir pirmą etapą baigė su 0 šioje grafoje. Gynybos rezultatu po mačo buvo patenkintas ir anglų treneris, bet 2 įmušti įvarčiai irgi labai džiuginti neturėtų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

3 pastebėjimas nuo sofos

Pirma vieta D grupėje anglams prieš atkrintamąsias suteikia kur kas daugiau lankstumo. Pirmiausia, jie lieka Londone ir aštuntfinalio mačą žais tame pačiame „Wembley“ stadione. Antra, dabar turės viena diena daugiau poilsio.

Vienintelis anglų sirgalių nerimas, jog į Londoną atvyks Europos futbolo sunkiasvoris – Portugalija, Vokietija arba Prancūzija.

Kroatai dabar keliaus į Kopenhagą ir ten žais su E grupės antrąja komanda. Trečią vietą užėmusių čekų ateitis – painiausia. Jie kol kas nežino nei kur žais, nei kada.

Lūžio taškas

L.Modričiaus smūgis Glazge 62-ąją minutę. Po jo kroatai užkopė į antrąją vietą grupėje. Smūgis buvo nuostabus – išorine pėdos dalimi. Beje, labai panašų įvartį Kroatijos futbolo burtininkas įmušė ir prieš penkerius metus vykusiame Europos čempionate, kai nuskriaudė turkus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Didmeistrių judesiai

Kroatijos rinktinės vyriausiasis treneris Zlatko Daličius šioje keturių žaidėjų pokerio partijoje pagaliau sulaukė kortos, su kuria galėjo žaisti.

Mače su anglais dešiniajame atakos krašte jis bandė Andrejų Kramaričių, prieš čekus statė Josipą Brekalo ir Ivaną Perišičių, kol galiausiai pataikė į dešimtuką paskutinėje dvikovoje Glazge. Nikola Vlašičius tapo netikėtu Z.Daličiaus koziriu ir įmušė pirmą įvartį į škotų vartus.

Škotai audringai pradėjo rungtynes, bet kroatai aikštės viduryje turėjo tiek kokybės, kad labai greitai sulėtino tempą, kas jau jiems leido perimti mačo kontrolę ir parodyti visus savo kūrybinius ir techninius sugebėjimus.

S.Clarke'o komanda ir trečias rungtynes žaidė geriau, bet talento ir žudiko instinkto, ypač atakos smaigalyje, labai smarkiai stigo. Tai yra pagrindinė priežastis, neleidusi „Tartano armijai“ pagaliau nutraukti prakeikimo ir po dešimties nesėkmingų bandymų prasimušti į didžiojo turnyro atkrintamąsias.

X faktorius

Jackas Grealishas ir Bukayo Saka. G.Southgate'as pasidavė sirgalių spaudimui ir į starto sudėtį įleido Birmingamo „Aston Villa“ simbolį Jacką Grealishą. Izoliuotą Masoną Mountą pakeitęs saugas viltis pateisino – ne tik tradiciškai spindėjo kamuolio valdymo technika ir minkštu stabdymu, bet ir atliko rezultatyvų perdavimą vieninteliam įvarčiui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Grealishas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jackas Grealishas

Įspūdingą mačą sužaidė ir Londono „Arsenal“ talentas B.Saka. Jis gana blankiame mače buvo pats energingiausias šeimininkų gretose ir ne veltui iš UEFA atsiėmė geriausio rungtynių žaidėjo apdovanojimą.

Saldžioji porelė

Glazgo mūšyje dėl kelialapio Nikola Vlašičius aikštės krašte ne kartą rimtai susikibo su Andrew Robertsonu. Geltonų kortelių pavyko išvengti, bet ką mano vienas apie kitą, abu futbolininkai nuomonę išsakė ne kartą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Robertsonas ir Nikola Vlašičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrew Robertsonas ir Nikola Vlašičius

Prožektorių šviesoje

Raheemas Sterlingas ir L.Modričius. Pastarojo genialumas ir žygdarbiai Glazge jau aptarti, o štai R.Sterlingas kol kas yra žmogus, perėmęs iš stringančio Harry Kane'o lyderio estafetę.

„Visada žinojome, kad negalime būti priklausomi vien tik nuo Harry. Todėl šie du Raheemo Sterlingo įvarčiai mums yra labai svarbūs“, – pripažino G.Southgate'as.

Simboliška, kad Londone Angliją traukia vaikinas, užaugęs „Wembley“ stadiono arkos pavėsyje. Jamaikoje gimęs R.Sterlingas į Didžiąją Britaniją su tėvais atvyko būdamas penkerių ir būtent Vemblio rajone pradėjo eiti į mokyklą.

„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas
„Scanpix“ nuotr./Raheemas Sterlingas

Žmogus su švilpuku

Tiek argentinietis Fernando Rapallini Škotijoje, tiek portugalas Arturas Diasas Londone dirbo be didesnių klaidų.

Intrigos/nuobodulio metras

70 proc. Teoriškai intriga šioje grupėje laikėsi iki pat paskutinių sekundžių, bet realiai nei čekai, nei škotai nelabai turėjo argumentų, jog rungtynių pabaigose ką nors iš esmės pakeistų.

Vibracija tribūnose

7/10. Škotai vylėsi, jog komandą didžiuosiuose turnyruose persekiojantis užkeikimas pagaliau bus nutrauktas, o aktyvus „Tartano armijos“ žaidimas pirmosiomis minutėmis kaip reikiant įsiūbavo tribūnas. Visgi vėliau kroatai viską sudėliojo į lentynas ir sijonuotiems sirgaliams visas futbolo džiaugsmas vėl baigėsi jau grupių etape. Vienuoliktą kartą iš eilės.

Skaičius

2. Anglija tapo pirmąja komanda Europos čempionatuose, kuri grupės varžybas laimėjo įmušusi vos du įvarčius. Prieš tai į atkrintamąsias iš pirmos vietos „Trys liūtai“ taip pat žengė 1996 ir 2012 metais.

​​​​Žodis – ne žvirblis

„Niekas nesupranta, kaip jam taip pavyksta. Metams bėgant jo jėgos turėtų sekti, tačiau jis nepasiduoda. Didžiuojuosi turėdamas tokį žaidėją savo komandoje“, – Z.Daličius apie L.Modričiaus fenomeną.

„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius
„Scanpix“ nuotr./Luka Modričius

Istorijos nesuklastosi

L.Modričius dabar yra jauniausias ir vyriausias Kroatijos rinktinės žaidėjas, įmušęs įvartį Europos čempionate. Pirmą kartą 2008-aisiais jis įmušė į austrų vartus būdamas 22 metų 273 dienų amžiaus. Antradienį jam buvo 35 metai ir 286 dienos.

Garso takelis

VIDEO: Zaprešić Boys – Igraj moja Hrvatska

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius